Jeg utelukker ikke at jeg har misforstått begrepet meskeeffektivitet, trekker definisjonen bare ut av eget hode. Men jeg har forstått at det betyr % konvertert sukkerarter av teoretisk mulig/tilgjengelig karbohydrater. Men det er kanskje feil?
Det der er vel en definisjon av
konversjonseffektivitet, altså hvor stor del av stivelsen som blir konvertert til sukker. Siden vi må helt opp i 94 grader for å få oppløst all stivelsen slik at den blir tilgjengelig for enzymene, kan vi aldri klare å få konvertert all stivelse til sukker, siden vi da vil ha denaturert alle enzymer. Men vi kan - og bør - komme ganske nær om vi inkluderer et steg på over 70 grader. (Opp til 65-66 grader blir 90% av stivelsen oppløst. Det er den delen av den som utgjøres av store stivelseskorn. Resten må vi over 70 grader for å komme til. Men steget over 70 grader har begrensa verdi for sukkerutbyttet, siden det meste blir dekstriner, som vi har lite nytte av i ølet.)
Utgangspunktet for prosentberegninga er en såkalt
Congress Mash, og det er - som
@erikraude sier - fullt mulig å få ut mer av maltet enn det en får ved en slik mesk.
Kai Troester har en tabell vi kan bruke for å sjekke konversjonseffektiviteten vår her:
http://braukaiser.com/wiki/index.php/Understanding_Efficiency#Measuring_conversion_efficiency (Resten av artikkelen er forøvrig svært nyttig, også.)
Når vi snakker om effektivitet, mener vi som regel
meskeeffektivitet, som i prosent forteller oss hvor mye av den teoretiske mengden sukker (altså den mengden vi får om vi har 100% konversjonseffektivitet) vi klarer å få med oss til kok. Gitt at vi har 100% konversjonseffektivitet, og en meskeeffektivitet på 80%, vil altså 20% av sukkeret bli igjen i masken (maltavfallet).
Meskeeffektiviteten sier altså noe om hvor effektivt vi klarer å skylle sukkeret ut av mesken, men den er også avhengig av hvor stor del av stivelsen som er oppløst (gelatinisert) - og eventuelt konvertert. (Er stivelsen først oppløst, skal det vel noe til om den ikke blir konvertert, med mindre vi gir enzymene veldig kort tid, veldig ugunstig pH eller for høy eller lav temperatur.) Det er denne effektiviteten som diskuteres i denne tråden:
https://forum.norbrygg.no/threads/fly-sparging-vs-batch-sparging.45522/page-4#post-600360
Om vi anlegger rådyperspektivet på dette, vil de foretrekke hjemmebryggere som har lav meskeeffektivitet, siden de legger igjen vesentlig mer næring i masken

. Når meskeeffektiviteten nærmer seg 100%, som den kan gjøre om vi driver veldig effektiv kontinuerlig skylling, er det lite igjen av både stivelse og sukker. Men det er en del proteiner, og siden rådyra kan nyttiggjøre seg cellulose (trur jeg, da), er nok masken likevel et attraktivt fór vinterstid.
Det er mulig de ikke er så glade i mask med mye mørk malt i. Det veit jeg ikke noe om, men jeg har lite mørk malt i bryggene mine, og rådyra frekventerer i alle fall gjerne plassen der jeg dumper masken.
Godt stoff om stivelseskonversjon:
braukaiser.com