HVa kan man "lese" av en pakke med flytende gjær

OK - stigende alder=synkende antall produktive gjærceller.

Hvis man smack'er en pakke flytende gjær og den blåser seg opp til bristepunktet i løpet av et fåtall timer; hva kan man da anta?  At den er "fullgod" og vil gjøre jobben alene, uten å gå veien via en gjærstarter eller kun at det er et visst minimum gjærceller tilstede og at de orker å blåse opp pakken; men ellers er som løsammo å regne?

MU(ndrende)H

Morten M
 
heisan.

Dersom den blåser seg opp vil jeg anta at den er ok, men om det er nok gjær for ølet ditt avhenger jo av OG.

Mrmalty kalkulerer jo hvor mye du trenger, men jeg føler bestandig at det er utrolig mye som skal til ved å benytte denne.   :jaha:

John Palmer har en oversikt som sier.

OG < 1.055 -              60-120   billion cells per 20 liters
1.055 - 1.065            120-180
osv for hver 1.010 økning i OG trenger du 60 billions cells

edit: Billion = milliard (1000 millioner)

r
 
I en fersk pakke er det i snitt ca. 100 mrd. celler. Dette vil være passelig å pitche i 20 liter øl med en OG på ca. 1,025. Jeg ville brukt Jamils kalkulator og sjekk hvor stor starter du bør lage.
 
Tilbake
Topp