Hvilken bryggemaskin skal jeg velg?

Jørgen O

Fylkesleder
Er det noen som har anbefaling til kjøleløsning da?
Tenkte også å bygge meg ett gjæringsskap da jeg har ett kjøleskap å bruke til formålet. Er det da anbefalt å bruke varmebelte eller varmeplate? Eventuelt hvilken type anbefales som kan handles her i Norge? Tenkte da å kombinere dette med en sånn Inkbird sak.
Hvis du ikke skal gjære på temperatur høyere enn romtemperatur, trenger du ikke varmekilde.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Tenkte også å bygge meg ett gjæringsskap da jeg har ett kjøleskap å bruke til formålet. Er det da anbefalt å bruke varmebelte eller varmeplate? Eventuelt hvilken type anbefales som kan handles her i Norge? Tenkte da å kombinere dette med en sånn Inkbird sak.
Varmerør som Kloakk tipser om er supert. Litt dårlige fester, så man ta seg litt tid for å montere det riktig, men det tåler søl og er ikke unødvendig mye effekt. Et alternativ er frostvakt fra Jula/Europris. (<- linker) I gjærings-skapet mitt har jeg kappa ei hylle av en OSB-plate rest, skrudd fast to 2x2 som gir støtte til bunn av kjøleskapet hvor det er en OSB-platebit til i gulvet. Varmekilden har jeg skrudd fast på disse 2x2 som er under hylla til gjæringstanken. Det er cirka 5 cm åpning i bakkant og mot døra på kjøleskapet så varmlufta skal få komme seg opp til gjæringstanken.
 
Varmerør som Kloakk tipser om er supert. Litt dårlige fester, så man ta seg litt tid for å montere det riktig, men det tåler søl og er ikke unødvendig mye effekt. Et alternativ er frostvakt fra Jula/Europris. (<- linker) I gjærings-skapet mitt har jeg kappa ei hylle av en OSB-plate rest, skrudd fast to 2x2 som gir støtte til bunn av kjøleskapet hvor det er en OSB-platebit til i gulvet. Varmekilden har jeg skrudd fast på disse 2x2 som er under hylla til gjæringstanken. Det er cirka 5 cm åpning i bakkant og mot døra på kjøleskapet så varmlufta skal få komme seg opp til gjæringstanken.
Supert. Takk for tips
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Har i lengre tid hatt lyst til å starte med brygging, men det er først nå anledningen har bydd seg for å starte opp. Har lusket rundt på diverse forum og Youtube, og merker at det er veldig mye å ta stilling til/lære seg som helt fersk. Trenger derfor litt innspill og tips til hvilken bryggemaskin jeg skal gå for. Jeg skal i hovedsak brygge/konsumere på egen hånd, så trenger ikke det aller største volumet. Budsjettet er ganske åpent, men det er ikke noe poeng i å bruke mere penger enn hva som egentlig er nødvendig.
I utgangspunktet har jeg sett på 3 maskiner:
1. Brewtools B40Pro
2. Grainfather G30
3. Grainfather G70 (selv om jeg tror kanskje volumet er litt i overkant av hva jeg har behov for).

Andre forslag mottas også med takk.
Sett gjerne opp litt pluss og minus ved de ulike maskinene.

På forhånd takk.
Nå er de nye Grainfather-modellene offisielle. Ny G40 og en nedstrippet S40:
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Nok å velge i.. G40 ser kjekk ut den da. Med motstrømskjøler inkludert og en liten boost i effekt til 3300W tar den absolutt opp kampen med B40pro.
 
Endte opp med en Brewster Beacon 40, og er nå snart klar for å kjøre igang første brygg. Da dukker det selvfølgelig opp flere spørsmål:) Kjøpte med Lervig Lucky Jack Allgrain ølsett 25 liter, som jeg tenkte skulle være første brygg. Og i oppskriftsarket som følger med står følgende:

"Beregning av meskevann
Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 15 liter meskevann.

Beregning av skyllevann
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 20 liter vann på 79°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang."

Når jeg importerer oppskriften i Brewfather, uten å gjøre endringer på bryggeutstyr etc. Så blir vannmengden følgende:

Mash Water: 12.74 L

Sparge Water: 22.14 L

Og når jeg legger inn bryggemaskinen, og velger å ikke skalere oppskriften (som jeg antar at jeg ikke skal gjøre), så blir vannmengden:

Mash Water: 19.74 L

Sparge Water: 12.69 L

Blir derfor usikker på om jeg har lagt inn noe feil siden det er så stor forskjell på meskevann mengde og skyllemengde på de to profilene i Brewfather appen. Eller er det bare å følge det som Brewfather anbefaler for Brewster Beacon og ikke tenke mer på det?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Endte opp med en Brewster Beacon 40, og er nå snart klar for å kjøre igang første brygg. Da dukker det selvfølgelig opp flere spørsmål:) Kjøpte med Lervig Lucky Jack Allgrain ølsett 25 liter, som jeg tenkte skulle være første brygg. Og i oppskriftsarket som følger med står følgende:

"Beregning av meskevann
Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 15 liter meskevann.

Beregning av skyllevann
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 20 liter vann på 79°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang."

Når jeg importerer oppskriften i Brewfather, uten å gjøre endringer på bryggeutstyr etc. Så blir vannmengden følgende:

Mash Water: 12.74 L

Sparge Water: 22.14 L

Og når jeg legger inn bryggemaskinen, og velger å ikke skalere oppskriften (som jeg antar at jeg ikke skal gjøre), så blir vannmengden:

Mash Water: 19.74 L

Sparge Water: 12.69 L

Blir derfor usikker på om jeg har lagt inn noe feil siden det er så stor forskjell på meskevann mengde og skyllemengde på de to profilene i Brewfather appen. Eller er det bare å følge det som Brewfather anbefaler for Brewster Beacon og ikke tenke mer på det?
Mesking fungerer godt om man beregner 2,6 til 3 liter vann per kilo malt. Så det er et godt utgangspunkt. I tillegg trenger du å fylle opp med vann i det som kalles ”deadspace”, altså dødrommet i bryggeren. Det er først og fremt volumet under maltrøreret. Hvis det ikke er beskrevet i bruksanvisningen, er det en smal sak å måle det med et litermål. Da blir formelen f.eks.: (2,7 liter x antall kilo malt) + deadspace. Så skyller du til du når kokevolumet, eller litt under. (Det kan bli litt mye med 5 liter avkok. På de fleste kompaktbryggere må du da koke mellom 1,5 og 2 timer.) 25 liter etter kok gir omtrent 23 liter i gjæringskaret.

Det viktigste er å bli kjent med utstyret, og bruke samme prosess fra brygg til brygg. Vil anbefale at du brygger helt uten automatikk, i hvert fall de første gangene.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Mesking fungerer godt om man beregner 2,6 til 3 liter vann per kilo malt. Så det er et godt utgangspunkt. I tillegg trenger du å fylle opp med vann i det som kalles ”deadspace”, altså dødrommet i bryggeren. Det er først og fremt volumet under maltrøreret. Hvis det ikke er beskrevet i bruksanvisningen, er det en smal sak å måle det med et litermål. Da blir formelen f.eks.: (2,7 liter x antall kilo malt) + deadspace. Så skyller du til du når kokevolumet, eller litt under. (Det kan bli litt mye med 5 liter avkok. På de fleste kompaktbryggere må du da koke mellom 1,5 og 2 timer.) 25 liter etter kok gir omtrent 23 liter i gjæringskaret.

Det viktigste er å bli kjent med utstyret, og bruke samme prosess fra brygg til brygg. Vil anbefale at du brygger helt uten automatikk, i hvert fall de første gangene.
Hva er egentlig dødvolum? Hvis man må legge på 7 liter som dødvolum, så blir jo mesken veldig tynn? Hvis man sirkulerer, så er jo all væsken en del av mesken?

Eks. med 5kg malt, og 3L/kg tykkelse på mesk, blir meskevolum 15 liter. Skal man plutselig legge til 7 liter "dødvolum", så blir meskevolum 22liter, alså 22L/5kg=4,4L/kg tykkelse på mesk. Eller har jeg missforstått?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Hva er egentlig dødvolum? Hvis man må legge på 7 liter som dødvolum, så blir jo mesken veldig tynn? Hvis man sirkulerer, så er jo all væsken en del av mesken?

Eks. med 5kg malt, og 3L/kg tykkelse på mesk, blir meskevolum 15 liter. Skal man plutselig legge til 7 liter "dødvolum", så blir meskevolum 22liter, alså 22L/5kg=4,4L/kg tykkelse på mesk. Eller har jeg missforstått?
Dødvolum er den delen av meskevannet som til enhver tid ikke er i direkte kontakt med maltet. På min G30 er det satt til 3,5 liter.
3 liter er kanskje litt raust om man har et stort dødrom i mesken. Men om man ikke kan sirkulere effektivt, er det antagelig greit med litt tynn mesk.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Dødvolum er den delen av meskevannet som til enhver tid ikke er i direkte kontakt med maltet. På min G30 er det satt til 3,5 liter.
3 liter er kanskje litt raust om man har et stort dødrom i mesken. Men om man ikke kan sirkulere effektivt, er det antagelig greit med litt tynn mesk.
På kinamaskinene(Brewster Beacon osv.) så er det dødvolumet satt til 7 liter i Brewfather. Og det er jo en vesentlig del av bryggevolumet. I mitt hode ville jeg jo regnet med det volumet når man tenker "tykkelsen" på mesken i L/kg, siden man sirkulerer, så vil jo hele væsken kontinuerlig gå igjennom mesken, og dermed ta opp sukker. Men om det er slik det fungerer, så har jeg satt opp profilen feil i Brewfather ser jeg.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
På kinamaskinene(Brewster Beacon osv.) så er det dødvolumet satt til 7 liter i Brewfather. Og det er jo en vesentlig del av bryggevolumet. I mitt hode ville jeg jo regnet med det volumet når man tenker "tykkelsen" på mesken i L/kg, siden man sirkulerer, så vil jo hele væsken kontinuerlig gå igjennom mesken, og dermed ta opp sukker. Men om det er slik det fungerer, så har jeg satt opp profilen feil i Brewfather ser jeg.
Jeg ville bare målt det reelle volumet, og ignorert Brewfather.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Riktig som Holmentoppen skriver. Regnes meskevolum uten å ta i betraktning det under silbunn eller under/på siden av maltrøret, så blir mesken veldig tjukk. Dette er bakdelen med kompaktbrygger og årsaken til at det går mindre malt i ei sånn maskin enn en dedikert meskekjele med falskbunn.

Personlig liker jeg en løsere mesk, og kanskje 2.5x maltvekta i liter skyllevann. På gamle BB30A var det 20-22 liter meskevann og 12-15 liter skyllevann vanligvis. I B80 pro bruker jeg 50-60 liter meskevann og 30-45 liter skyllevann. Regner 0.8 liter pr kg som det malten stikker av med, og beregner totalt volum før kok som viktigst heller enn om jeg har presist meskevolum eller skyllevolum.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
På kinamaskinene(Brewster Beacon osv.) så er det dødvolumet satt til 7 liter i Brewfather. Og det er jo en vesentlig del av bryggevolumet. I mitt hode ville jeg jo regnet med det volumet når man tenker "tykkelsen" på mesken i L/kg, siden man sirkulerer, så vil jo hele væsken kontinuerlig gå igjennom mesken, og dermed ta opp sukker. Men om det er slik det fungerer, så har jeg satt opp profilen feil i Brewfather ser jeg.
Er jo bare å måle dette selv og legge inn i profilen din.

Screenshot_20211004-122143.jpg
 
Mesking fungerer godt om man beregner 2,6 til 3 liter vann per kilo malt. Så det er et godt utgangspunkt. I tillegg trenger du å fylle opp med vann i det som kalles ”deadspace”, altså dødrommet i bryggeren. Det er først og fremt volumet under maltrøreret. Hvis det ikke er beskrevet i bruksanvisningen, er det en smal sak å måle det med et litermål. Da blir formelen f.eks.: (2,7 liter x antall kilo malt) + deadspace. Så skyller du til du når kokevolumet, eller litt under. (Det kan bli litt mye med 5 liter avkok. På de fleste kompaktbryggere må du da koke mellom 1,5 og 2 timer.) 25 liter etter kok gir omtrent 23 liter i gjæringskaret.

Det viktigste er å bli kjent med utstyret, og bruke samme prosess fra brygg til brygg. Vil anbefale at du brygger helt uten automatikk, i hvert fall de første gangene.
Takk for svar. Da ble jeg litt klokere:) Hadde ikke tenkt å bruke noe automatikk til å begynne med, nei.
 

Fjærplyttn

Norbrygg-medlem
Har en slik maskin. Anbefaler å bruke max 2,5 l meskevann pr kg korn og bruk pumpa når du rører ut kornet i meskevannet sånn at det ikke er tørre klumper mesken. Legg på øverste plata og trykk overløpsrøret ned til det er ca 3 cm over plata. Sett krana halveis åpen og mesk ivei i 90 minutter på 65 grader. Så 5 min på 78. Når maskinen er ferdig løfter du maltrøret i øverste posisjon tar vekk øverste plata og skyller med 78 graders vann rett i maltsenga og opp til kanten på overløpsrøret til du er fornøyd med antall liter til kok. Jo mere malt jo mindre vann i mesken og jo mer å skylle med for å få ut sukkeret. Du får en høy OG med denne måten å meske på så det lurt å spe ut med kokt vann etterpå for å unngå en altfor høy alkoholprosent. Lykke til.
 
Topp