1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hvilket mørkt øl bør prøves?

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av franknh, 27 Aug 2019.

  1. franknh

    franknh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Finnsnes
    Hei,

    Jeg har til nå brygget øl som Kølsch, pilsner, Belgisk og hvete.
    Kunne tenke meg å prøve meg på noe som er mørkt uten for mye bitterhet.
    Kan til fordel være litt søt.

    Har dere noe dere anbefaler? Kom gjerne med forslag til kjøp øl som jeg kunne teste først.

    Frank
     
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Mørkt, søtlig øl? Dobbelbock er jo en klassiker. Ringnes Julebokk er et fantastisk øl. Har det sikkert på et pol i nærheten – mulig de må hente det fra bakrommet. Eller er Belgisk Quad veldig godt. f.eks. St. Bernandus.
     
    Mc. og franknh liker dette.
  3. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Old ale er også et godt øl. Mørkt og litt søt.
    Men ja, Ringnes julebokk er et knallgodt øl.
     
  4. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Jeg synes de beste mørke er lagerøl som munchener dunkel eller bock.
    Synes også de er enklere å lykkes med enn f.eks porter eller stout.
    Et godt eksempel er Ayinger Celebrator, en nydelig doppelbock.
     
  5. TommyH

    TommyH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Miðgarðr
    Vil slå et slag for gode, gamle og upretensiøse Brown Ale. Det gjør ikke stort av seg, eller pretenderer å være et slags håndtverksølenes puddelrockere, slik som fancy klosterøl eller surøl, det gjør bare jobben. Minner meg on hesten Boxer i Animal Farm, ''I will work harder''. Og det er utrolig godt i tillegg. Fin mellomstasjon mellom lagere og hveteøl, og de mer hardcore lakrisølene, som kommer tidsnok når en får smaken på mørkere øl. Personlig liker jeg mørkere brunøl som heller mer i retning av røst og torv, men det finnes typeriktige oppskrifter lett tilgjengelig for den mer søtere og lettere varianten også.

    Forslag til kjøpeøl: rett og slett NØ sin vanlige Brown Ale, den er velprøvd og har ingenting den trenger å bevise, kjempebra brunøl. Ellers har jeg hatt gode erfaringer med Sjelefred Brown Ale. Om en får rett produksjonsbatch så er det et supert øl, men det kan variere noe på kvaliteten. Oppskriften på disse ølene er også lett tilgjengelig.
     
    #5 TommyH, 27 Aug 2019
    Sist redigert: 27 Aug 2019
    franknh og HåvardK liker dette.
  6. HåvardK

    HåvardK
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skulle akkurat til å foreslå Brown Ale selv. Kanskje mitt favorittøl - i konkurranse med andre maltrike øl. En variant som jeg syns funker både på flaske og som jeg syns jeg får til selv, er Northumberland/Northie fra Austmann.
     
    SnorreSC og TommyH liker dette.
  7. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Barley Wine. Ooooooo Baaaarleyyyyy wiiiiiiiineeeee ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Selvfølgelig barrel aged :) Og ikke sånn fjompete amerikansk, men sånn hardcore britisk :)
     
  8. TommyH

    TommyH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Miðgarðr
    BeljeWine:

    [​IMG]

    Ekte Brown Ale. No-nonsense mørkt øl med plenty smak, fortreffelig etter en dags ærlig arbeide i bryggekjelleren.:
    [​IMG]
     
  9. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg slår et slag for Porter, jeg. Brygget en batch i juni som skulle lagres til i vinter, men det ser ut som jeg snart må brygge en til for at jeg i det hele tatt skal ha noe å drikke foran peisen :eek:
     
    Ekornskurken, erikraude og franknh liker dette.
  10. franknh

    franknh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Finnsnes
    Utrolig spennende og takk for mange forslag.
    Skal teste ut Ringnes sin Julebokk.
    Fant en post av @E.Brekke hvor han postet @Holmentoppen sin oppskrift på Julebokk.
    Faller Ringnes sin i smak, blir det nok ett brygg av denne ;)
     
  11. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Wee Heavy
     
  12. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Søtt og mørkt: Red Ale
     
    AndyHagen og franknh liker dette.
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    "Ulempen" med den er at den er undergjæret og således behøver et lass med gjær og temperatur kontroll. Har du det på stell så er det bare å kjøre på.
     
    franknh liker dette.
  14. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Veldig enig om Sjelefred. Men håndverksølenes puddelrockere MÅ jo være neipa. :)
     
    Jo, franknh, TommyH og 1 annen person liker dette.
  15. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg er helt enig med Aruzaa, kjør Porter. Jeg kan anbefale å ta utgangspunkt i Nøgne Ø sin eller feks ABC Oregon Stout, disse har/hadde bryggselv sett av. Dog må du absolutt ikke ha sett for å brygge noe liknende, det er lov med en personlig touch! Oppskrifter - Bryggselv Blogg
     
    franknh liker dette.
  16. franknh

    franknh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Finnsnes
    Ja Brewfather min har fått mange nye oppskrifter i dag ;)
    Kverner selv så det har blitt flere avsporinger fra de opprinnelige oppskriftene.

    Fant denne maltsorter-og-karakteristikker her som jeg har brukt mye for å leke meg med de forskjellige malttypene.
    Da på kun lyst øl.

    Nok engang takk for alle forslag. :)
     
    erikraude liker dette.
  17. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Brown ale eller en enkle porter uten for mye brent malt. Engelsk gjær. Nøgne Ø og Kinn har mye fint som nevnt.
     
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Imperial Porter
     
  19. Lars Jarle Skorge

    Lars Jarle Skorge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    London porter
     
  20. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjør en enkel porter på 6-7%. Ikke gå på RIS med en gang. Det du nevner innledningsvis er øl som er relativt lav ABV og dermed lite malt. Krysser du 7-8% er det litt andre bryggeteknikker som må til. Kanskje dobbeltmesking, eller akseptere lavere utbytte eller lavere volum til gjæring. En Porter som jeg liker å lage som du kan vurdere;

    92% pale malt
    4% roasted barley
    2% chocolate
    2% carafa 3

    1 gr/liter Magnum v/60 min (til ca 30 IBU)
    1 gr/liter Fuggles v/5 min
    1 gr/liter EKG v/5 min

    Du kan justere til den OG som passer deg, jeg tilpasser oppskriften til rundt 6,5-7%, og en OG på 1.070. En porter passer fint å ha BU:GU på rundt 0.5, der havner du med oppskriften over og nevnt OG. Gjær denne med 1 pakke Safale S-04 pr 10 liter. Start gjæring på 18 grader et par-tre dager, og så lar du den stige til noen og tjue grader. Ferdig på cirka 10 dager. Det gjør seg med 0,4 gram kalsiumkarbonat pr liter og 0,2 gram pr liter natron i mesk (tall fra bryggekalkulator.no og som gjelder vanlig bløtt vann), rør det inn sammen med malten ved innmesk.
     
    Finn Berger og RealGone liker dette.

Del denne siden