Hvor lenge kan vørteren stå innen man har i gjær

Jeg har litt dårlig tid til å kjøle ned vørteren til ønsket temperatur (lager somskal gjæres på ca 10 - 12 grader. Kan jeg bare tappe den på et gjæringskar og la den stå en dag eller to inntil den får den rette temperaturen - og så pitche? Eller skal jeg ha i gjæren på 16 - 17 grader - eller spiller det ingen rolle?
 
Faren er kun at vørteren er særdeles mottakelig for infeksjon når den står uten gjær. Gjær har en tendens til å undertrykke andre organismer da den er i stor mengde i forhold til annet. Det er altså en liten risiko her. Om du klarer å klemme ned tiden er det en fordel. Du trenger ikke 2 dager på nedkjøling.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Av to onder ville jeg pitchet på 16-17 grader. Men som RETBergen skriver trenger du ikke så lang tid på å kjøle ned. Hender jeg setter gjær og vørter ved siden av hverandre i kjøleskap for harmonisering av temperatur. Men aldri lenger enn 12 timer. Nå om vinteren kommer det 10 grader rett i karet med motstrømskjøler.
 
Topp