Hei.
Jeg føler nå at jeg har rimelig god kontroll på å brygge en øl etter oppskrift. Dog har jeg veldig lite forhold til de forskjellige ingrediensene og hvordan de påvirker sluttresultatet. Jeg har forsøkt å justere oppskrifter litt og merker at jeg får indikasjoner på hvordan resultatet endres. Jeg har skummet over haugevis av oppskrifter og lest meg opp på kjemien i det.
Neste steg er å brygge en hel haug med små 5l-batcher hvor jeg kan ta utgangspunkt i en oppskrift og justere en eller flere faktorer opp og ned. Tilsette spesialmalt, bytte ut gjæren, bytte ut humlen, bytte ut basemalten, tilsette frukt og bær og slik. Hvis jeg er flink til å logge tror jeg det kan bli lærerikt.
Noen som har noen tips eller som har vært igjennom tilsvarende og har erfaringer å dele? Det virker som om dette er et temmelig langt lerret å bleke.
Edit: Ideen er å starte med IPAene. Så gjøre tilsvarende for stouts/portere og så gå på lagerøl (jeg har et gammelt vinskap som holder 12 grader så det holder forhåpentligvis).
Jeg føler nå at jeg har rimelig god kontroll på å brygge en øl etter oppskrift. Dog har jeg veldig lite forhold til de forskjellige ingrediensene og hvordan de påvirker sluttresultatet. Jeg har forsøkt å justere oppskrifter litt og merker at jeg får indikasjoner på hvordan resultatet endres. Jeg har skummet over haugevis av oppskrifter og lest meg opp på kjemien i det.
Neste steg er å brygge en hel haug med små 5l-batcher hvor jeg kan ta utgangspunkt i en oppskrift og justere en eller flere faktorer opp og ned. Tilsette spesialmalt, bytte ut gjæren, bytte ut humlen, bytte ut basemalten, tilsette frukt og bær og slik. Hvis jeg er flink til å logge tror jeg det kan bli lærerikt.
Noen som har noen tips eller som har vært igjennom tilsvarende og har erfaringer å dele? Det virker som om dette er et temmelig langt lerret å bleke.
Edit: Ideen er å starte med IPAene. Så gjøre tilsvarende for stouts/portere og så gå på lagerøl (jeg har et gammelt vinskap som holder 12 grader så det holder forhåpentligvis).