Hvordan "tilberede" appelsinskall for Belgisk Wit.

Hei godt folk!
I morgen står Norbryggs belgisk wit på agendaen. Jeg brygger 90L denne gangen. Skalert opp blir det da 144g appelsinskall som skal oppi. Før lokalbutikken stengte tømte jeg hyllene for appelsiner. Det som står om appelsinskall i oppskriften er:
OBS! Det medfølger ikke appelsinskall som skal brukes i oppskriften. Her er det lagt opp til at bryggeren selv kan velge om det skal brukes fersk revet appelsinskall eller tørket. I industrien er det tørket appelsinskall fra bitterappelsin som brukes. Men veldig mange hjemmebryggere favoriserer å bruke ferskt. Vi lar det være opp til deg!

Er veldig usikker hvor mye av appelsinskallet jeg bør bruke/hvor dypt jeg skal gå. Jeg mener jeg har sett et sted (er det med sitronskall i baking mon tru?) at man ikke skal få med det hvite i skallet, da dette har en bitter smak. Bør man bruke rasp som kun skraper i overflaten, eller kan man bruke potetskreller? Om man bruker rasp blir det jo sikkert en million appelsiner.

Om noen har noen gode tips til feks temperaturprofil under gjæring (eller på dette brygget generelt) tas det imot med takk. Gjærtypen jeg har er 10 pakker (til to brygg da) Mangrove M21. Jeg er i besittelse av et rom som er stabilt 18-19 C, og som kan varmes opp med en ovn eller liknende mot slutten av gjæringstiden om det trengs. Det er mitt første øl av denne typen, men har rundt 1000L "klassisk" hveteøl under beltet (har visst lagt seg rett over beltet, dessverre, høhø)
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Bruk kun det ytters gule
Håper du også får bruk for resten av frukten på non måte
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Bra sideinntekt for norbrygg, skulle man tro.

Kanskje koke marmelade av resten? Blodappelsinene har jo kommet nå, de er jo litt bitrere, kanskje skallet derfra funker bedre?
 

Amarillo

Norbrygg-medlem
der hvite skal ikke med nei når du tar skallet
Jeg har aldri helt skjønt det der.
Hvis man kjøper tørket skall så er alt med, inkludert det hvite (peel), men når man bruker fersk appelsin så står det ofte at bare det ytterste (zest) skal brukes.

???
 

JEG

Moderator
Brukte selv permesanrasp når jeg laget Wit. Synes det fungerte fint og ga god kontroll. Litt tid tar det, da.
 

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Skjærer av med kniv, kan da skjære av det hvite hvis det ble for mye av det. Mange appelsiner, ikke noe å syte for hvis du vil ha det, har brygget noen Elvis IPA og da går det med maange appelsiner og grape
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Kanskje like greit å kjøpe ferdig skal fra bitre appelsiner da
Det er jo det som er mest tradisjonelt i Wit
 
Til alle som skulle finne denne tråden å ha spørsmål om dette:
Jeg kjøpte ca 20-25 appelsiner (ca 10 kg). Først skrubbet jeg utsiden med Zalo for å fjerne eventuelle plantevernsmidler, så la jeg dem i vann i noen timer for å skylle.

Tok ca 20 minutter å raspe (brukte det fineste siden på rivjernet), og fikk ca 150g av det ytterste oransje laget av skallet. Jeg gjorde det så kort tid før tilsetning får å hindre at aroma fordampet, men vet ikke om det er kritisk. Inviter gjerne alle vennene dine på appelsinfest/lag appelsinmarmelade/ferspresset appelsinjuice av restene.

Brukte en stor humlepose å hadde alt "krydderet" inkludert appelsinrasp oppi.

Neste gang er det mulig jeg kjøper ferdig tørket for å spare tid. Appelsinene kostet jo 150 kr for appelsinene.
 

john petter

Fylkesstyre
Til alle som skulle finne denne tråden å ha spørsmål om dette:
Jeg kjøpte ca 20-25 appelsiner (ca 10 kg). Først skrubbet jeg utsiden med Zalo for å fjerne eventuelle plantevernsmidler, så la jeg dem i vann i noen timer for å skylle.

Tok ca 20 minutter å raspe (brukte det fineste siden på rivjernet), og fikk ca 150g av det ytterste oransje laget av skallet. Jeg gjorde det så kort tid før tilsetning får å hindre at aroma fordampet, men vet ikke om det er kritisk. Inviter gjerne alle vennene dine på appelsinfest/lag appelsinmarmelade/ferspresset appelsinjuice av restene.

Brukte en stor humlepose å hadde alt "krydderet" inkludert appelsinrasp oppi.

Neste gang er det mulig jeg kjøper ferdig tørket for å spare tid. Appelsinene kostet jo 150 kr for appelsinene.
Jeg bruker økologiske appelsiner.
 

OddK

Norbrygg-medlem
Oppskriften sier 40g appelsinskall, er det tørket eller fersk? Alle andre tilsetninger er vel tørket.
 
Topp