1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hvordan unngå at IPA mister smak over tid?

En tråd i 'Brygging' startet av Papa-Bear, 1 Mai 2019.

  1. Papa-Bear

    Papa-Bear
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.
    Har i en årrekke brygget blant annet IPA. Problemet er at over tid så blir ølet mer og mer smaksfattig når det står på Corneliusfat. De første 2-4 ukene er ølet smakfullt og med fin aroma, men så taper det seg veldig på smak de kommende ukene. Til slutt er det så smaksfattig at det ikke er noe lystbetont å drikke delt lenger Det er ikke kontaminert (skyller fatene med StarSan før hver tapping), så ølet er klart og ikke infisert, det bare mister smak og aroma.

    Andre som har erfaringer med det samme og tips? Er klar over at humledrevne brygg vil tape seg over tid, men en måned etter at vi har fått ølet på fat er så og si all smak vekke.
     
  2. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er fatet tett?
     
  3. Kristian Sætervik

    Kristian Sætervik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen øl kler oksidering og tåler å lagres, noen ikke. For å oppnå maksimal holdbarhet må IPA holdes helt unna oksygen etter stormgjæring og frem til glasset. Det innebærer å kunne stenge av gjærlåsen helg under coldcrashing så ikke luft suges inn når væsken krymper pga temperaturfallet. Så må du flytte ølet fra gjæringskar til serveringsfat vha trykk fra co2. Du må fylle corneliusfatet du stikker om til med co2. Da kan du oppleve blodfersk IPA ut til ca 3-6 mnd, men så taper det seg ubønnhørlig etter det okke som. Lykke til.

    Sent from my F8331 using Tapatalk
     
  4. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Få ølet over på boks så holder det seg bedre enn på fat som gradvis tømmes. Sikkert noen som vil være uenige i dette men min erfaring med humlesterke øl på fat som tappes over tid er at de taper seg fortere enn når jeg fyller ølet over på flaske fra fat. Med boks vil det holde enda lengre.
     
    Brede, Botnen og loebrygg liker dette.
  5. Papa-Bear

    Papa-Bear
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker for mange gode innspill. Oksidasjon er nok den mest sannsynlige årsaken. Skal ta grep.
     
  6. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
    Mindre fat og økt konsumering?
     
    Jo-Helge, mr blonde og 1Morten liker dette.
  7. trulsnilsen

    trulsnilsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Horten
    Drekka folære, er ikke det løsningen på de fleste problemer :p
     
    Jo-Helge og erikraude liker dette.
  8. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tror ikke dette har noe med oksydasjon å gjøre. Etter hvert som du slipper på mere og mere CO2 på fatet vil du strippe restølet for mere og mere aroma. Er ølet på boks eller flaske unngår du dette.
     

Del denne siden