Igloo meskekar med falsk bunn og kran

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Hei,

Vurderer å gå til anskaffelse av nytt meskekar og kom over denne :

https://www.bryggselv.no/kj%c3%b8lebokser----------/102723/igloo-meskekar-38l-10-gallon-med-falsk-bunn-og-kran

Usikker på hvordan jeg skal utføre utmesk på denne men ser for meg følgende :

Etter endt mesking så skal jeg heve temperaturen fra mesketemp og opp til utmesk temp på 78 grader.

Siden jeg da på en 25 liters batch har bra kapasitet på meskekaret ( 38 liter ) så kan jeg tilføre mesken riktig mengde kokende vann for å oppnå utmesk temp på 78 grader.

Bør jeg røre godt under denne prosessen ?

Blande dette godt sammen og sirkulere noen få minutter for å klarne vørteren gjennom maltsenga før tapping til kokekjelen.

Deretter utføre skylling med vann på 78 grader gjennom maltsenga inntil riktig kokevolum er oppnådd.

Høres dette riktig ut ?
 

Stein Norem Wisted

Norbrygg-medlem
Jeg bruker et hjemmelaget meskekar med samme funksjon, uten falsk bunn, men med manifold. Jeg har aldri brukt utmesk, jeg bare skyller kontinuerlig med 78 graders vann.
 
Hei,

Vurderer å gå til anskaffelse av nytt meskekar og kom over denne :

https://www.bryggselv.no/kj%c3%b8lebokser----------/102723/igloo-meskekar-38l-10-gallon-med-falsk-bunn-og-kran

Usikker på hvordan jeg skal utføre utmesk på denne men ser for meg følgende :

Etter endt mesking så skal jeg heve temperaturen fra mesketemp og opp til utmesk temp på 78 grader.

Siden jeg da på en 25 liters batch har bra kapasitet på meskekaret ( 38 liter ) så kan jeg tilføre mesken riktig mengde kokende vann for å oppnå utmesk temp på 78 grader.

Bør jeg røre godt under denne prosessen ?

Blande dette godt sammen og sirkulere noen få minutter for å klarne vørteren gjennom maltsenga før tapping til kokekjelen.

Deretter utføre skylling med vann på 78 grader gjennom maltsenga inntil riktig kokevolum er oppnådd.

Høres dette riktig ut ?

Du trenger ikke noen utemesk her. Første avrenning gir meg som regel ca 1/3 av vørteren. Setter denne til kok. Deretter tilsetter jeg det antall liter vann jeg mangler (gjerne rundt 70-80 grader). Rører litt rundt. Lar stå et par minutter før jeg har det oppi kjelen med første avrenning.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Du trenger ikke noen utemesk her. Første avrenning gir meg som regel ca 1/3 av vørteren. Setter denne til kok. Deretter tilsetter jeg det antall liter vann jeg mangler (gjerne rundt 70-80 grader). Rører litt rundt. Lar stå et par minutter før jeg har det oppi kjelen med første avrenning.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Takk for svar.
Ser at John Palmer gjør det på samme måte i denne linken :

Men trodde allikevel at man med fordel kunne få hevet temperaturen til 78 grader før første avrenning. Altså for å stoppe enzymaktiviteten og for å få mesken mer tyntflytende
 
Det er snakk om kort tid med batch sparge. Tenk at du legger 5-10 minutter til mesketiden. Noen mesker 45 minutter. Andre to timer. Mesteparten av sukkeret ligger jo i kjela etter første avrenning. Den står og er i ferd med å koke og «drepe» de enzymene. Det resterende får bare noen ekstra minutter mesk. Fly sparge kan være en annen ting, men det har jeg aldri prøvd. Har ikke helt skjønt hvorfor man gjør det som hjemmebrygger. Jeg har gått tilbake til igloo etter å ha prøv alt jeg har fått låne (speidel, beer brew, netthandelen, BIAB). Suverent enkelt og forutsigbart. BIAB er kanskje enklere, men slet med å holde temperaturen jevn i hele mesken.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Det er snakk om kort tid med batch sparge. Tenk at du legger 5-10 minutter til mesketiden. Noen mesker 45 minutter. Andre to timer. Mesteparten av sukkeret ligger jo i kjela etter første avrenning. Den står og er i ferd med å koke og «drepe» de enzymene. Det resterende får bare noen ekstra minutter mesk. Fly sparge kan være en annen ting, men det har jeg aldri prøvd. Har ikke helt skjønt hvorfor man gjør det som hjemmebrygger. Jeg har gått tilbake til igloo etter å ha prøv alt jeg har fått låne (speidel, beer brew, netthandelen, BIAB). Suverent enkelt og forutsigbart. BIAB er kanskje enklere, men slet med å holde temperaturen jevn i hele mesken.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Har du noen tall på din meske-effektivitet på denne med metoden batch sparge ?
Vil du anbefaler bazooka filter eller falsk bunn i denne ?
 

Finn Berger

Moderator
Typen meskekar spiller vel liten rolle i seg sjøl? Bruker du en biab-pose -anbefales ved batch sparging:) - og avslutter med å la den renne av seg, vil du få et veldig lite tap av vørter, og dermed er det bare meskemetoden, og hva du ellers gjør i form av reguleringer av mesketid, temperatur, pH etc, som bestemmer effektiviteten.
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Typen meskekar spiller vel liten rolle i seg sjøl? Bruker du en biab-pose -anbefales ved batch sparging:) - og avslutter med å la den renne av seg, vil du få et veldig lite tap av vørter, og dermed er det bare meskemetoden, og hva du ellers gjør i form av reguleringer av mesketid, temperatur, pH etc, som bestemmer effektiviteten.
Som overskriften sier så ser jeg for meg å meske med falsk bunn (eventuellt bazooka fikter). Altså ingen meskepose.
Har 12 brygg på nakken, men ingen uten pose eller maltrør. Er altså interessert i å skaffe litt info om denne metoden
 

Mortenpip

Norbrygg-medlem
jeg mesker med kjøleboks av den typen du linker til. dog litt større. jeg har hevet temp på alle mulig måter, men idag bruker jeg herms.
infusjon funker gull det. det jeg gjorde var å helle det kokende vannet ned i meskeboksen mens jeg rørte forsiktig slik at tempen ble så jevn som mulig. sirkulerte til jeg hadde klar vørter og skylte som vanlig. når det er sagt har jeg prøvd både med og uten utmesk og kan ikke si at jeg kjenner noe forskjell på slutt resultat,
 

Finn Berger

Moderator
Som overskriften sier så ser jeg for meg å meske med falsk bunn (eventuellt bazooka fikter). Altså ingen meskepose.
Har 12 brygg på nakken, men ingen uten pose eller maltrør. Er altså interessert i å skaffe litt info om denne metoden

Joda, jeg skjønner. Men det er ingen motsetning mellom å bruke falskbunn og meskepose. Jeg bruker begge deler; det er ganske enkelt bare veldig praktisk - og effektivt.
 
Har du noen tall på din meske-effektivitet på denne med metoden batch sparge ?
Vil du anbefaler bazooka filter eller falsk bunn i denne ?
Jeg gi deg mine tall. Jeg har så godt som aldri opplevd å ikke treffe eller til og med overskyte forventet OG på settene jeg har kjøpt i fra Brygg Selv. På egenkomponerte oppskrifter så er det ofte litt mer over og under, men for det aller meste innenfor 5-10 % vil jeg tro. Jeg maler selv med den billigste maltkverna, og det funker godt. Min prosess for 25 liter i gjæringsbøtta. er slik (tatt etter en fyr på YouTube).
- 3,5 liter vann per kg. korn/malt.
- 2-3 grader varmere vann enn det som er mesketemperatur.
- rører ut malt og meskevann.
- måler temperaturen etter 3-4 minutter og finjusterer med kaldt eller kokende vann. typisk 1 liter. og rører det inn.
- lar det stå i 40 minutter og tilsetter 1-2 liter varmt (kokende vann) vann om temperaturen har sunket mer enn en grad.
- lar det stå 30 minutter til før jeg begynner avrenningen rett opp i kokekaret.
- jeg har merker i kokekaret som viser meg hvor mye vørter jeg fikk ut, så da tilsetter jeg det jeg mangler (typisk 15-20 liter) med varmt vann på mellom 70-80 grader for min ene batch sparge.
- Begynner kok (her er vørteren i fra første avrenning ganske tykk og kan fort brenne seg, så litt forsiktig røring kan være på sin plass.
- Tapper av det jeg trenger (som regel alt).

Jeg valgte falskbunn fordi det var det han på YouTube brukte, og så tenkte jeg at den store overflaten ville sikre beder avrenning enn et filter som kanskje tetter seg lett, men dette er bare gjetting.
Utstyret som får meg gjennom mesken er:
En 36 liters gryte til kok.
En 14 liters gryte (type pinnekjøtt) for meskevann.
En kraftig induksjonsplate til koking (ganske dyr).
En liten induksjonsplate til meskevann (500 kroner på Ikea eller Jula).
Igloo "tønna".
En vannkoker (1,5 liter) som allerede fantes på kjøkkenet til å justere varmen med.

Begge grytene er forøvrig greie å gjære i om man ikke trenger de til annet på en stund. Da legger jeg bare lokket oppå (det er ikke 100 prosent tett). og noe stoff (tror det var gardin i fra Ikea) over der. Funker som fjell, men vær klar over at oksygen kommer inn der, så når gjæringen er over så er den over. Ikke la den stå lengre da.
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Jeg gi deg mine tall. Jeg har så godt som aldri opplevd å ikke treffe eller til og med overskyte forventet OG på settene jeg har kjøpt i fra Brygg Selv. På egenkomponerte oppskrifter så er det ofte litt mer over og under, men for det aller meste innenfor 5-10 % vil jeg tro. Jeg maler selv med den billigste maltkverna, og det funker godt. Min prosess for 25 liter i gjæringsbøtta. er slik (tatt etter en fyr på YouTube).
- 3,5 liter vann per kg. korn/malt.
- 2-3 grader varmere vann enn det som er mesketemperatur.
- rører ut malt og meskevann.
- måler temperaturen etter 3-4 minutter og finjusterer med kaldt eller kokende vann. typisk 1 liter. og rører det inn.
- lar det stå i 40 minutter og tilsetter 1-2 liter varmt (kokende vann) vann om temperaturen har sunket mer enn en grad.
- lar det stå 30 minutter til før jeg begynner avrenningen rett opp i kokekaret.
- jeg har merker i kokekaret som viser meg hvor mye vørter jeg fikk ut, så da tilsetter jeg det jeg mangler (typisk 15-20 liter) med varmt vann på mellom 70-80 grader for min ene batch sparge.
- Begynner kok (her er vørteren i fra første avrenning ganske tykk og kan fort brenne seg, så litt forsiktig røring kan være på sin plass.
- Tapper av det jeg trenger (som regel alt).

Jeg valgte falskbunn fordi det var det han på YouTube brukte, og så tenkte jeg at den store overflaten ville sikre beder avrenning enn et filter som kanskje tetter seg lett, men dette er bare gjetting.
Utstyret som får meg gjennom mesken er:
En 36 liters gryte til kok.
En 14 liters gryte (type pinnekjøtt) for meskevann.
En kraftig induksjonsplate til koking (ganske dyr).
En liten induksjonsplate til meskevann (500 kroner på Ikea eller Jula).
Igloo "tønna".
En vannkoker (1,5 liter) som allerede fantes på kjøkkenet til å justere varmen med.

Begge grytene er forøvrig greie å gjære i om man ikke trenger de til annet på en stund. Da legger jeg bare lokket oppå (det er ikke 100 prosent tett). og noe stoff (tror det var gardin i fra Ikea) over der. Funker som fjell, men vær klar over at oksygen kommer inn der, så når gjæringen er over så er den over. Ikke la den stå lengre da.
Tusen takk for flott beskrivelse......jeg har både kokekjele og en kraftig induksjons-topp. Bruker dyppvarmer i gjæringsspannet for å varme opp skyllevannet.
Har også en falskbunn med nippel i midten, men denne er bare på 25 cm i diameter tror jeg.
Ser at den medfølgende bunnen på den som selges hos Bryggselv er på 30 cm.

Hvor mye vil dette ha å si egentlig ? Det er jo ikke noe varmeelement på bunnen der å ta hensyn til
 
Jeg tror ikke det har så mye å si. Det er faktisk mulig å meske uten falsk bunn/bazookafilter og. Du må være veldig forsiktig i starten, men med forsiktighet og litt flaks så danner kornet et solid nok filter til at det kan gå.
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Jeg tror ikke det har så mye å si. Det er faktisk mulig å meske uten falsk bunn/bazookafilter og. Du må være veldig forsiktig i starten, men med forsiktighet og litt flaks så danner kornet et solid nok filter til at det kan gå.
Veldig godt poeng....
 

Finn Berger

Moderator
Tusen takk for flott beskrivelse......jeg har både kokekjele og en kraftig induksjons-topp. Bruker dyppvarmer i gjæringsspannet for å varme opp skyllevannet.
Har også en falskbunn med nippel i midten, men denne er bare på 25 cm i diameter tror jeg.
Ser at den medfølgende bunnen på den som selges hos Bryggselv er på 30 cm.

Hvor mye vil dette ha å si egentlig ? Det er jo ikke noe varmeelement på bunnen der å ta hensyn til

Jeg tror ikke diameteren på falskbunnen kan ha noen betydning overhodet. Det som kanskje er en ide, er å lage en pakning rundt den av en tynn silikonslange som du snitter opp på langs, sånn at den er helt tett mot bunnen av karet.

Og så mener jeg stadig at den meskeposen - i tillegg - er en praktisk idé;). Men den er kanskje et problem når lokket skal på?

Jeg mesker jo på nøyaktig samme måten - batch sparge, altså - bare i en stålkjele isolert med liggeunderlag og en sovepose ("BIAB":p), og om det interesserer, så ligger meskeeffektiviteten stødig på 82/83% når jeg brygger øl av normal styrke. Skal jeg opp i 7% ABV med bare malt, dupper den under 80, kanskje 77%.
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Jeg tror ikke diameteren på falskbunnen kan ha noen betydning overhodet. Det som kanskje er en ide, er å lage en pakning rundt den av en tynn silikonslange som du snitter opp på langs, sånn at den er helt tett mot bunnen av karet.

Og så mener jeg stadig at den meskeposen - i tillegg - er en praktisk idé;). Men den er kanskje et problem når lokket skal på?

Jeg mesker jo på nøyaktig samme måten - batch sparge, altså - bare i en stålkjele isolert med liggeunderlag og en sovepose ("BIAB":p), og om det interesserer, så ligger meskeeffektiviteten stødig på 82/83% når jeg brygger øl av normal styrke. Skal jeg opp i 7% ABV med bare malt, dupper den under 80, kanskje 77%.
Fine tilbakemeldinger folkens. Ser med optimistiske øyne på å prøve ut denne :) Skal bli spennende å se hvor stort varmetapet på denne er kontra stålkjele med liggeunderlag (mitt til nå vanlige oppsett)
 

Håkon

Dommer
Hei, jeg har tilsvarende men kjøpt fra brewersfriend. God erfaring, enkel å rengjøre etter bruk i motsetning til en pose. Pass på plastikken som klemmer ventilen på plass på insiden av karet, kan hende det setter seg kornrester bak som, hvis det råtner, danner usmak. Kjøp store våtorganiske poser fra f.eks Claes Ohlson så kan du bare tømme rett oppi den etter ferdig mesk og rett ut i avfallet :)
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Hei, jeg har tilsvarende men kjøpt fra brewersfriend. God erfaring, enkel å rengjøre etter bruk i motsetning til en pose. Pass på plastikken som klemmer ventilen på plass på insiden av karet, kan hende det setter seg kornrester bak som, hvis det råtner, danner usmak. Kjøp store våtorganiske poser fra f.eks Claes Ohlson så kan du bare tømme rett oppi den etter ferdig mesk og rett ut i avfallet :)

Takk for godt tips.
Varmer du opp kjøleboksen med kokende vann før du bruker denne til mesking ? Har lest at noen gjør dette for at mesken skal opprettholde riktig temperatur i 60-90 minutter

En annen ting, er det noen som har boret hull i siden for installasjon av et termometer ? ( feks midt på kjøleren )
 

Håkon

Dommer
Nei, varmer ikke opp karet. Bruker en kalkulator der du kan legge inn temperaturen til godset, blir riktig hver gang. Kan fint ta hull for å installere termometer, men det blir enda en ting å rengjøre oppi der.. ville heller lagt pengene i en termapen
 

Knut A. Ausland

Norbrygg-medlem
Nei, varmer ikke opp karet. Bruker en kalkulator der du kan legge inn temperaturen til godset, blir riktig hver gang. Kan fint ta hull for å installere termometer, men det blir enda en ting å rengjøre oppi der.. ville heller lagt pengene i en termapen
Ja du sier noe. Noe av det jeg liker aller best med denne løsningen er renholdet. Trenger jo ikke rote det til med ekstra ting som gjør renholdet mer omfattende
 
Topp