1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Innkjøp av mikrobryggeri/bryggemaskin

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Skogslik, 19 Nov 2017.

  1. Skogslik

    Skogslik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, da er tiden inne for og bevege seg fra ekstrakt til all grain brygging.
    Pappa er interessert i og kjøre på med utstyr og spanderer dette til gården om jeg står for bryggingen :p

    Så da er egentlig spørsmålet hva en bør gå for?
    Budsjett er rundt 10-14000kr

    Har gjeringskar og det som brukes til ekstrakt brygging.
     
  2. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spytt inn 10000 selv, så har du en Speidel 50 :)
     
    Rune P liker dette.
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Legg gjerne en del av budsjettet i tempstyring under gjæring hvis du ikke har det fra før.

    F.eks GF + fatpakke + tempkontroll under gjæring så burde du havne ganske grei budsjettvis.
     
    Sarge liker dette.
  4. Ole Seglem

    Ole Seglem
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjell kommune
    Hvor mye er det planer om å brygge, og hvor stor er interessen for å gjøre egne modifikasjoner?

    Om man er usikker tror jeg at jeg ville startet med en BIAB løsning, gjæringskontroll og evt fat.
     
  5. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg startet ut med en 50L speidel. En flott maskin som brygger bra øl. Dog begynte jeg å henge meg opp i begrensningene maskinen har, på stort øl etc. Derfor solgte jeg og sitter i dag med et 3 kjelers bryggeri som jeg ikke har slike begrensninger med. Og som fungerer utmerket synes jeg. For meg var dette helt riktig.
    Dersom det er veien du velger er det ikke dumt å starte med et litt forseggjort BIAB sett, dvs en god og stor nok gryte, og en god varmekilde. Så kan du utvide underveis. Tar dog noe mer plass enn en bryggemaskin.
     
  6. Skogslik

    Skogslik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenker nok at 20 liters batcher er mer en nok.
    1-2 brygg i måneden kanskje?
     
  7. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg startet med BIAB. Det lærte jeg mye av, og da jeg oppgraderte til Grainfather ble det meste av utstyret med videre. Jeg bruker BIAB-kjelen til varming av skyllevann nå.
     
  8. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Jeg hadde fortsatt ikke kjøpt en eneste kjele som er mindre enn 50 liter... Starter du med BIAB og går til flere kjeler baller det på seg og da er det ikke mye du får brukt en 36liters kjele til. Hadde jeg vært deg ville jeg investert i en 50 liters kjele, en varmekilde, pumpe og en kjøler. Det er ikke noe problem å brygge lite på et stort BIAB oppsett.
     
  9. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    50l er litt bastard med tanke på å fylle to gjæringsspann. Ville kjørt 35 eller 70l.
     
  10. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har både bryggemaskin å trekjelers.. ALT er jo enklere på en bryggemaskin, men du har mange begrensninger som @Ekornskurken nevnte over her. Så det spørs jo hva du er utetter.. mtp hvilket øl du har i handen nå tråden, så har jeg inntrykk av at du også liker endel store-øl, å da er et 3-kjelers veldig greit.( eventuelt to kjelers med biab)
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    TS spør egentlig om bryggemaskin, så det er det jeg har tatt utgangspunkt i. Men som andre sier, hvis du ikke har noe i mot å bygge litt så er det artig med et DIY trekjelers oppsett. Men skal jeg legge til min mening om flerkjelersoppsett så synes jeg to-kjelersoppsett er bedre enn tre. Men det er smak og behag. Jeg prøver å være konsistent og forutsi hva jeg ender opp med, og legge i minst mulig arbeid og fiksfakseri under bryggedagen ,slik sett er to kjeler lettere enn tre. Og det blir mindre vasking, bygging og vedlikehold, og enklere bryggedag. Men du har noen flere muligheter med trekjelers.

    Men skal du bygge flerkjelersoppsett, som er modulært og du er egentlig ikke låst til noe, som er herlig, så ville jeg brukt vanvittig mye tid på research. Du vil finne nesten like mange svar som det er bryggere på hvordan man "skal/bør" lage et slikt oppsett. Det tok meg tre oppsett før jeg landet på mitt fjerde som jeg aldri ville byttet bort. Det som veier tyngst er hva du selv vil oppnå med et sånt oppsett.
     
  12. Skogslik

    Skogslik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, nå er det egentlig bryggemaskin som er ønskelig.
    Hvilke ''begrensninger'' er det snakk om på disse?

    Tenker nok for det meste og brygge sett som Kinn,Amundsen og slikt.
    No egen komponering kan det nok bli, men ikke noe avanserte greier. IPA, Pale Ale og kanskje noe mer.
     
  13. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Budsjett tatt i betraktning vil jeg tro du lander på en Grainfather. Størrelsen er fin for ferdige øl-sett og du får med en motstrømskjøler til ca 9000kr. En Speidel på samme størrelse koster ca 16000kr.
     
  14. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har ikke grainfather selv men ser den høster jo mange godord her på forumet, samt at de har klart å prise den i mellomskiktet.
     
  15. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Begrensningen jeg snakker om er i utgangspunktet en begrensning i mengde malt, som gjør at man ikke får lage så sterkt øl (høy OG) som man måtte ønske. Det er rett og slett ikke plass i maltrøret i en Speidel, uten at man må ty til spraymalt eller dobbelmesking. Når det er sagt var det aldri et stort problem for meg, da flesteparten av ølene jeg lager er innafor, det var bare de få gangene jeg laget en sterk IPA eller annet samt at tanken på begrensningen irriterte meg.
     
  16. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er ikke noe problem med Grainfather, da den skal klare 10 kg.
     
  17. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Og med innstillinga at det ikke er fullt før det renner over klarer den enda litt til. :)
     
  18. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det kan godt tenkes, jeg kjenner ikke GF så godt. Men det står 9 kg i den oppgitte infoen til GF, og med tanke på at Speidelen min kunne ta 12 kilo, er jeg ikke sikker på om jeg hadd vært fornøyd med det. Men jeg har ikke prøvd den, og det virker som en god maskin.
     
  19. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    12 kg på 20-25 liters brygg? Jeg har aldri brukt mer enn 8 kg på 20 liters brygg, så 9-10 kg er innenfor. Om man trenger mer så kan man alltids bruke spraymalt.
     
  20. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg liker Grainfather (det er den jeg bruker) og spesielt Connect-styringen av meskeprosessen er helt rå, men den er ikke idiotsikker. Mange klager f.eks. over at humle tetter pumpefilteret, mens andre sier det er null problem bare man bruker whirlpool. Pakningene i maltrøret kan være noe herk når de begynner å hoppe av når ristene skal på plass. Løsningen med glasslokket med kjøleren oppå er litt håpløs om man faktisk skal bedrive whirlpool og evt humletilsetning etter at den er koblet til. Men disse svakhetene finnes det triks for å løse. Jeg bruker f.eks. humlefilter og en høy stol for kjøleren. Når det gjelder kapasitet så er det vel en typisk "kit-size". Den har altså en kapasitet til å takle de aller fleste all grain-ølkitene man får kjøpt, men heller ikke så mye mer.

    Men hvor mye trenger man? Jeg brygger alene, og liker å brygge relativt ofte for å teste nye oppskrifter. Om jeg brygger en gang i måneden og kun brygger 12 liter hver gang, så får jeg ikke drukket alt, selv med gjester på grillfester og lignende. Jeg tenker at den holder hvis man brygger alene og bruker fat. Og den duger også hvis man flasker og er som meg og er inntil to stykker.

    Men du kan ha helt andre behov.
     

Del denne siden