JK 11 TJ2 - Julelager 2011 - Gustav Foseid

Gahr

Norbrygg-medlem
[tt][size=10pt]Generell informasjon
Navn på Tradisjonelt norsk juleøl
OG: 1.061
FG: 1.014
Farve (beregnet): 30 EBC
Beregnet bitter: 26 IBU, med formel 'Tinseth'.
Vørtermengde: 17 l
Sluttvolum:  13 l

Malt & sukker
2400 gram Pilsnermalt
1300 gram Dark munich
1000 gram Weyermann Munich I
1000 gram CaraRed 
  40 gram Black malt

Vann
Ikke oppgitt

Meskeskjema
67 °C i 60 min
77 °C i 15 min

Humle
45 gram Saaz 4,1 %-alfa 60 min

Øvrige ingredienser
100 gram sukker (se kommentar)

Koketid
Total koketid vørter: Ikke oppgitt

Gjær
Betegnelsen på gjæren: Saflager W-34/70 3 pakker

Gjæringstemperatur og -tid
Primærgjæring ca. 10 °C ca. 28 dager
              ca. 20 °C ca  28 dager

Kommentarer
Én pakke gjær tilsatt først. Gjæring stoppet opp på for høy FG. Sukkerlake tilsatt, med ca. 100 gram sukker, og to ekstra pakker for å få igang gjæring.

Første del av gjæring på ca. 10 °C, andre del ved romtemperatur.[/tt]
 

gustavf

Administrator
Jeg fikk et spørsmål om volumene i denne oppskrifta, da de ikke ser ut til å gi mening. Ølet er brygget på Speidel, men noe skjedde som gjorde at jeg fikk dårlig utbytte. Derfor ble vørteren delt i to og jeg kokte både i Speidelen og i en ekstra kjele for å konsentrere vørteren mest mulig på rimelig tid.
 
Topp