1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Jomfrutest med La Motte vann-analyse kit

En tråd i 'Brygging' startet av Drøvtrygve, 11 Aug 2018.

  1. Drøvtrygve

    Drøvtrygve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodø
    Heisann,

    Har gått til anskaffelse av et La Motte vann-analyse kit, og gjort en test av springvannet her i Bodø (...når det gjelder vann/kjemi er eg grønn som en fersk humlepellet, så ha meg unnskyldt bryderiet;)

    Lurte bare på om noen som har litt peiling på vannprofiler kunne gitt et lite vink om disse verdiene virker sannsynlige:

    Chloride: 30 ppm
    Sulfate: 3 ppm (ifølge Technicians Brewery)
    Total Alkalinity: 50 ppm
    Total Hardness: 30 ppm
    Calcium Hardness: 40 ppm
    Sodium: 30 ppm
    Magnesium: 0 ppm
    Magnesium Hardness: 0 ppm
    Residual Alkalinity: 38,6 ppm

    Fem av verdiene fikk eg ved test av vannet, og de resterende ved utregninger. Eg stusset bare på at magnesium verdiene endte på 0 ppm, og lurer på om det har sammenheng med at en el. fler av verdiene er unøyaktig eller at utregningene er feil. Er det steder her til lands hvor magnesium verdiene ligger på null?
    Hvilken innvirkning har evt magnesium på bryggevann?


    På forhånd, takk for hjelpen!
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Skjønner ikke hvordan kalsiumet kan være mer enn total hardhet.
     
    Drøvtrygve liker dette.
  3. Drøvtrygve

    Drøvtrygve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodø
    Takk skal du ha!.....da kjører eg gjennom testen en gang til

    To be continued!
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Men forbehold og som sagt, jeg skjønner det ikke. Står det ingen instruksjoner? Og er alkaliteten caco3 eller hco3?
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Bergen kommune opplyser at for alle vannbehandlingsanleggene i kommunen at: "Innholdet av magnesium er meget lavt."
    Dette er overflatevann. I Norge er overflatevannet ganske likt, bortsett fra noen områder med store forekomster av kalkholdige bergarter.
    Vann fra borehull/grunnvann kan nok være annerledes.
    Så dersom du har overflatevann er nok sannsynligheten for at magnesium er nært null, ganske stor.

    Vannkvalitet i Bergen
     
    Drøvtrygve liker dette.
  6. Drøvtrygve

    Drøvtrygve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodø
    Joda, det følger med instruksjoner. Men de fleste av testene går ut på at vannet skifter farge etter x antall dråper med diverse reagenter, så det forutsetter at fargesynet er sånn nogenlunde på G.

    Da gikk eg gjennom testen en gang til (med et par fler verdier), uten at det ble veldig store endringer (men kanskje vesentlige likevel?):

    Chloride: 30 ppm
    Sulfate: 3 ppm (ifølge Technicians Brewery)
    Total Alkalinity (CaCO3): 50 ppm
    Bicarbonate (HCO3): 60 ppm
    Total Hardness (CaCO3): 40 ppm
    Calcium Hardness (CaCO3): 40 ppm
    Calcium (Ca+2): 16 ppm
    Sodium: 25,8 ppm
    Magnesium: 0 ppm
    Magnesium Hardness: 0 ppm
    Residual Alkalinity: 38,6 ppm


    Tusen takk for tilbakemeldinger så langt!
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ser jo ut som helt vanlig vann, litt mer klorid enn hva som er vanlig dog, samt kalsium

    Hvir mye kostet det settet?
     
  8. Drøvtrygve

    Drøvtrygve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodø
  9. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Jeg fikk omtrent same tall som deg.Legger med en fil som er bra,og jeg bor ca 9 mil fra Bodø
     

    Vedlagte filer:

  10. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Jeg har plussette
     
  11. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Det var feil fil,fikk ikke lasta den opp.
     
  12. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Fila jeg prøvde å laste opp heter BrewLab Sodium Calculator.Vis du er medlem på Øltid sin fbside så var det der jeg fant den fila
     
  13. nils_G_T

    nils_G_T
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Eg trur at med dei titreringene du gjør i en sånn test er variasjoner på ±10% heilt som normalt.. Det er ihvertfall det eg ser i jobben; eg kan få 2,0, Per får 2,1 og Anne 1,9 på samme testen. De målingene du har gjort er helt greie. Du vil kanskje oppleve sesongvariasjoner men trur ikkje det er nødvendig å teste mer enn kvar tredje måned eller så for å oppdage dette og evt gjøre endringer hvis du ser noe dramatisk. (Er for gammel til å skrive korrekt bokmål/nynorsk, beklager/orsak til dykk med interesse for språk)
     
    Finn Berger, LarsUlv og Drøvtrygve liker dette.
  14. Drøvtrygve

    Drøvtrygve
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bodø
    Stavefeil er helt underordnet matnyttig bryggeinformasjon.

    Takk for innspillet

    Sent fra min BLA-L29 via Tapatalk
     
    #14 Drøvtrygve, 11 Aug 2018
    Sist redigert: 12 Aug 2018

Del denne siden