Lallemand Köln

Lallemann Køln: 14 dager på 14c = 1.013. Der lå den lenge også etter en temperaturheving.
Stresset ikke med fating og fikk den ned til 1.010 etter 20dager gjæring, normalt? Aldri vært borti så treg utgjæring.
Jeg har brukt den der tre ganger, og alle endte på 1.010. Den første gangen brukte den i underkant av to uker, men de to andre gangene trengte den tre uker.

Mener jeg ofte har hatt lang gjæring på kølsch. Det kan kanskje ha sammenheng med den lave gjæringstemepraturen?
 
OG 1.047 pichet på 17°, temperaturen påfølgende dager har vært 17, 15,5 og 15. Etter 3 dager nede i 1.013 om refraktometeret stemmer (det kan bli upålitelig når utgjæringen er høy). Har satt den i rom med 19° nå.

Mer bekymret for infeksjon enn lav utgjæring. Mulig jeg overpitchet? Ca 2 dl direkte fra forrige brygg.
 
OG 1.047 pichet på 17°, temperaturen påfølgende dager har vært 17, 15,5 og 15. Etter 3 dager nede i 1.013 om refraktometeret stemmer (det kan bli upålitelig når utgjæringen er høy). Har satt den i rom med 19° nå.

Mer bekymret for infeksjon enn lav utgjæring. Mulig jeg overpitchet? Ca 2 dl direkte fra forrige brygg.
Det er vel ikke ideelt å la temperaturen synke utover i forløpet. Den omvendte utviklinga hadde kanskje vært bedre. Det går sikkert bra, men sånt kan føre til at du får langdryg utgjæring.

Gjærmengden er vrien å vurdere; måtte nesten sett den. Hvis det er snakk om rein gjær med tjukk, kremet konsistens, er det rikelig, men ikke i nærheten av skadelig overpitching.

For å vurdere gjærmengden må en også se på den gjæringsprosessen den har vært gjennom. Hvis gjæren har vært utsatt for stress, trengs det mye mer enn om den har hatt det godt. (Egentlig bør en ikke bruke gjær som har jobba hardt, men det regner jeg med at du veit:).)
 
Det er vel ikke ideelt å la temperaturen synke utover i forløpet. Den omvendte utviklinga hadde kanskje vært bedre. Det går sikkert bra, men sånt kan føre til at du får langdryg utgjæring.

Gjærmengden er vrien å vurdere; måtte nesten sett den. Hvis det er snakk om rein gjær med tjukk, kremet konsistens, er det rikelig, men ikke i nærheten av skadelig overpitching.

For å vurdere gjærmengden må en også se på den gjæringsprosessen den har vært gjennom. Hvis gjæren har vært utsatt for stress, trengs det mye mer enn om den har hatt det godt. (Egentlig bør en ikke bruke gjær som har jobba hardt, men det regner jeg med at du veit:).)
Har skjønt at stress ikke er optimalt ja. Hentet fra en gose, antar at en pH på 3.5 ikke er optimalt, men lav ABV rundt 4 må være positivt. Pitchet 1.5dl vasket gjær i gosen, som sagt litt mer uvasket i Kölsch-en, skrapte øverste lag av gjærkaka. Alltid Oksygen i ca ett minutt. Som sagt er utgjæring allerede på 72% så er ikke bekymret for sen utgjæring denne gang.
 
Jeg har brukt den der tre ganger, og alle endte på 1.010. Den første gangen brukte den i underkant av to uker, men de to andre gangene trengte den tre uker.

Mener jeg ofte har hatt lang gjæring på kølsch. Det kan kanskje ha sammenheng med den lave gjæringstemepraturen?
Tok vel ca 14 dager før den kom ned i 1.009. De siste poengene var trege. Har stått 14 dager etter den var ferdig utgjæret. Totalt altså 4 uker i gjæringskaret.

Flasket i dag, står til karbonering i boden som holder ca 15°, etter karbonering flyttes de til uteboden for lagring i noen uker. Eller skal de også karboneres på lavere temperatur?
 
Tok vel ca 14 dager før den kom ned i 1.009. De siste poengene var trege. Har stått 14 dager etter den var ferdig utgjæret. Totalt altså 4 uker i gjæringskaret.

Flasket i dag, står til karbonering i boden som holder ca 15°, etter karbonering flyttes de til uteboden for lagring i noen uker. Eller skal de også karboneres på lavere temperatur?
All karbonering kan gjøres i værelsestemperatur, trur jeg. Jeg har i alle fall ikke sett noen anbefalinger av lavere temperaturer.
 
a11a9f936a4f7d003eb98eeff3a1342b_raw.jpg
Denne ble ganske skuffende. Modnet på flaske i en måned.

Smash med Best pils og Opal humle.
60 min 18 IBU
30 min 5 IBU
10 min 2 IBU
Gjæret med Lallemand Köln på 15-16°.

Humlebidraget er for svakt og pregløst. For lite bitterhet. For mye fruktig gjærpreg. Liker pilssmaken fra malten.
 
Vis vedlegget 54743
Denne ble ganske skuffende. Modnet på flaske i en måned.

Smash med Best pils og Opal humle.
60 min 18 IBU
30 min 5 IBU
10 min 2 IBU
Gjæret med Lallemand Köln på 15-16°.

Humlebidraget er for svakt og pregløst. For lite bitterhet. For mye fruktig gjærpreg. Liker pilssmaken fra malten.
Har du sammenlignet den med en original Kölsch? Humle er vel ikke noe særlig fremtredende i denne ølstilen. Fruktigheten kan bli irriterende, dog. Kanskje prøve å holde temperaturen enda mer nede?
 
Har du sammenlignet den med en original Kölsch? Humle er vel ikke noe særlig fremtredende i denne ølstilen. Fruktigheten kan bli irriterende, dog. Kanskje prøve å holde temperaturen enda mer nede?
Ikke direkte, men har smakt kölsch og slik jeg husker de har de både mer humle og mindre gjærpreg. Men har en Früh i kjøleskapet slik at en direkte sammenligning står på planen.

Prøver resten av Opal humla i en pils.
 
Denne ble ganske skuffende. Modnet på flaske i en måned.
Kölsch trenger lenger lagering. Ser ikke ut som at din er klarnet helt heller. Sett den til side på 0-4C i en måned til, så kan du se. Drikkest best av smalt høyt glass og ikke tulip stil glass som på bildet ditt.
 
Vis vedlegget 54743
Denne ble ganske skuffende. Modnet på flaske i en måned.

Smash med Best pils og Opal humle.
60 min 18 IBU
30 min 5 IBU
10 min 2 IBU
Gjæret med Lallemand Köln på 15-16°.

Humlebidraget er for svakt og pregløst. For lite bitterhet. For mye fruktig gjærpreg. Liker pilssmaken fra malten.
Denne gjæren er litt spesiell. Antagelig har den lav viabilitet, for kalkulatoren til Lallemand sier den skal pitches med omtrent samme mengde som lagergjær. Den er i tillegg treg med å starte, men det kan selvsagt ha en sammenheng med at folk underpitcher.
 
Sist redigert:
Denne gjæren er litt spesiell. Antagelig har den lav viabilitet, for kalkulatoren til Lallemand sier den skal pitches med omtrent samme mengde som lagergjær. Den er i tillegg treg med å starte, men det kan selvsagt ha en sammenheng med at folk underpitcher.
Min var verken treg eller underpitchet. Et par dl slurry hvor det meste var unnagjort på 3 dager. Mulig det ene døgnet rundt 17° har bidratt til fruktigheten. Dette vil jo dempes med lagring, men mer kryddertoner og bitterhet får jeg neppe. Mulig det kommer til mer fram om gjæren demper seg.
 
Har også laget en Kølsch med denne gjæren.
Et kjedelig øl ble det etter min smak. Mulig oppskriften gjorde det.
Men mistet lysten til å prøve denne ølstilen igjen.
 
Vis vedlegget 54743
Denne ble ganske skuffende. Modnet på flaske i en måned.

Smash med Best pils og Opal humle.
60 min 18 IBU
30 min 5 IBU
10 min 2 IBU
Gjæret med Lallemand Köln på 15-16°.

Humlebidraget er for svakt og pregløst. For lite bitterhet. For mye fruktig gjærpreg. Liker pilssmaken fra malten.
Den skal vel ikke ha noe særlig humlepreg om den skal være typeriktig? Og absolutt ikke fruktighet.

Jeg har mer eller mindre gitt opp denne øltypen, for det er bortimot umulig å få til noe som er fritt for den "vinøse fruktigheten" som Norbrygg-definisjonen av en eller annnen merkelig grunn krever at skal være med - men kommer sikkert til å prøve igjen likevel:). Jeg har helt klart hatt best resultat med wlp029, gjæra på 14 grader. Men jeg kunne tenke meg å teste med 12 grader, og virkelig solide mengder gjær.
 
Den skal vel ikke ha noe særlig humlepreg om den skal være typeriktig? Og absolutt ikke fruktighet.
Det er bitterhet og noe florale/ kryddertoner jeg savner. Så synes jeg det ble for mye an antakelig det vinøse preget du peker på. Det siste vil antakelig bedre seg med lagring. Det første ikke. Synes min ble veldig kjedelig, gir den selvfølgelig noen uker/ måneder med lagring. Men forventingene er lave. Terningkast 3.
 
Det er bitterhet og noe florale/ kryddertoner jeg savner. Så synes jeg det ble for mye an antakelig det vinøse preget du peker på. Det siste vil antakelig bedre seg med lagring. Det første ikke. Synes min ble veldig kjedelig, gir den selvfølgelig noen uker/ måneder med lagring. Men forventingene er lave. Terningkast 3.
Bare for å klargjøre: Kølsch er et "kjedelig" øl på den måten at det er veldig reint i smaken, og har lav bitterhet og lite preg av humla. Det har mest felles med helles, synes jeg. Jeg har smakt et par originale kølsch i Tyskland - Sion og Gaffel - og jeg trur jeg ville hatt veldig vanskelig for å skille dem fra en god helles, eller fra en pils med moderat bitterhet.

Så det du sikter mot, er egentlig litt på sida av typen - uten at det er noe galt med det. Jeg sier dette bare fordi definisjonen til Norbrygg er villedende. Jeg synes det er synd om folk går rundt og er fornøyd med å brygge et øl med merkbar fruktighet fordi de har fått det inntrykket at dette er typeriktig. Så er det sjølsagt en helt annen sak om folk liker den merkbare fruktigheta:). (jeg gjør det ikke; jeg synes kølsch med merkbar fruktighet er temmelig vondt, rett og slett:(.)
 
Bare for å klargjøre: Kølsch er et "kjedelig" øl på den måten at det er veldig reint i smaken, og har lav bitterhet og lite preg av humla. Det har mest felles med helles, synes jeg. Jeg har smakt et par originale kølsch i Tyskland - Sion og Gaffel - og jeg trur jeg ville hatt veldig vanskelig for å skille dem fra en god helles, eller fra en pils med moderat bitterhet.

Så det du sikter mot, er egentlig litt på sida av typen - uten at det er noe galt med det. Jeg sier dette bare fordi definisjonen til Norbrygg er villedende. Jeg synes det er synd om folk går rundt og er fornøyd med å brygge et øl med merkbar fruktighet fordi de har fått det inntrykket at dette er typeriktig. Så er det sjølsagt en helt annen sak om folk liker den merkbare fruktigheta:). (jeg gjør det ikke; jeg synes kølsch med merkbar fruktighet er temmelig vondt, rett og slett:(.)
Tror jeg har et rimelig greit bilde av hva jeg sikter på. Min opplevelse av Helles er at malten er litt mer framtredende og enda mer tilbakeholden bitterhet og humle enn av Kölsch.

Min oppfattelse av Kölsch at det ligger mer mellom Helles og Pils mtp humlepreg. Jeg tenker noe mer gjærpreg enn jeg forventer av Helles og tysk pils. Min har mindre bitterhet enn jeg forventer av en Helles. Gjæren er det største problemet, den er altfor dominerende.

Det er fristende å sende den til konkurranse for å få en vurdering opp mot definisjonen.
 
Tilbake
Topp