Karbonere RIS etter ny tilsatt gjær, når?

Det blei gjort et forsøk på en Russian imperial stout. Den havna litt høyere enn forventa på OG 1110. Gjæra med WLP001 på 2l starter, men når tiden kom for flasking etter 3-4 uker var den gått ned kun til 1035.

Har ikke så mange brygg bak meg (kun 5), så endte med at jeg flaska den med 6g/l sukker. Da den heller ikke ville karbonere etter en uke jekka jeg flaskene og heldte den tilbake på ballongen, ilag med en pose cbc-1. Den var også altfor søt på smak syns jeg. Jeg trodde jo at dette ville også få FG til å gå ned noe mer før jeg igjenn skulle prøve å flaske, men det skjedde ingenting på ei uke.(leste seinere at denne gjæren kun spiste vanlig sukker eller noe sånt).

DA...laget jeg en starter fra WLP001 gjæren jeg hadde høstet tidligere, peiste den oppi ilag med noe gjærnæring og da gikk FG ned til 1029 iløpet av 1 døgn :D juhuu! Da er mitt spørsmål til kyndige bryggere: Hvor lenge bør jeg vente før jeg flasker igjen? Og vil jeg risikere flaskebomber om jeg tilsetter ny sukkerlake for karbonering nå?
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Det blei gjort et forsøk på en Russian imperial stout. Den havna litt høyere enn forventa på OG 1110. Gjæra med WLP001 på 2l starter, men når tiden kom for flasking etter 3-4 uker var den gått ned kun til 1035.

Har ikke så mange brygg bak meg (kun 5), så endte med at jeg flaska den med 6g/l sukker. Da den heller ikke ville karbonere etter en uke jekka jeg flaskene og heldte den tilbake på ballongen, ilag med en pose cbc-1. Den var også altfor søt på smak syns jeg. Jeg trodde jo at dette ville også få FG til å gå ned noe mer før jeg igjenn skulle prøve å flaske, men det skjedde ingenting på ei uke.(leste seinere at denne gjæren kun spiste vanlig sukker eller noe sånt).

DA...laget jeg en starter fra WLP001 gjæren jeg hadde høstet tidligere, peiste den oppi ilag med noe gjærnæring og da gikk FG ned til 1029 iløpet av 1 døgn :D juhuu! Da er mitt spørsmål til kyndige bryggere: Hvor lenge bør jeg vente før jeg flasker igjen? Og vil jeg risikere flaskebomber om jeg tilsetter ny sukkerlake for karbonering nå?
Bare la den gjøre seg ferdig og så flask på vanlig måte. 1.035 trenger forøvrig ikke være for høyt for en RIS. Mine stopper på 1.032 fra samme OG.
 

jab

 
De fleste øl som starter såpass høyt med kun malt og ikke noe sukker blir tunge og søte, med mindre du drar opp IBU godt. Det er jo natulig siden det er mye restsødme.
 
Bare la den gjøre seg ferdig og så flask på vanlig måte. 1.035 trenger forøvrig ikke være for høyt for en RIS. Mine stopper på 1.032 fra samme OG.
Okei, greit å vite :) FG har stått i ro nå en 3-4 dager, så tenkte å gi den ut uka ihvertfall. \m/
 
De fleste øl som starter såpass høyt med kun malt og ikke noe sukker blir tunge og søte, med mindre du drar opp IBU godt. Det er jo natulig siden det er mye restsødme.
Okei, hadde 68 IBU ifølge tinseth kalkulator, pluss noe røykemalt, men syns søtsmaken var i det meste laget, kommer seg kanskje med karbonering og. Hvilken mengde sukker snakker vi?
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Okei, hadde 68 IBU ifølge tinseth kalkulator, pluss noe røykemalt, men syns søtsmaken var i det meste laget, kommer seg kanskje med karbonering og. Hvilken mengde sukker snakker vi?

68 kan være ganske lite, spørs hvor hardt du har kokt det og. Men hvis det smaker direkte søtt, så er det noe muffens. Det kan godt være tungt og tykt, men hvis det smaker direkte søtt så kan det være at du ikke har fullstendig god gjæring, og da kan det kanskje bli "artig" når du tilsetter mer sukker.

Av det jeg har skjønt så kan det direkte søte være et tilfelle av å ikke bruke nok ren oksygen. Jeg har aldri fått direkte søtsmak av mine, men har smakte andres sterke øl som bare har ristet på bøtta.
 
Ja Det blei kokt ganske lenge, nesten 2 timer. ca 9 kg på 30 liter...kokte ned til 25, så blei jo rimelig tungt og tykt også, som e RIS skal være. (dog litt mer enn planlagt) Jeg har bare ristet på bøtta så kan være no i det du sier. Nå har jeg ikke smakt på ølet etter det havna på 1029 så det kan jo hende det er blitt mindre søtt nå håper jeg, skal teste når eg karbonerer igjen :)
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Ja Det blei kokt ganske lenge, nesten 2 timer. ca 9 kg på 30 liter...kokte ned til 25, så blei jo rimelig tungt og tykt også, som e RIS skal være. (dog litt mer enn planlagt) Jeg har bare ristet på bøtta så kan være no i det du sier. Nå har jeg ikke smakt på ølet etter det havna på 1029 så det kan jo hende det er blitt mindre søtt nå håper jeg, skal teste når eg karbonerer igjen :)

2 timer er ikke så lenge, men egentlig spørs det på avkoket, på en måte, det kom ikke frem fra mitt forrige innlegg. Jeg måtte karbonere min som var kokt i ca 5 timer veldig mye hardere enn vanlig, for å få karboneringen til å på en måte poppe litt fordi ølet var så tjukt som det var. Med vanlig karbonering så føltes det ut som veldig lite karbonering.
 
5 timer?!?....haha okei da blir jo 2 timer plutselig lite. Jeg mesket også i 2 timer da. Dette er et brygg som jeg prøvte å sette sammen utifra en oppskrift jeg finn fra danske Hornbeer da jeg spurte om oppskrift på deres RIS :

Der er brugt :

Pilsner 68%
Crystal 150 9%
Special B 5%
Smoked 3%
Black 1000 ebc 15%

Og humlet til 90 IBU

..ingen rent sukker der altså. Jeg karbonerer jo på flasker, så jeg må jo bare prøve å treffe (5-6-7g/l?)...synes det er enklest å blande ut sukkerlake i ballongen når jeg stikker om før flasking.
 
2 timer er ikke så lenge, men egentlig spørs det på avkoket, på en måte, det kom ikke frem fra mitt forrige innlegg. Jeg måtte karbonere min som var kokt i ca 5 timer veldig mye hardere enn vanlig, for å få karboneringen til å på en måte poppe litt fordi ølet var så tjukt som det var. Med vanlig karbonering så føltes det ut som veldig lite karbonering.

Jeg karbonerte med 9g/l, og etter en uke var det blitt god futt i ølet. Som du sier virker det som det er lurt med hard karbonering for å få det til å "poppe". Suksess!! Den var god nå, sikkert enda bedre etter lagring.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Jeg karbonerte med 9g/l, og etter en uke var det blitt god futt i ølet. Som du sier virker det som det er lurt med hard karbonering for å få det til å "poppe". Suksess!! Den var god nå, sikkert enda bedre etter lagring.

Pls meld tilbake om tre uker, eller før.
 
Topp