1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonering av øl, når begynte dette ?

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Per Berge, 10 Okt 2019.

  1. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Det er vel ingen spoiler å si att dette med karbonering (kullsyre) i øllet er ei greie som ikke har vært normen til alle øltider. Men når begynte dette å bli normen ? Er det noen som kjenner historia ? I så måte hadde det vært interesant å høre.

    For husk, Beer saved the world
     
    loebrygg liker dette.
  2. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvis du brygger under mindre enn optimale sanitære forhold lønner det seg å drikke ølet helt ferskt, og da har det jo litt kullsyre, så kullsyra har nok vært med fra starten, om ikke i samme grad som nå.
     
    Per Berge liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Øl var jo en handelsvare som blei sendt over lange avstander helt tilbake i seinmiddeladleren, i tette fat. I det du åpner fatet, begynner jo kullsyra å forsvinne, men det blir ikke dødt med en gang, jfr. engelsk cask ale.

    Tapping på flasker begynte man vel med på 1700-tallet, tror jeg. Men glass var dyrt - og ganske hardt skattelagt. Så det meste blei nok servert fra fat.

    Flaskene til engelske St.Peter's er kopier av 1700-tallsflasker, tror jeg. De er fine, synes jeg.

    Som @erikraude sier, så blei nok lokalt produsert øl ofte servert ferskt, mens det ennå var litt "friskt", slik det norske gårdølet gjerne blei servert, også.

    Den tyske kellerbiervarianten "zoigl" har navn etter det tegnet som blei hengt opp utafor det lokale brygghuset når et brygg var klart. Det blei ikke gammelt:).
     
    #3 Finn Berger, 10 Okt 2019
    Sist redigert: 10 Okt 2019
    Per Berge og Sarge liker dette.
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Finn sa det. Vil bare legge til at hvis man ikke har prøvd engelsk cask ale, så bør man benytte sjansen ved første anledning. Det er en helt annen opplevelse enn vi er vant til med moderne kullsyremengder.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har aldri smakt "real ale" fra cask. Er det noen steder i Oslo som serverer det?
     
  6. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Nei, dessverre. Kafe Sara hadde i en kort periode og Amundsen litt lenger, men de fikk vel ikke nok avsetning på det. Holdbart få dager uten cask breather. Men du har en god unnskyldning til en tur til UK.
     
    Sarge og Finn Berger liker dette.
  7. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror faktisk jeg kun har drukket det i Skottland.
     
    Jo-Helge og Kalvatn liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det holder ikke å bare helle opp et glass av min egen bitter og la det stå ei stund, altså;)?
     
  9. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Blir vel ikke så creamy på den måten.
    Vanlig juks i UK er nitrotapping med stoutkran. Blir ganske bra.
    Mulig at knepet med å pumpe luft ned i glasset med kakesprøyte har litt effekt. Har ikke prøvd selv.
    Men sånn er en nytappet fra beer engine:
    https://forum.norbrygg.no/index.php?posts/507534
     
    #9 Oberstbräu, 11 Okt 2019 kl 06:51
    Sist redigert: 11 Okt 2019 kl 09:18
    Finn Berger liker dette.
  10. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Husker jeg leste i boka Gårdsøl at på gårdene før i tida ble ølet satt kaldt i kjelleren før gjæringa var helt ferdig.
    Når det skulle brukes i et festlig lag ble det tatt opp og servert fra en stor bolle som ble satt på bordet.
    Varmen i stua gjorde at fermenteringen startet igjen og laget litt kullsyre før det ble servert.
    Det må vel være den første 'karboneringen', ihvertfall her i landet.
     
    Per Berge og Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det kan være lurt å sjekke opp det man tror man veit. Her er litt grundigere info om flaskingas historie: A short history of bottled beer

    Den går litt lenger tilbake enn jeg trodde:oops:.
     
  12. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Sigurd Johan Saure (Saurekveiken) serverte øl under Sørlandets Ølfestival (Kristiansand) med ‘rest-karbonering’, hvor tradisjonen var at ølet ble helt i ei glodvarm panne hvor den ble karamellisert, og hvor rest-CO2 laget et tykt skumlag. Fantastisk spennende.
     
  13. Erling A

    Erling A
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du er en tur i Aalborg kan du besøke The Wharf.
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Den historia var interesant ;)
     
    Finn Berger liker dette.
  15. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Husker jeg riktig (og det er slett ikke sikkert) har man funnet menyer fra det gamle Egypt med valg mellom sprudlende og flatt øl.
     
    Per Berge og Finn Berger liker dette.
  16. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Gu hjelpe meg. Jeg forventa liksom å bli fortalt att detta starta sånn midt på attenhundretalet, men her snakker vi 15hundre og blomkål, ja kanskje tida lenge før snekkersønn i Jeruslahjem.
    Ja det er noe i det, How beer saved the world ;)
     
    Finn Berger og erikraude liker dette.
  17. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Ryanair avgang OSL Gardermoen torsdag 21. november kl. 10:00. Ankomst London Stansted kl. 11:10. kr 99,-.
    Stansted Express avgang Stansted Airport 11:30, ankomst London Liverpool Street kl. 12:17. GBP 24,- (tur/retur)
    Spasere til Dirty Dicks, ca 10 minutter.

    Bestille real ale og noe fet mat: Kl. 12.27.
    Flere muligheter er i området.

    Stansted Express avgang London Liverpool Steet kl. 17:39, ankomst Stansted Airport kl. 18:32.
    Ryanair avgang London Stansted torsdag 21. november kl. 19:10. Ankomst OSL Gardermoen kl. 22:15 kr 99,-

    Det er anbefalt å holde seg til lokalt øl fra London-området for å holde klimaavtrykket nede, men det er altså fullt mulig å våkne om morgenen på Hadeland, spise lunsj med real ale til i London og legge seg på Hadeland utpå kvelden. Man bør ha sjåfør fra Gardermoen, vel å merke.
     
    Sarge, YngveKL, -Tormod- og 3 andre liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    wow - er'e mulig:confused:?

    :p: "Det er anbefalt å holde seg til lokalt øl fra London-området for å holde klimaavtrykket nede" . (Innlegget burde egentlig slettes av hensyn til klodens framtid!)
     
    ØyvindO og Jo-Helge liker dette.
  19. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    :D:D:D Herlig!
     

Del denne siden