1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Klarningsmiddel i Weissbier, yay or nay?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Nils Pils, 11 Sep 2018.

  1. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Står i oppskriften at klarningsmiddel tilsettes siste 15-min av koketiden. Men spørsmålet er om weissbiren skal være så klar? De weissene jeg kjenner til skal jo være litt tåkete og bunnslammet skal følge med i glasset, der av flaske formen. Ølet heter Lazy Days Weiss. Har dog kjøpt en ganske klar weiss på systemet en gang i tiden, men foretrekker den tradisjonelle tåkete typen.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ney. Med mindre du lager kristallweizen.

    Hva slags kit er dette?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Edit. Så i oppskriften til BS at dette skal være en hefe. Så ney er fortsatt svaret. Utrolig generisk/puny at de har wb06 som gjæralternativ da denne gjæren har absolutt ingenting med en bavarisk hefe å gjøre.
     
  4. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for skjapt svar. Gjæret som fulgte med er Mangrove Jack's Bavarian wheat yeast -M20-
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du ikke har brygget enda og forventer weissbier ala bavarisk type så bytt gjæren. Det der er den verste gjæren jeg vet om. Da ville jeg heller tatt 06 og laget en wit ut av det. Bayersk hefeweizen eller i det hele tatt spes godt blir det aldri med m20, desverre.
     
    #5 Miguel, 11 Sep 2018
    Sist redigert: 11 Sep 2018
  6. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Står på BS siden at det kan gjæres helt opp mot 30c.
    "Anbefalt temperatur er 18-24 °C, men kan gjæres opp til 30 °C om man ønsker en overdreven esterproduksjon."
    Er ikke så glad i weiss som er for søtaktig i smaken, så jeg bør vel kanskje gjere nederst på skalaen 19-20c ?
    Men hva er det som er dårlig med denne gjæren? Smaken? Mulig jeg bytter den, men leste for noen dager siden på utenlandske forum at dette var toppers gjær. Ble usikker jeg nå altzå :rolleyes:
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg editerte litt, til det verre desverre. Selv synes jeg den gjæren der er skikkelig søppel mtp å replikere en bayersk hefeweizen. Det er en supermasseprodusert gjær som er rebranded. Se for deg at du handler billig kjeks på LIDL.

    Uansett. Har smakt den på opptil 24c og det ga svært lite, så kanskje prøv enda høyere?
     
    RETBergen og Nils Pils liker dette.
  8. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva ville vært en god gjær å bruke om jeg skulle byttet? Lurte litt på om jeg skulle prøve å høste gjær av en Franziskaner fra vinmonopolet. :rolleyes:
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er mulig at de bruker en annen gjær til karboneringen - en lagergjær i så fall.

    Den klassiske gjæren er vel WLP300/Wyeast 3068, som begge opprinnelig er fra Weihenstephan 68. Det er den gjæren de fleste weissbierbryggeriene bruker.
     
    Nils Pils liker dette.
  10. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Supert! Da skal jeg forsøke å få tak i den i dag. :)
     
  11. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Er du ikke så glad i den klassiske hefe weissen, kan du prøve wlp 351 bavarian weiss. Lite banan og nellik. Ganske straight i smaken.
     
    Nils Pils liker dette.
  12. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Det er viktig å huske at hefeweizen er et ekstremt prosessdrevet øl. Ja, det er viktig med en god og riktig gjær, men minst like viktig er:
    • Gjærmengde (ikke for lite, ikke for mye, men akkurat passe)
    • Gjærvitalitet
    • Mengde oksygen i vørteren
    • Temperatur i hele gjæringsforløpet
    Dette er mye vanskeligere for å en hjemmebrygger å få riktig enn råvarevalg og oppskrift.
     
    Finn Berger liker dette.
  13. Nils Pils

    Nils Pils
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vil det holde med 1 pakke WLP300 flytende gjær til 25L sett?
    Ser ut som det er 35ml i pakka.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tar sjansen på å si ja. Men det er underpitching, og du må regne med at det øker esterproduksjonen. Mer banan, altså.
     
    Nils Pils liker dette.
  15. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg er kjempefan av vitalitetsstarter på WLP300. 1 pakke i 1 liter vørter snurrer i 4 timer - pitch.
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er vel ganske heftig underpitching også? Rundt 0.3 iflg kalkulator.. men kan kanskje fungere i en slik øl?
     
  17. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Som nevnt over, så er mengden gjær avgjørende for å få til en god hveteøl. Ikke stol på kalkulatorer som er beregnet på å gi nøytral gjæring i mindre gjærdrevne øl for hveteøl.
     
    TorfinnS liker dette.
  18. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men ein kan vel stole nokonlunde på pitchrate i desse kalkulatorane? Det er vel greit å vite, og notere seg ned. Så kan ein justere den basert på erfaring. Men ja, det er vel kanskje feil å sei at det er underpitching i eit kveiteøl, når det kanskje er "riktig" mengde.
     
  19. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Jeg heller mot "nei". Det er jo forskjellige kalkulatorer, men se for eksempel denne artikkelen:
    http://braukaiser.com/blog/blog/2012/10/08/yeast-growth-experiments-some-early-results/

    Han måler, sånn omtrent, fra dobbelt så mye vekst som Mr. Malty til halvparten så mye. Det sier en del som hvor usikre disse kalkulatorene er.

    Ja, de gir en indikasjon om gjærmengde. Nei, de gir deg ikke nøyaktige nok tall til å si noe om faktisk pitchrate der 30-50% endring i antall gjærceller er viktig for smaken.
     
    Kalvatn liker dette.
  20. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Så hvordan løser da dette @gustavf ? Hvordan beregner du pitchrate?
     

Del denne siden