Kölsch - STOOR forskjell på BrewFathers vannjusteringskalkulator vs. Bryggekalkulator.no

Krøll & Øl

Norbrygg-medlem
Skal brygge dobbel batch av Finest allgrain ølsett "Kölsch" og under planlegging av vannjusteringee, havnet jeg tilfeldigvis innom nettsiden til "bryggekalkulator.no" der det står følgende:

Vannjustering​

"Denne kalkulatoren baserer seg på tall som Gahr Smith-Gahrsen (bryggerimester hos 7 Fjell) har publisert på medlemsseksjonen i forumet på Norbrygg sine hjemmesider. Jeg har fått tillatelse til å bruke disse tallene for å lage denne kalkulatoren. Artikkelen til Smith-Gahrsen er dog mye mer omfattende en disse utregningene, så det anbefales å ta en titt der.

Tallene/kalkulatoren tar som forbehold at man anser vann i Norge som tilnærmet likt, og at alle dermed kan bruke denne uavhengig av vannkilde."


I min korte "bryggekarriere", har jeg hittil brukt BrewFather og reagerer på hvor stor forskjellen er mellom de to kalkulatorene. I begge tilfeller har jeg valgt Kölsch som målprofil, 43 liter meskevann og 23 liter skyllevann. Inkluderer normalt Epsom Salt også blant ingrediensene som BrewFather auto-justerer for meg i vannprofilen, men sløyfet dette akkurat for tilfellet, for å sjekke om dette eventuelt ville utjevne de øvrige verdiene.

1. Er det noe jeg ikke har fått med meg her ?
2. Noen med synspunkter på hvilken av disse jeg bør forholde meg til, eller eventuelt "en mellomting?"
3. Samlet sett (meske + skyllevann) er den anbefalte tilsettingen av gips for eksempel, nøyaktig tre-ganger'n i bryggekalkulator vs. BrewFather - Fint om noen kan gi en forklaring på disse relativt store forskjellene.

Selvsagt takknemlig for respons/svar !

bryggekalkulator.jpgBrewFather_Kölsch.jpg
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Hvilket vann har du valgt som utgangspunkt i Brewfather? Jeg får 3.5 gram kalsiumsulfat og 8 gram kalsiumklorid til en batch på 70 liter med "default" vann.
 

Finn Berger

Moderator
Skal brygge dobbel batch av Finest allgrain ølsett "Kölsch" og under planlegging av vannjusteringee, havnet jeg tilfeldigvis innom nettsiden til "bryggekalkulator.no" der det står følgende:

Vannjustering​

"Denne kalkulatoren baserer seg på tall som Gahr Smith-Gahrsen (bryggerimester hos 7 Fjell) har publisert på medlemsseksjonen i forumet på Norbrygg sine hjemmesider. Jeg har fått tillatelse til å bruke disse tallene for å lage denne kalkulatoren. Artikkelen til Smith-Gahrsen er dog mye mer omfattende en disse utregningene, så det anbefales å ta en titt der.

Tallene/kalkulatoren tar som forbehold at man anser vann i Norge som tilnærmet likt, og at alle dermed kan bruke denne uavhengig av vannkilde."


I min korte "bryggekarriere", har jeg hittil brukt BrewFather og reagerer på hvor stor forskjellen er mellom de to kalkulatorene. I begge tilfeller har jeg valgt Kölsch som målprofil, 43 liter meskevann og 23 liter skyllevann. Inkluderer normalt Epsom Salt også blant ingrediensene som BrewFather auto-justerer for meg i vannprofilen, men sløyfet dette akkurat for tilfellet, for å sjekke om dette eventuelt ville utjevne de øvrige verdiene.

1. Er det noe jeg ikke har fått med meg her ?
2. Noen med synspunkter på hvilken av disse jeg bør forholde meg til, eller eventuelt "en mellomting?"
3. Samlet sett (meske + skyllevann) er den anbefalte tilsettingen av gips for eksempel, nøyaktig tre-ganger'n i bryggekalkulator vs. BrewFather - Fint om noen kan gi en forklaring på disse relativt store forskjellene.

Selvsagt takknemlig for respons/svar !

Vis vedlegget 52223Vis vedlegget 52224
Har du vann som avviker fra vanlig norsk vann, som er svært bløtt (lite kalsium) og generelt mineralfattig, kan det være en forklaring. Men ellers er vel den enkle forklaringa at Smith-Gahrsen har andre ideer om vannprofilene enn Brewfather.

Heng deg ikke for mye opp i vannprofiler, men finn fram til hva som fungerer for deg til de ulike stilene. Det er veldig sjelden du trenger å bekymre deg for noe annet enn balansen mellom klorid og sulfat, og mengden av dem. Epsom-salt har du så å si aldri bruk for, men en beherska bruk skader ikke, heller.

En annen sak er beregning av pH, og der ville jeg nok stolt på Brewfather, sjølsagt gitt at du har tall for ditt eget vann som er til å stole på. En kontroll kan du dessuten få ved å bruke Brunwater. Men pass alltid på å legge klorid- og sulfat mengdene dine til grunn før du beregner pH.
 

Krøll & Øl

Norbrygg-medlem
Har du vann som avviker fra vanlig norsk vann, som er svært bløtt (lite kalsium) og generelt mineralfattig, kan det være en forklaring. Men ellers er vel den enkle forklaringa at Smith-Gahrsen har andre ideer om vannprofilene enn Brewfather.

Heng deg ikke for mye opp i vannprofiler, men finn fram til hva som fungerer for deg til de ulike stilene. Det er veldig sjelden du trenger å bekymre deg for noe annet enn balansen mellom klorid og sulfat, og mengden av dem. Epsom-salt har du så å si aldri bruk for, men en beherska bruk skader ikke, heller.

En annen sak er beregning av pH, og der ville jeg nok stolt på Brewfather, sjølsagt gitt at du har tall for ditt eget vann som er til å stole på. En kontroll kan du dessuten få ved å bruke Brunwater. Men pass alltid på å legge klorid- og sulfat mengdene dine til grunn før du beregner pH.
Har vanntilførsel fra Oset, Maridalen som vel er "ganske standard vann" vil jeg tro.

Et annet spørsmål btw. jeg vel ikke trenger å opprette egen tråd for . . .
. . . Har laget min første gjærstarter, to-trinns ment for Kölschen, som først sto oppbevart i kjøleskapet et døgn etter den var ferdig. Skulle brygget for to dager siden og tok den derfor ut og har siden stått lagret romtemperert i mørkt skap uten å ha blitt dekantert - Er denne fremdeles brukbar, eller er den da bare å kaste ?
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Et par dager i romtemperatur kan vel ikke ha ødelagt den.
Litt færre levende celler er det nok blitt, men du hadde vel ikke planlagt underpitch.
 

Krøll & Øl

Norbrygg-medlem
Et par dager i romtemperatur kan vel ikke ha ødelagt den.
Litt færre levende celler er det nok blitt, men du hadde vel ikke planlagt underpitch.
Hjertelig takk !
Begynner nå snart, så det blir vel delvis nattbrygg som vanlig. Skal passe på å prøvesmake starteren for å kontrollere at jeg ikke kjenner noen usmaker, noe jeg plukket opp som et tips . . .
. . . selv om jeg riktig nok ikke helt husker hvordan det IKKE skulle smakeheller da - Hehe.
 
Sist redigert:
Topp