1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

kontinuerlig skylling

En tråd i 'Brygging' startet av TorfinnS, 9 Jan 2020.

  1. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Har alltid brukt partiskylling og har ligget på rundt 75-80% effektivitet. Det har variert litt uten at jeg har kunnet forklarer variasjonene. Men nå har jeg prøvd kontinuerlig skylling. Brygget et øl i går og tok kontinuerlige målinger fra bunnen av mesketanken (før pumpa). Har elektronisk refraktometer og i følge tommelfingerregel så skal man ikke skylle lengre enn 3 plato ( SG på 1,012). Jeg stoppet pumpa innimellom og da opplevde jeg at SG steg mens pumpa sto. Jeg stoppet på ca 4,2 plato fordi kokeren var full. Det var enda noen liter igjen i mesken. Etter kok tappet jeg dette ut og da hadde SG steget til 6,2 (fra 4,2). Virker nesten som at sukkeret siger ned når det bare får stå. Nå er jo regelen at man skal skylle sakte for å oppnå høy effektivitet. Det kan nesten virke som at man vil få høy effektivitet også ved å la mesken stå med skyllevann over. Dette var en overraskelse at SG stiger kun ved at man lar mesken stå med skyllevannet i. Noen som har opplevd det samme? Tok også prøver av preboil SG i kokeren. Tok en fra toppen og en fra bunnen. Der var SG henholdsvis 10,6 og 11,8. Dette viser at det er viktig å røre før man tar målinger.

    Kom til å tenke på nå at variasjonene jeg har hatt tidligere kanskje skyldes at man har brukt forskjellig tid på skylleprosessen ved partiskylling. Kanskje effektiviteten vil øke ved å la mesken stå noen minutter før man pumper over i koker. Jeg har tidligere kun sirkulert skyllevannet i noen minutter og deretter pumpet direkte over i kjelen.
     
  2. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hmm, mesken bør vel stå 15 minutters tid før tapping ved partiskyllig,
     
    TorfinnS liker dette.
  3. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, sukkeret synker – det er min erfaring også. Tok en OG-prøve fra en brusflaske med vørter jeg hadde tappet for vørterkarbonering. Den var mistenkelig lav. Med litt risting ble det riktig.
     
    TorfinnS liker dette.
  4. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Ja det kan jo forklare forskjeller i effektivitet på samme type øl. Etter hvert som man får inn rutinene så går tingene raskere og dermed effektiviteten ned. Var en liten aha opplevelse det der. :)
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Var det etter tining? Det er da jeg opplever det der; du kan faktisk se det. Det skjer ikke i vørter som ikke fryses.Jeg regner med at det oppløste sukkeret legger seg på bunnen mens det fremdeles er mye mer eller mindre rein vannis igjen, slik at vannet fra den blir liggende oppå. Det er jo lettere, så det er naturlig. (???)

    @TorfinnS Det tar vel noe tid før sukkeret i den væsken som er igjen etter første tapping har blanda seg ut i det vannet du tilfører. Jeg rører godt, og så lar jeg det stå 10-15 minutter. (15 minutter som @Oddvar Demmo sier, er nok en grei standard.). Det kan være et poeng å ikke tappe for raskt, slik at du får drenert masken ordentlig. (Jeg kjører dessuten noen liter gjennom i vorlauf før jeg tapper, siden jeg ikke bruker pumpe.) Effektiviteten ligger på 82% for lette øl, og så synker den nokså jevnt med øket maltmengde per liter. (Målingene jeg bygger på er korrigert for temperatur, og tilsvarer vann ved romtemperatur.)
     
    TorfinnS liker dette.
  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Det tar tid før sukker har fordelt seg i masken / vørteren. Det finnes alltid sukker i kjernen av kornet, og dette må naturligvis bruke tid for å komme i balanse med vannet.
    Jeg bruker minimum 15 min til skylling. Setter uansett første avtapping på kok direkte etter avtapp
     
    TorfinnS liker dette.
  7. Piemonte

    Piemonte
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan setter du den første på kok mens du skyller resten, har du 2 bryggere?
    Ser for meg at en fort sparer en haltime på den måten :)
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er vel ikke så mye kjerne igjen i godt knust malt? Og stivelsen må jo hydrolyseres, dvs. gjøres vannløselig, før enzymene i særlig grad kan få konvertert den til sukker. Så det som er av sukker, er ikke bundet til kornrestene, det er løst opp i vørteren. Men at det tar litt tid å få blandet vann og sukkeroppløsning, er jeg helt enig i.

    Sorry; jeg må jo nerdekverulere litt:oops:. I praksis spiller det ingen rolle.
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det kan virke som om du har skylt for fort; kan det stemme? Du bør bruke minimum 1 minutt pr. liter, og gjerne mer, når du driver med kontinuerlig skylling. Delvis kanalisering kan også forklare det du skildrer.

    Du kan nok gå under 1.012. Jeg har sett litt forskjellige tall på det der. Fuller's skyller visst helt ned til 1.005:confused:. Men jeg mener at 1.010 er ei vanlig grense.
     
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Holder fingeren under maltrøret og smaker på avrenningene. Når jeg ikke smaker søtt lenger sier jeg meg ferdig med skylling og lar det renne av. Viktig å la first runs dryppe godt ferdig før man starter skyllinga.
     
  11. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Ja det er nok mye som tyder på det. pH har vel også betydning på hvor lavt man kan gå?

    Apropos pH, bør man senke pH i skyllevannet når man praktiserer kontinuerlig skylling for å unngå astringens?
     
  12. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    På Brewtools B80? Jeg trodde man skulle starte skylling med en gang man hever røret på denne?

    (Jeg har ikke en slik selv, men en mindre maskin med maltrør. Prinsippet er vel det samme:) )
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    I alle fall når du brygger lyst øl. Jeg gjør det uansett, og jeg driver med partiskylling. Gjør du det ikke, må du antakelig senke pH i kok for å komme under 5,4 - og jeg vil helst ned på 5,2 - så du kan jo like gjerne gripe inn når du skyller. Jeg bruker 1-2 ml fosforsyre i skyllevannet.
     
  14. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis jeg skyller før maltsenga har "satt seg", renner det bare rett gjennom. Skyllevannet må bruke litt tid så det får blanda seg med gjenværende søt vørter. Prinsippet er det samme ja. Har ikke endra metoder i særskilt grad selv om jeg har oppgradert fra BB60A til B80 pro.
     
    Aruzaa liker dette.

Del denne siden