Kor mange ventiler trenger eg egentlig til ein Brewtools B40?

Eg skal kjøpe meg ein Brewtools B40pro og ser at det er diverse startpakker med 2-ventiler, 3 ventiler og 4-ventilers oppsett.

Eg er ein enkel sjel og har tidlegare berre brygga med ein BB30. No tenker eg å bruke både motstrømskjøler og dampkondensator, og min gamle BB30 skal få varme vatn til skylling. Kva treng eg egentlig av ventiler og opplegg? Skjønner ikkje heilt kva som er eit must og kva som er 'kjekt å ha'.

Bruk gjerne store bokstaver og litt for mange ord, har ikkje vore innom forumet på fire år.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Hei, det kjem an på kor mykje du vil koble av og på i løpet av bryggedagen. Vi har to ventiler, begge på venstre side. Flyttet temperaturmåler til inntak på kjelen, slik at den måler temperatur ut fra kjøler. Her er bilde av vårt oppsett, med litt pils som er tett før kok.. Ledig port i framkant av øvste treveis, er til slange som går til gjæringstanken.

 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Du klarer deg med alt fra det som er helt basic til så mange ventiler du orker. Alt etter hva du ønsker med oppsettet ditt. Personlig så har jeg tre ventiler. På den måten kan jeg sirkulere i en sløyfe uten å gå via kjøleren. Det betyr at jeg jeg har frigjort benkeplass helt frem til de siste 15 minuttene av koken da jeg sirkulerer gjennom denne for å desinfisere kjøler. Mange liker også å ha en ventil på høyre side dersom man henter skyllevann fra en ekstern tank. Jeg skyller manuelt med et litermål og klarer meg veldig godt uten.

Det finnes flere forslag til oppsett i Brewtools sin egen dokumentasjon av systemet. Det er også masse forskjellige oppsett i brukergruppene på Facebook du kan hente inspirasjon fra. Du kan jo og vurdere å starte enkelt, og heller utvide etter hvert dersom du ser behov?

En ting man skal bite seg merke i er at disse ventilene kan bli ganske guffene inni etter hvert, og det er litt styr å ta de fra hverandre for vask, så jeg ville ikke nødvendigvis hatt "tullete" mange - slik jeg ser i enkelte oppsett på f.eks. Instagram.

1644563134230.png
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
En ting man skal bite seg merke i er at disse ventilene kan bli ganske guffene inni etter hvert, og det er litt styr å ta de fra hverandre for vask, så jeg ville ikke nødvendigvis hatt "tullete" mange - slik jeg ser i enkelte oppsett på f.eks. Instagram.
Det er ikke i treveis-ventilene jeg har funnet det verste, selv om de og bør tas av og vaskes en gang i blant. Slangen mellom pumpa og nedre ventil på venstre side samler mye drit. Legger seg også rundt inline temp sensorer. Og rundt diptubes, for o-ringene blir slitt og det kommer vørter ut mellom diptube og røret, det blir ganske nasty om man glemmer av det litt.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Det er ikke i treveis-ventilene jeg har funnet det verste, selv om de og bør tas av og vaskes en gang i blant. Slangen mellom pumpa og nedre ventil på venstre side samler mye drit. Legger seg også rundt inline temp sensorer. Og rundt diptubes, for o-ringene blir slitt og det kommer vørter ut mellom diptube og røret, det blir ganske nasty om man glemmer av det litt.

Dip-tubes og sensorer har jeg og funnet drit i. I slangen på undersiden har det ikke vært noe spesielt hos meg.

3-veis ventilene vil samle gørr, som hos Cascade. De er litt mer strevsomme å rengjøre, så mtp spørsmålet om hvor mange ventiler man bør ha så er renholdet av disse noe man kanskje bør vurdere som en faktor her.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis det er noe poeng å plukke fra hverandre dette altfor ofte all den tid det er på varm side, men dog.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Dip-tubes og sensorer har jeg og funnet drit i. I slangen på undersiden har det ikke vært noe spesielt hos meg.

3-veis ventilene vil samle gørr, som hos Cascade. De er litt mer strevsomme å rengjøre, så mtp spørsmålet om hvor mange ventiler man bør ha så er renholdet av disse noe man kanskje bør vurdere som en faktor her.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis det er noe poeng å plukke fra hverandre dette altfor ofte all den tid det er på varm side, men dog.
Nå har ikke jeg Brewtools, men vanlig kuleventil i 3 deler og man får ikke ut all vørter fra de uten å ta de fra hverandre, og som jeg skrev i en annen tråd, jeg unnlot å ta kuleventilen fra hverandre 1 gang, det gikk jo fint så jeg trodde kanskje jeg hadde funnet en god nok metode på å få den ren uten å ta den fra hverandre. Jeg brygget 3 brygg som gikk rett på fat og ble satt til modning i boden.

På 4. brygget syns jeg noe smakte veldig feil, surt, emment og litt oppkast. Jeg skjønte jo at noe var galt og 3 sekunder seinere slo det meg at jeg ikke hadde smakt på de 3 bryggene som stod til modning i boden...

Jeg tømte så 14 liter stout som var i gjæringskaret rett i klosettet, tok med meg en kran og sodastreamen og gikk inn i boden, og jeg kunne smake hvordan det eldste brygget bare hadde litt av den usmaken og for hvert fat i rekken av når de var blitt brygget ble smaken mer og mer tydelig..

Jeg sjekket alle bryggene med hydrometer og ingen av de hadde endret SG siden de ble fatet så ingenting var i live, så ingen infeksjon, men en kontanimasjon. Jeg tok fra hverandre kranen og stakk den i nærheten av nesen min for så å gå rett over i brekningsrefleks..

Det meste var i gjengene og mellom pakning og bryggemaskinen, og egentlig ikke veldig synlig med øynene....Ytterligere 60 liter lagerøl som hadde modnet i 6 uker ble helt i klosettet, og jeg kommer aldri til å skippe å vaske kuleventilene igjen. Så selv om det på varm side dør, så kan en kontaminasjon være like ødeleggende for ølet som en infeksjon.. Bare en av mine erfaringer, men tenkte det var greit å dele den :)
 
Sist redigert:

Marius K.

Norbrygg-medlem
Nå har ikke jeg Brewtools, men vanlig kuleventil i 3 deler og man får ikke ut all vørter fra de uten å ta de fra hverandre, og som jeg skrev i en annen tråd, jeg unnlot å ta kuleventilen fra hverandre 1 gang, det gikk jo fint så jeg trodde kanskje jeg hadde funnet en god nok metode på å få den ren uten å ta den fra hverandre. Jeg brygget 3 brygg som gikk rett på fat og ble satt til modning i boden.

På 4. brygget syns jeg noe smakte veldig feil, surt, emment og litt oppkast. Jeg skjønte jo at noe var galt og 3 sekunder seinere slo det meg at jeg ikke hadde smakt på de 3 bryggene som stod til modning i boden...

Jeg tømte så 14 liter stout som var i gjæringskaret rett i klosettet, tok med meg en kran og sodastreamen og gikk inn i boden, og jeg kunne smake hvordan det eldste brygget bare hadde litt av den usmaken og for hvert fat i rekken av når de var blitt brygget ble smaken mer og mer tydelig..

Jeg sjekket alle bryggene med hydrometer og ingen av de hadde endret SG siden de ble fatet så ingenting var i live, så ingen infeksjon, men en kontanimasjon. Jeg tok fra hverandre kranen og stakk den i nærheten av nesen min for så å gå rett over i brekningsrefleks..

Det meste var i gjengene og mellom pakning og bryggemaskinen, og egentlig ikke veldig synlig med øynene....Ytterligere 60 liter lagerøl som hadde modnet i 6 uker ble helt i klosettet, og jeg kommer aldri til å skippe å vaske kuleventilene igjen. Så selv om det på varm side dør, så kan en kontaminasjon være like ødeleggende for ølet som en infeksjon.. Bare en av mine erfaringer, men tenkte det var greit å dele den :)

Auch.. Jeg må innrømme at jeg ikke liker at det over tid samler seg litt guffe i de ventilene, men jeg har aldri opplevd noe negativt smaksmessig i mine øl, eller noen forverring over tid fra batch til batch. Det er mange lykkelige Brewtools brukere der ute, og jeg tror svært få av disse plukker fra hverandre ventilene mellom hvert brygg. Dersom det hadde vært nødvendig så blir renholdet av disse maskinene rett og slett uoverkommelig etter min mening.

Men skulle som sagt vært foruten at det samlet seg gugge der over tid...

@Cascade har du merket noe usmak i ditt øl som følge av dette?

EDIT: fikk nettopp vite at Brewtools kommer med en ny type ventil snart. Så da kan man jo håpe at dette løser seg...
 
Sist redigert:
Topp