1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Koriander i hveteøl

En tråd i 'Brygging' startet av Anders90, 7 Mai 2019.

  1. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Er helt i startfasen, og har brygget 2 ekstraktsett de siste 3 ukene. Skal sette opp Mangrove Bavarian Wheat til helgen, og fant en oppskrift på 1664 Blanc. Men kun 3.34g korianderfrø i 23l brygg? Tenkte å koke opp koriander og appelsinskall i vann før jeg rørte inn ekstrakten og flytende malt. Oppskriften har halvert menge purè, så denne dobles i sekundær

    Videre ønsker jeg litt humlepreg, og tenkte da å tørrhumle med 50g Citra. Mye eller lite? Som sakt, er helt i startfasen. Og, kan humle bevares i noen måneder til neste brygg?
     

    Vedlagte filer:

  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nå er vel det der tysk hveteøl, og der hører ikke koriander og appelsinskall hjemme. Du tenker på belgisk wit, som er noe annet. Tørrhumling med Citra blir også "feil".

    Men det er klart, du kan jo godt gjøre det du tenker på.
     
  3. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Hva passer til tysk hveteøl? Plain er litt kjedelig
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Så lenge du bare veit hva du gjør, så kan du gjøre det:). Prøv begge forslagene dine; det kan godt bli godt.

    Jeg ville bare si fra om at det settet der egentlig er noe litt annet.
     
  5. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei,

    Jeg har ikke brygget med korianderfrø eller appelsinskall selv, men ut fra det jeg har lest virker 3,34g som lite (kan det være skriveleif i oppskriften?). Omtrent halvparten til tilsvarende mengde koriander vs appelsinskall er vanlig område i de oppskrifter jeg har lest. Samtidig vil citra tilføre en muligens komplementerende fruktig aromakomponent som godt kan fungere selv om Finn selvsagt har helt rett i at det stilistisk er feil. 50g er nok da mye hvis du ikke ønsker at citrahumlen skal være stjernen … De erfaringer jeg selv har gjort, kombinert med mye av det jeg har lest, er at 0,6-0,7g humle per liter (med en standard potent humle), tilfører en aromakomponent som du kan identifisere i ølet men som ikke er fremtredende. Så kanskje å halvere mengden humle er et bra sted for deg å starte å bygge dine egne erfaringer?
     
    #5 MonoBryggeriet, 8 Mai 2019
    Sist redigert: 8 Mai 2019
    ullrotta liker dette.
  6. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Takker for god tilbakemelding. Har sett noen andre oppskrifter der det ligger på 30g, så mulig det skal stå 33.4g. Forsøker med 25g Citra tørrhumling. De resterende 75g antar jeg at kan fryses ned?
     
  7. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja de holder seg mye lengre i fryseren. Prøv å få ut så mye oksygen som mulig av posen når du fryser!
     
  8. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    30 gram på 23 liter er veldig mykje om du har korianderfrø av god kvalitet. Har også merka at alderen på frøa har mykje å sei.. Brukte vel ca 20 gram på 30L sist og det blei for mykje.

    Appelsinskal derimot har eg aldri klart å bruke for mykje av.. Brukte vel 100 gram (fersk), og det gjorde ikkje so mykje ut av seg..evt blei det kamuflert av korianderen
     
    ullrotta liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Min erfaring er at 15 g knuste korianderfrø er passe i en 25 liters batch. Enig med @Kalvatn i at appelsin er vanskelig å overdrive. Neste gang jeg brygger wit skal jeg prøve å få tak i konsentrert ekstrakt.
     
    Kalvatn liker dette.
  10. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Bruker dere vanlig korianderfrø kjøpt i krydderposer og knuser de med morter?
    Strør det i kokekjelen?
    Har ikke laget witt enda, men det kommer.
     
  11. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har vore mest fornøgd med desse, i tillegg koster dei bere en brøkdel av dei på bryggebutikker... Knuser i morter ja og har i på slutten av kok.
    [​IMG]
     
    ullrotta liker dette.
  12. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Vil bare slutte meg til gjengen. Korianderfrø er litt vanskelig å berekne, men les litt oppskrifter og prøve noe i midten. Appelsinskallet eg hadde i min wit er nærmest fraværende.
     
    Kalvatn liker dette.
  13. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Takk for svar. Greit å spørre noen som har gjort seg erfaringer. Har et par mislykkede brygg med kryddertilsetninger(koriander og basilikum ) og vil helst unngå det igjenn.
     
  14. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg har bare brukt denne – som du får overalt – og økologiske appelsiner fra Norgesgruppen.

    7045010003781.jpg 7040510525122.jpg
     

    Vedlagte filer:

  15. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Hmmm, frittgående appelsiner vet jeg ikke om Rema eller Coop har. Får se uti Juni om jeg får tid til en wit. Mai er fullbooket :rolleyes:
     
    Jo-Helge liker dette.
  16. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    En maibock da kanskje?
     
    Einar Michelsen, Oberstbräu og Mc. liker dette.
  17. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Burde kanskje ha brygget det ja, men lagersesongen min er på hell. Vannet er såpass varmt at kjølingen vil bli langtrekkelig. Orker ikke å styre med å kjøle vørteren i kjøleskap før pitch.-Tror jeg da. En vet jo aldri.
    Nå bobler en Saison, så blir det en old ale med kveik. Det får være nok i Mai tenker jeg.
     
  18. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det var mest et ordspill på "Mai er fullbooket" og Maibock.
    Og litt skjult reklame for at flaskekonkurransen på Bjorleik i år er Maibock.
     
    Finn Berger, cjohansen, Brede og 3 andre liker dette.
  19. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Jeg brukte 40g appelsinslall, 10g sitronskall og 3g koriander. Antar når jeg leser dette nå, at jeg lik så gjerne kunne droppet det. Har jo aprikospureen igjen i sekundary, får satse på st 7-800g av denne avgir noe
     
  20. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Brygget har stått i 4 dager. OG 1064, og SG nå er 1015. Voldsom stormgjæring på dag 2, tøt ut gjærlås og lokk. Nå er det 3-4 plopp i minuttet.

    Er det ok å tilsette pure nå, eller vente noen dager til? Tenkte også å koke en liten essens av 2 dl vann, 10g koriander og skallet av en sitron, boil 15 min, sile, avkjøle og tilsette. Dum ide? Koriander og sitrus var fraværende i smak/aroma
     

Del denne siden