Kveik ved bruk til øltyper som skal tørrhumles. Korleis?

Kev

Norbrygg-medlem
Hei,

kanskje eitt dumt spørsmål, men forstår at vi kanskje er fleire i tidlegfasen på bruken av kveik som lurer. Eg har fått ein Kveik-blanding fra Lærdal i Sogn som eg prøva så godt som råd er å foredla vidare. Hadde då ønske om å bruka det i litt forskjellig øl, men kan det eigentleg brukast i øl som skal tørrhumle etter f.eks. 7 og 11 dagar? Kveiken har jo som de veit fort gjort unda jobben på 3-4 dagar?

Korleis kan eg bruka kveiken oftare?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tidspunktet for når noe skal tørrhumles har ofte med hvor i gjæringsforløpet man er. Kveik er jo ofte raskere enn de fleste, men stadiene er like, så den eneste utfordringen med å brygge med kveik i forhold til tørrhumle er å finne ut hvor man er i gjæringsforløpet.

Humle skal jo helst ikke ligge så alt for lenge i ølet, la oss si sånn løst 10 dager, det er jo i øl som ofte gjæres rundt 18 grader så med 35 grader ville jeg sagt 1 uke. 3 døgn burde derimot være nok.

Om jeg bruker kveik og kun har 1 tilsetning av tørrhumle, gjør jeg dette i slutten av gjæringsforløpet. Så seint som mulig, men tidlig nok til at den evt O2'en som skulle komme inn i karet når jeg tørrhumler rekker å bli dyttet ut av gjærlås/spunding :)
 

Kev

Norbrygg-medlem
Tidspunktet for når noe skal tørrhumles har ofte med hvor i gjæringsforløpet man er. Kveik er jo ofte raskere enn de fleste, men stadiene er like, så den eneste utfordringen med å brygge med kveik i forhold til tørrhumle er å finne ut hvor man er i gjæringsforløpet.

Humle skal jo helst ikke ligge så alt for lenge i ølet, la oss si sånn løst 10 dager, det er jo i øl som ofte gjæres rundt 18 grader så med 35 grader ville jeg sagt 1 uke. 3 døgn burde derimot være nok.

Om jeg bruker kveik og kun har 1 tilsetning av tørrhumle, gjør jeg dette i slutten av gjæringsforløpet. Så seint som mulig, men tidlig nok til at den evt O2'en som skulle komme inn i karet når jeg tørrhumler rekker å bli dyttet ut av gjærlås/spunding :)
Takk for velformulert svar.

Eg dreg då ein liten konklusjon om at eg ved to tørrhumlingar må "rekna" meg fram til og "tippa" litt når det passar best å kasta dei oppi. Kanskje allereie så fort som 24 timer og 48 timer... Får prøve litt.

"Blir ikkje gull utan at ein graver!"
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Takk for velformulert svar.

Eg dreg då ein liten konklusjon om at eg ved to tørrhumlingar må "rekna" meg fram til og "tippa" litt når det passar best å kasta dei oppi. Kanskje allereie så fort som 24 timer og 48 timer... Får prøve litt.

"Blir ikkje gull utan at ein graver!"
Helt sant, man prøver seg fram og finner en god middelvei mellom for tidlig og for seint. Jeg bruker Tilt i mine gjæringskar og det gjør det veldig enkelt å følge med på hvor jeg ligger i gjæringsforløpet.

Du kan jo også legge ut oppskriften så kan jeg og sikkert andre prøve å se hva som virker fornuftig ang tørrhumle :)
 
  • Like
Reaksjoner: Kev

Kev

Norbrygg-medlem
Helt sant, man prøver seg fram og finner en god middelvei mellom for tidlig og for seint. Jeg bruker Tilt i mine gjæringskar og det gjør det veldig enkelt å følge med på hvor jeg ligger i gjæringsforløpet.

Du kan jo også legge ut oppskriften så kan jeg og sikkert andre prøve å se hva som virker fornuftig ang tørrhumle :)
Hehe, då må eg forhøyre meg med min svoger ;) Ein kopi av Mango IPA som vart ganske så god. Etter min meining bedre enn Hansa sin iallefall. Frydenlund gjorde ein god jobb med sin...
 
Topp