1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Lage starter med lagergjær

En tråd i 'Brygging' startet av Aleksander87, 15 Aug 2016.

  1. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hei!
    I flere år nå har jeg laget gjærstarter med Erlenmeyerkolbe og magnetrører til ale-ølene jeg lager. Jeg lar starteren jobbe på kjøkkenet i romtemperatur.
    Nå tenker jeg at jeg skal brygge en Bock. Skal gjærstarter med lagergjær jobbe i kaldere miljø enn ale, eller kan jeg behandle den akkurat som al-gjær?
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Gjærstarteren med lager-gjær behandler du helt likt som ale-gjær.
    Men det er anbefalt å dekantere starten før du pitcher i vørteren.
    Vet ikke om du dekanterer starterene dine til ale, men ved lager har du gjerne så stor starter at du IKKE vil ha det ølet som er produsert i starteren over i selve batchen. Lageren har gjerne så "lite" smak, at starter-ølet vil ødelegge smaken i det ferdige ølet.
     
    Rolv Bruun liker dette.
  3. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Kanon!
    Jeg dekanterer alltid starterne mine. Siden jeg bare har en 2-liters kolbe, og jeg skal lage lager, så lages nok starteren i flere steg. Jeg planlegger også å lage en liten starter etter siste dekantering slik at gjæren er i aktivitetet når jeg pitcher.

    Jeg har ikke utstyr for oksygenering, annet enn en sleiv og muskelkraft. Kan man lage gode, sterke lagerøl uten ren oksygen?
     
  4. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Ja går fint det..
    Bruker selv ren oksygen på lukket 120 l vv tank..har prøvd uten okygen og,det bli like bra som med..så lenge du har nok frisk gjær så går det fint..
     
  5. Sers77

    Sers77
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Arendal
    Kjøl vørteren og bruk stavmikser...
     

Del denne siden