lager lager, men bomma litt på gjærmengde (repitching av litt gammel gjær)

TTL

 
Vi brygget et par lagere, en sommerpils OG55 og en vienna OG72. Vi gjenbrukte gjær som var litt gammel og det ser ut som om vi underpitcha litt. Etter 12 dager er pilsen på 30 og viennan på 40. Temp ca 11° kjeller ukontrollert. De skal over på glass etterhvert og får god tid til å gå ferdig.
Hvor mye gjør det at den tar litt tid på å bli ferdig?
Det plopper gjevnt og trutt.
Og når bør vi sette de et par grader varmere?

What you think
 
Du bør kanskje ta ølet av gjæren over i nytt gjærkar så ikke du plukker opp usmaker fra døde gjærceller om den skal stå lenge. Heving av temp kan nok gjøres, ikke mer enn 3gr pr. Døgn.ikke gå over 15grader på lager. Ikke sikkert at du får fullstendig utgjæring om gjæren er "sliten" men dette gjør cellene mer aktive og kan gjøre noe. Du bør vurdere å pitche ny aktiv gjær som er godt oksygenert, en gjærstarter på en pakke tørr/1 rør og 1/2 liter med 4 timer på røreren kan være redningen.
 
De fikk seg en oppfrisking med mat i to runder og o2 før pitching, så de som lever er nok i god form. Siste mating og o2 8-10 timer før pitching. Så de som lever er nok i ok form, autolyse skjer vel først når det ikke er mer sukker igjen? 75 liter vørter trenger visst mye gjær....
 
Fra 55 til 30 og 72 til 40 på 12 dager er vel veldig tregt? Nå har jeg kun erfaring med WLP-833 av lagergjær men den er ferdig med mesteparten av jobben på en fem-seks dager med pitching på 8 grader og økning til 10 grader over et par-tre dager. Er det så stor variasjon i hvor raskt ulike lagergjærertyper spiser sukker?
 
Tilbake
Topp