Lagring og modning

RealGone

Norbrygg-medlem
Mange øltyper krever, eller bør i det minste ha en tids modning eller lagring før konsumering.
Noen 1-2 uker, andre noen måneder, (evt år, de utelater eg fra spørsmålet/diskusjonen, da er autolyse et problem).

Altså, det er noe teoretisk tenkt, men får også en praktisk betydning, men er ment som en diskusjon på generelt grunnlag.

Kan eg modne et øl på gjæringskaret for så å konsumere det rett etter det er på fat?
Som f.eks. pils. "Må" det stå 2-3 måneder på fat/flaske og modne, eller kunne det stått på gjæringskaret?
Evt annet øl, la det stå 1-4 uker lenger på f.eks. 18-20 grader, for så å kalle det "ferdig" og konsumere det.
Eller, vil tiden uten gjærkake ha en betydning i seg selv?
Kan eg modne pilsen i gjæringskjøleskapet i 2-3 måneder før eg har den på fat og da vær verdig med ventetiden?

I en verden der en har flere fat en plass til fat og tappekraner, så kan noe slik bety noe.

Hva skjer i tiden uten gjærkake? Hvis vi og ser bort ifra autolyseproblematikken også, da det er få som har opplevd det hvis eg har forstått rett.
 

Brede

Norbrygg-medlem
Lager i kjøleskap på 2-4 grader modnes nok best på gjærkaka, autolyse er ikke et stort problem for små batcher. Har ofte ølet over 4 uker på gjæren hos oss. Er på sjøen i 4 uker og setter som regel øl før jeg drar, så blir gjerne 5-6 uker før vi tapper. Prøver å få redusert tempen litt etter 3 uker på ale, men ikke alltid vi får det til. Tror det var en gang jeg har merket litt bismak på en julebokk ssom sto 8-10 uker rundt 10 grader.
 
Topp