1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Laktose i cider

En tråd i 'Brygging' startet av norvie, 4 Jan 2017.

 1. norvie

  norvie
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg brygger en eplecider for første gang, har tatt utgangspunkt i eplejuice.
  Skal tilsette laktose for søtningen, men ble usikker hvordan jeg skal gjøre dette for at det ikke skal klumpe seg.
  Er det bare å helle laktosepulveret rett i omstikkingskaret eller finnes det en annen måte å gjøre dette på?
   
 2. Villmann

  Villmann
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Kok det i litt vann først. Da løses det opp, og forhåpentligvis unngår man enhver sjanse for infeksjon.
   
 3. Mikael PI

  Mikael PI
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Jag slängde i laktosen i sockerlaken för att utveckla kolsyra, som jag lät koka en stund. Den löser upp sej överaskande enkelt då jag nästan räknade med klumpar vid mitt första försök. Räknade på 10gr/l som jag fann fram på nätet efter flera timmars sökande. Jag är nöjd med den ration, även om det blev rekommenderat både mer och mycket mer än 10g/l. Men så är inte jag det största sockertrollet i stan heller då.
   
  espux liker dette.
 4. ToreB.

  ToreB.
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  I mitt første forsøk på Cider gjorde jeg en liten tabbe da jeg skulle søte opp med laktose: Den første tilsetningen kokte jeg bare nesten opp, men ikke helt. Vannet og laktosen var nokså blakket, og dermed ble hele cider-batchen litt melkeaktig. Da jeg senere tilsatte mer laktose, kokte jeg skikkelig opp, og da ble denne væsken nesten helt klar. Det skulle jeg nok gjort første gangen, også.
   
 5. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Dette er et dumt spørsmål. Men gir laktose nevneverdig faktisk sødme, eller gir det "sødme" i form av at FG øker? Altså at det føles mindre tørt ut?
   
 6. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Ut fra denne linken https://sites.google.com/site/naturfag1stc/home/gruppe-3/ernaering-og-helse/karbohydrater leser jeg at monosakkarider er mest søt, disakkarider (der laktose inngår) smaker litt søtt og polysakkarider smaker ikke søtt.

  Det at polysakkarider ikke smaker søtt minner meg på at vi egentlig har en jobb på gang med å forklare at "restsødme" i form av høy FG ikke nødvendigvis medfører at det smaker sukkersøtt av ølet. Men det siste var en avsporing her.

  Laktoseredusert melk smaker søtere enn vanlig melk. Det er fordi laktosen (disakkarid) er spaltet til glukose og galaktose, som begge er monosakkarider.
   
  #6 LarsUlv, 31 Jan 2017
  Sist redigert: 31 Jan 2017
 7. Olav Njaastad

  Olav Njaastad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Her er en OK gjennomgang. (Vedlegget) Jeg har lagd 6 - 7 batcher tørr cider, og skal lage en med laktose.... har noen "søtnos-venner" som gjerne vil ha litt sødme i den. Har forsøkt med andre søtningsmidler, men de legger seg "utenpå" smaksmessig... så det hele blir "kunstig" på smak.
   

  Vedlagte filer:

  Haugesund liker dette.

Del denne siden