1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Laktose

En tråd i 'Brygging' startet av Tom H., 27 Jun 2019.

Tags:
  1. Tom H.

    Tom H.
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Brygget en IPA i går, 25l batch. Brukte for første gang litt Laktose(250g). Fikk godt utbytte og litt høyere OG enn forventet. Skyldes dette laktosen?
    Vil innslag av laktose gjøre utslag på oechslevekten ??
     
  2. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er vel snakk om rundt 35 poeng per pund i en gallon for laktose. Røft beregnet 266 poeng per kilo i en liter. 25L og 250g skulle tilsi en økning på to til tre poeng i ditt tilfelle. Hvis du tilsatte i mesk, vil det bli et proporsjonalt og tilsynelatende økt utbytte.
     
  3. Tom H.

    Tom H.
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar. Jeg tilsatte under kok, de siste 15 minutter. Og da stemmer vel min kalkulering.
    Fikk 2-3 poeng mer enn forventet. Da var det muligens laktosen som utgjorde det :)

    Burde jeg heller tilsatt laktose under mesk?
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, da kaster du bare bort den delen av laktosen som blir igjen i masken.

    Laktosen har ingen funksjon under meskinga. Den påvirkes vel heller ikke av enzymene der, tror jeg, så det skader vel ikke, heller. Men uansett: Det er ingen grunn til å meske med laktosen.

    Det er på samme måten ikke noen grunn til å tilsette den under kok, heller - her mister du også en del av den til bunnfallet i kokekjelen. Men det er jo enklere; du slipper å koke og kjøle ned laktosen separat. Jeg hadde nok kosta på meg den lille luksusen:).
     
    #4 Finn Berger, 1 Jul 2019
    Sist redigert: 1 Jul 2019
    AndyHagen liker dette.
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Å tilsette laktosen under kok har vel ingenting å si. Det er en homogen blanding av alt under kok, så hvis man legger igjen 2L eller 4L etter kok så har det ingenting å si for OG på ølet, det er bare volumet videre det har noe å si på.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, jeg tenker bare ut fra sparsommelighetshensyn:). Men som jeg sier; jeg ville ikke giddet å bry meg med det.
     

Del denne siden