Lallemand BRY-97

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Brygga første batch med Lallemand BRY-97 gjær nå søndag som var. En cream ale med OG 1.049.

Det var et impulskjøp da jeg la inn bestilling på ingredienser, da jeg leste at den var anbefalt til bl.a. cream ale. Rehydrerte gjæren 2-3 timer før pitch, da jeg på grunn av lekkasje i en kobling på spiralkjøleren måtte stoppe kjøling på ca. 25 grader, og ta siste rest ned mot 21 grader i kjøleskapet.

Denne gjæren sies å være treg å komme i gang, men det ploppa greit allerede etter 10 timer. Pitcha gjæren på 21 grader (inspirert av Evan Lewis sin alegjærtaktikk, som han nevnte under ølsmakinga til Ægir), og satte kjøleskapet på 18 grader da jeg måler utpå bøtta, og kompenserer for varmeutvikling i stormgjæringa. Etter 2 dager økte jeg temperaturen til 20 grader, hvor den har stått i 2 dager. Åpna kjøleskapet for ca. 1 døgn siden, og alt så normalt ut. Da jeg skulle ta hydrometerprøve i dag, så jeg at gjærlåsen var full av gjær, og fribord i bøtta er full av boblende gjær.

Lallemand sier selv om denne gjæren:

In Lallemand’s Standard Conditions Wort at 20°C (68°F) LalBrew BRY-97 yeast exhibits:
  • Vigorous fermentation that can be completed in 4 days
Jeg målte SG til 1.009. Det er da forventet at SG skal komme seg ned dit på så kort tid, men det er merkelig at high krausen skal oppstå på slutten av gjæringsforløpet. Som nevnt sies det at denne gjæren er treg med å komme i gang, men den har jo tydeligvis vært i gang lenge, siden den har nådd FG samtidig som high krausen.

Jeg er litt redd for at det kanskje kan ha ligget rester av Voss kveik i en krok, som forrige batch i dette gjæringskaret ble gjæret med, og at det er først nå mot slutten at BRY-97 får slippe til. Jeg klarte ikke lukte noen appelsintoner av SG-prøven, som er typisk for Voss, men så er den jo gjæret på lavere temperatur også.

Noen andre som har opplevd samme "merkelige" gjæringsforløp med BRY-97?
 
Topp