Eirik KG
Norbrygg-medlem
Hei.
Dette gjelder følgende oppskrift:
Bleik Kveik
Blonde Ale
5.3% / 13.5 °P
All Grain
Vitals
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.015
IBU (Tinseth): 23
Color: 12 EBC
Mash
Temperature — 67 °C — 45 min
Mash Out — 72 °C — 30 min
Malts (5.1 kg)
2.3 kg (45.1%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC
2.3 kg (45.1%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC
500 g (9.8%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
Hops (52 g)
14 g (16 IBU) — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 60 min
13 g (7 IBU) — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 15 min
25 g — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 0 min
Miscs
5 g — Irish Moss — Boil — 15 min
Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik
Fermentation
Primary — 25 °C — 7 days
Har tidligere brygga med Lallemand sin tørre Voss-kveik, med stort hell. Da gjæra den på 38 grader, og var frisk og lett med appelsinskall-toner.
Denne gangen skulle jeg brygge en amerikansk blonde som jeg tidligere har brygga med US-05, og som ble nydelig. Jeg hadde kun en uke før ferien starta og ville få et brygg på fat før vi dro avgårde. Bestemte meg derfor for å brygge blonde-oppskrifta med tørr-kveiken, men denne gangen gjære i romtemperatur (ca 25 grader) for å få litt mer subtil smak. Jeg fylte et 19-liters fat med sluttproduktet, samt noen bokser. Tok med boksene på bilferie, og smakte på de etter et par uker. De smakte rett og slett harskt. Litt som fjøssmak. Tenkte det kunne ha noe å gjøre med at boksene har vært i konstant bevegelse i bilen, og de ble ikke tappa under noe særlig oksygenfrie forhold, da jeg viste de kom til å smakes på ganske fort. Tenkte at fatet, som ble tappa mer forsiktig, var bedre.
Nå har jeg kommet hjem fra ferie, og fatet har samme harske smak. Så da lurer jeg på, er det noe i denne oppskrifta som kræsjer? Det er vel bare Ebbegarden som kræsjer med humlerike øl? Voss-kveiken skal være mer tilgivelig der, såvidt jeg har skjønt. Kan det være den blir litt mer uforløst ved lavere temperaturer? For å få litt av sitrus-tonene til kveiken med i sluttproduktet pitcha jeg den under beskjedne forhold, uten annen oksygentilsetning enn en kraftig stråle ned i karet, og ingen rehydrering før tilsetning i karet.
Skal prøve å brygge samme oppskrifta igjen med US-05 (evt. annen chico/tradisjonell nøytral ale-gjær), med ingredienser fra samme maltsekker og humleposer, og bruke samme gjæringskar, for å se om det blir like ille. Malten kom fra sekker som ble åpnet i april, mens humla kom fra en uåpna Finest-pakka pose som har ligget kjølig hele tiden, så skal være ganske godt lagra. Men først vil jeg bare sjekke om Voss-kveik i denne oppskrifta kan være synderen.
Dette gjelder følgende oppskrift:
Bleik Kveik
Blonde Ale
5.3% / 13.5 °P
All Grain
Vitals
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.015
IBU (Tinseth): 23
Color: 12 EBC
Mash
Temperature — 67 °C — 45 min
Mash Out — 72 °C — 30 min
Malts (5.1 kg)
2.3 kg (45.1%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC
2.3 kg (45.1%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC
500 g (9.8%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
Hops (52 g)
14 g (16 IBU) — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 60 min
13 g (7 IBU) — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 15 min
25 g — Nelson Sauvin 11.1% — Boil — 0 min
Miscs
5 g — Irish Moss — Boil — 15 min
Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik
Fermentation
Primary — 25 °C — 7 days
Har tidligere brygga med Lallemand sin tørre Voss-kveik, med stort hell. Da gjæra den på 38 grader, og var frisk og lett med appelsinskall-toner.
Denne gangen skulle jeg brygge en amerikansk blonde som jeg tidligere har brygga med US-05, og som ble nydelig. Jeg hadde kun en uke før ferien starta og ville få et brygg på fat før vi dro avgårde. Bestemte meg derfor for å brygge blonde-oppskrifta med tørr-kveiken, men denne gangen gjære i romtemperatur (ca 25 grader) for å få litt mer subtil smak. Jeg fylte et 19-liters fat med sluttproduktet, samt noen bokser. Tok med boksene på bilferie, og smakte på de etter et par uker. De smakte rett og slett harskt. Litt som fjøssmak. Tenkte det kunne ha noe å gjøre med at boksene har vært i konstant bevegelse i bilen, og de ble ikke tappa under noe særlig oksygenfrie forhold, da jeg viste de kom til å smakes på ganske fort. Tenkte at fatet, som ble tappa mer forsiktig, var bedre.
Nå har jeg kommet hjem fra ferie, og fatet har samme harske smak. Så da lurer jeg på, er det noe i denne oppskrifta som kræsjer? Det er vel bare Ebbegarden som kræsjer med humlerike øl? Voss-kveiken skal være mer tilgivelig der, såvidt jeg har skjønt. Kan det være den blir litt mer uforløst ved lavere temperaturer? For å få litt av sitrus-tonene til kveiken med i sluttproduktet pitcha jeg den under beskjedne forhold, uten annen oksygentilsetning enn en kraftig stråle ned i karet, og ingen rehydrering før tilsetning i karet.
Skal prøve å brygge samme oppskrifta igjen med US-05 (evt. annen chico/tradisjonell nøytral ale-gjær), med ingredienser fra samme maltsekker og humleposer, og bruke samme gjæringskar, for å se om det blir like ille. Malten kom fra sekker som ble åpnet i april, mens humla kom fra en uåpna Finest-pakka pose som har ligget kjølig hele tiden, så skal være ganske godt lagra. Men først vil jeg bare sjekke om Voss-kveik i denne oppskrifta kan være synderen.