1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Lav OG etter brygging. "Redde" med spraymalt?

En tråd i 'Brygging' startet av HSel, 26 Aug 2012.

  1. HSel

    HSel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg brygga igår en bitter med forventa OG på mellom 1035 og 1040 et sted.
    Dette var første gangen jeg kverna malten selv, og pga grov kverning og feil kalkulering med vannmengde så endte OG på ~1030.
    Tenkte at dette ikke gjorde så mye i og med at det skal være en svak øl i utgangspunktet, så jeg tilsatte bare gjæren som vanlig.
    Idag begynte jeg å tenke på om det er mulig, og gunstig, å tilsette spraymalt nå etter at gjæringa er startet (kokt med noe vann selvfølgelig) direkte i gjæringsbøtta, eller er faren for infeksjon større enn evt. vinning av operasjonen?

    Hvis dette er tilrådelig, så lurte jeg også på hvor mye spraymalt jeg bør tilsette til en batch på 20L for å øke OG fra 1030 til 1035+ ?
     
  2. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Går fint å tilsette spraymalt etter gjæringen har starta.

    250gr spraymalt vil bumpe OG fra 1.030 til 1.035
     
  3. Marius.H.Steen

    Marius.H.Steen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Du kan nok gjøre det, selv om det vanligste er å korrigere underveis i kokingen for å koke alt samlet. Men ja, hvis du tilsetter 270 gram kokt spraymalt vil du øke til 1.035. Er ikke noen særlig fare for infeksjon om du passer godt på.

    Sent from my Galaxy S3 using Tapatalk 2
     
  4. Marius.H.Steen

    Marius.H.Steen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Oops her kom Odland meg i forkjøpet gitt :)

    Sent from my Galaxy S3 using Tapatalk 2
     
  5. HSel

    HSel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Takker for svar!
    Fremgangsmåte vil da være å koke opp 270gr spraymalt med 1L (for mye/lite?) vann, kjøle ned, og tilsette i gjæringskaret?
    Skal dette forsiktig røres inn, eller er det bare å forsiktig tømme det i uten røring?
     
  6. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    skal du koke i 1 liter vann blir totalt volum 21 liter og da bør du bruke 350-ish gram spraymalt
     
  7. HSel

    HSel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Da var "supersafta" tilsatt og rørt forsiktig inn.
    Brukt 300g spraymalt til 0.5L vann.
    Burde vel komme rundt omkring 1035 da, iallefall nærme nok :)

    Takker for råd!
     
  8. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
    Hei. Hvordan beregner man mengde spraymalt for å få den økningen i OG man ønsker?
     
  9. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg bruker bryggeprogrammet Beersmith 2.
     
  10. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
    Noen som vet hvordan det kan beregnes om man ikke bruker et bryggerprogram?
     
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    (g DME*0,0004)/liter brygg


    Sent from my iPhone using Tapatalk 2
     
  12. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien

    Ok. Takk. Da får jeg feks 300 gram x 0,0004/21= 0,0571428. Hva sier dette tallet?
     
  13. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    0.0057 mener du
    Det betyr at du øker OG med 0.006
     
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Forresten må jeg korrigere formelen litt

    slik:

    (gram DME x 0,00036)/liter
     
  15. Lars K.

    Lars K.
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Søfteland
    "How to brew" har en grei oversikt over OG som oppnås fra 1 ppg (pound per gallon)
    av forskjellige typer sukker/søtningsstoffer. Denne tar høyde for gjærbarheten
    også.
     
  16. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
  17. ruslebiff

    ruslebiff
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    jeg skal i gang med å brygge en stout fra ekstraktsettet til bryggselv (http://www.bryggselv.no/products/bryggselv-extra-special-stout-3kg)
    jeg har brygget dette før men synes det ble litt tynt til å være en stout. "løsningen" for meg denne gang blir å tilsette spraymalt. jeg tenker på ca en pose (500G). det burde øke OG med 0,011 fra 1050 til 1061. er det nok? eller burde jeg ta i mer?

    jeg lurer også på om det er slik at jeg alltid bør bruke lys spraymalt eller burde jeg gå for en mørkere type til mørkt øl?
     

Del denne siden