For halvannen uke siden brygget jeg Nøgne Ø's Imperial Brown ale ut i fra denne oppskriften:
19L (ferdig) All-grain
OG: 1.079 FG:1.021
IBU: 36 SRM:32
ABV: 7,5%
5,5 kg Maris Otter Pale
0,77kg Hvetemalt
0,77kg Munichmalt
0,45kg Caramalt
0,18kg Ambermalt
90g Brown malt
90g Chocolate malt
Alt fra Fawcett antar jeg. Meskes med 66C i 45 min og heves til 72C i 15 min, eller enstegs på 66C i en time.
9 AAU Chinook@90 min (21g ved 12% alfa eksempelvis)
11 AUU East Kent Goldings @5min (65g ved 4,75% alfa eksempelvis)
16 AUU Columbus @1min (45g @ 16% alfa eksempelvis)
90 min koking
WLP 007 Dry English Ale som gjær
Pitches og gjæres ved 20C.
Bør lagres, helst 6mnd.
Kilde: BYO, Brew Your Own Magazine, May-June 2011, Vol.17, No 3.
Jeg plottet alt inn i BrewMate og justerte der det trengtes. Gikk for 70% effektivitet og 22 liter i gjæringskar.
Meskingen gikk som følger:
7,850kg malt og 19,5 liter vann mesket på 67 grader i 90 min (Måtte tilsette ca 1,5 liter kokende vann for å nå temperaturen).
Tappet dette over i kokekjel og batch sparget med 17-18 liter vann (usikker på om jeg husket å trekke fra det ekstra jeg hadde tilsatt tidligere).
Vannet jeg sparget med holdt en temperatur på 75 grader før jeg hev det i mesken. Rørte om og lot det stå i 20 min. Tappet så over på kokekjel til ønsket mengde, her ca 31 liter. I følge brewmate burde SG være 1.065, men hos meg var den rundt 1.055. Altså alt for lavt.
Jeg kokte vørteren i 90 min med særdeles (alt for) aktiv kok. Dampet vekk langt mer enn nødvendig men dette var jeg klar over da jeg bruker speidelelement på 3200W uten mulighet for regulering. Jeg endte opp med 19 liter i gjæringskar med OG på 1.076, bare to poeng under målet. Grunnen var da selvsagt at jeg kokte vekk mye. Så hva kan være problemet? Utstyret er det samme som alltid, en europris kjøleboks med kobbermanifold i bunn. Temperaturen holder seg veldig stabil skal jeg tro STC-1000.
19L (ferdig) All-grain
OG: 1.079 FG:1.021
IBU: 36 SRM:32
ABV: 7,5%
5,5 kg Maris Otter Pale
0,77kg Hvetemalt
0,77kg Munichmalt
0,45kg Caramalt
0,18kg Ambermalt
90g Brown malt
90g Chocolate malt
Alt fra Fawcett antar jeg. Meskes med 66C i 45 min og heves til 72C i 15 min, eller enstegs på 66C i en time.
9 AAU Chinook@90 min (21g ved 12% alfa eksempelvis)
11 AUU East Kent Goldings @5min (65g ved 4,75% alfa eksempelvis)
16 AUU Columbus @1min (45g @ 16% alfa eksempelvis)
90 min koking
WLP 007 Dry English Ale som gjær
Pitches og gjæres ved 20C.
Bør lagres, helst 6mnd.
Kilde: BYO, Brew Your Own Magazine, May-June 2011, Vol.17, No 3.
Jeg plottet alt inn i BrewMate og justerte der det trengtes. Gikk for 70% effektivitet og 22 liter i gjæringskar.
Meskingen gikk som følger:
7,850kg malt og 19,5 liter vann mesket på 67 grader i 90 min (Måtte tilsette ca 1,5 liter kokende vann for å nå temperaturen).
Tappet dette over i kokekjel og batch sparget med 17-18 liter vann (usikker på om jeg husket å trekke fra det ekstra jeg hadde tilsatt tidligere).
Vannet jeg sparget med holdt en temperatur på 75 grader før jeg hev det i mesken. Rørte om og lot det stå i 20 min. Tappet så over på kokekjel til ønsket mengde, her ca 31 liter. I følge brewmate burde SG være 1.065, men hos meg var den rundt 1.055. Altså alt for lavt.
Jeg kokte vørteren i 90 min med særdeles (alt for) aktiv kok. Dampet vekk langt mer enn nødvendig men dette var jeg klar over da jeg bruker speidelelement på 3200W uten mulighet for regulering. Jeg endte opp med 19 liter i gjæringskar med OG på 1.076, bare to poeng under målet. Grunnen var da selvsagt at jeg kokte vekk mye. Så hva kan være problemet? Utstyret er det samme som alltid, en europris kjøleboks med kobbermanifold i bunn. Temperaturen holder seg veldig stabil skal jeg tro STC-1000.