Lavt utbytte med batch sparge

For halvannen uke siden brygget jeg Nøgne Ø's Imperial Brown ale ut i fra denne oppskriften:

19L (ferdig) All-grain

OG: 1.079 FG:1.021
IBU: 36    SRM:32
ABV: 7,5%

5,5 kg Maris Otter Pale
0,77kg Hvetemalt
0,77kg Munichmalt
0,45kg Caramalt
0,18kg Ambermalt
90g Brown malt
90g Chocolate malt

Alt fra Fawcett antar jeg. Meskes med 66C i 45 min og heves til 72C i 15 min, eller enstegs på 66C i en time.

9 AAU Chinook@90 min (21g ved 12% alfa eksempelvis)
11 AUU East Kent Goldings @5min (65g ved 4,75% alfa eksempelvis)
16 AUU Columbus @1min (45g @ 16% alfa eksempelvis)

90 min koking

WLP 007 Dry English Ale som gjær
Pitches og gjæres ved 20C.

Bør lagres, helst 6mnd.
Kilde: BYO, Brew Your Own Magazine, May-June 2011, Vol.17, No 3.


Jeg plottet alt inn i BrewMate og justerte der det trengtes. Gikk for 70% effektivitet og 22 liter i gjæringskar.
Meskingen gikk som følger:
7,850kg malt og 19,5 liter vann mesket på 67 grader i 90 min (Måtte tilsette ca 1,5 liter kokende vann for å nå temperaturen).
Tappet dette over i kokekjel og batch sparget med 17-18 liter vann (usikker på om jeg husket å trekke fra det ekstra jeg hadde tilsatt tidligere).
Vannet jeg sparget med holdt en temperatur på 75 grader før jeg hev det i mesken. Rørte om og lot det stå i 20 min. Tappet så over på kokekjel til ønsket mengde, her ca 31 liter. I følge brewmate burde SG være 1.065, men hos meg var den rundt 1.055. Altså alt for lavt.
Jeg kokte vørteren i 90 min med særdeles (alt for) aktiv kok. Dampet vekk langt mer enn nødvendig men dette var jeg klar over da jeg bruker speidelelement på 3200W uten mulighet for regulering. Jeg endte opp med 19 liter i gjæringskar med OG på 1.076, bare to poeng under målet. Grunnen var da selvsagt at jeg kokte vekk mye. Så hva kan være problemet? Utstyret er det samme som alltid, en europris kjøleboks med kobbermanifold i bunn. Temperaturen holder seg veldig stabil skal jeg tro STC-1000.
 
1. Ved batch sparging bør man ha minst to skyllinger etter at mesken er tappet av.
2. Etter at skyllevann er tilsatt, og mesken rørt godt, må man resirkulere minimum 2-3 liter. (for hver gang)
3. Skyllevannet kan godt være litt varmere, men det har nok ikke all verden å si :)
Hva havnet målt meskeeffektivitet på?
 
Rørte du som bare pokker?

Og, hva var tempen i mesken etter at du tilførte skyllevannet? Hvis du har 67 grader i boksen så blir ikke mesken 75 grader ved å tilføre 75 grader varmt vann. Men dette er kanskje ikke så viktig så lenge du rører skikkelig for å få sukkeret flytende.

Tillter du kjøleboksen for å få med det ligger nederst i kjøleboksen? Jeg har inntrykk av at det er det mest potente av det som er igjen, selv om det ikke er så velidig mye, men mange bekker små...
 
Hm, du sier at oppskrifta di var for 19 L med OG 1079, og at du endte opp med 19 L med OG 1076. Det er ikke så veldig stor forskjell akkurat.

Hvilken OG skulle du ha med beregnet utbytte 70 % og 22 L?
 
Magne1972:
Jeg målte nok ikke effektivitet. Jeg bør kanskje begynne å gjøre det. Men ut i fra SG før kok så jeg at den var alt for lav. Neste gang jeg brygger med så mye malt skal jeg være enda mer nøye med å røre inn og røre mer underveis.

Miguel:
Jeg vet at temp i mesk ikke kom opp på 75 grader når jeg tilsatte 75 grader varmt vann, men det skal vel ikke ha noe å si på utbyttet?
Når jeg har laget mer alkoholsvake øl har utbyttet blitt bra, gjerne 75%. Så kan se ut som jeg sliter når ølen blir sterkere.

Petter F:
Oppskriften jeg gikk ut i fra har brukt 19 liter. Jeg justerte dette opp til å skulle bli 22 liter. Jeg fikk 19 liter i gjæringskar fordi kokingen er såpass aktiv at jeg fordamper langt mer enn nødvendig. Derfor havnet også OG ganske nært målet til tross for dårlig utbytte.
Men med godt utbytte og mindre aktiv kok burde jeg havnet på OG med 1079 på 22 liter.

Med 70% utbytte på 22 liter ble beregnet OG 1079, ut i fra Brewmate.
 
Hm, da har både du og oppskrifta ca. 60 % utbytte, ganske lavt ja. Synes 70 % er noe lavt også. Jeg endte opp med 65 % utbytte med no-sparge her forleden, bør klare bedre med batch sparge. Ting som kan forbedre utbytte: Optimal kverningsgrad, røring i mesken, og flere runder med batch sparging. For hver gang reduserer man sukkerkonsentrasjonen i væsken i mesken, og man vil ha så lav konsentrasjon som mulig i den væsken man ikke klarer å få ut av masken (ca. 1 L per kg malt).
 
Har brygget mye batch-sparge og det er som andre her sier et par ting du kan gjøre for å heve utbyttet og repeterbarheten.

-Mesk inn med så lite vann som mulig for å kunne skylle mer.
-Skyll i to eller tre omganger.
-La all vørteren renne ut før du tilsetter første batch med skyllevann.
-Hev temperaturen på skyllevannet. Det skal være 76-78 grader i mesken etter at du har rørt godt rundt.
-Se på den første "batchen" som et utmeskingstrinn, du må nok bruke kokende vann for å komme opp i temperatur så kok opp alt skyllevannet til 100 grader og bruk kaldvann fra springen for å blande og justere ned temperaturen på de siste batchene.
-Bruk den siste batchen til å justere deg inn til korrekt volum før kok.
Hvis du skal ha f.eks 29 liter vørter før kok og du etter første avtapping + batch 1 og 2 har 24,5 liter i gryta så skyller du med 4,5 liter i batch 3.

Når jeg gjorde det slik fikk jeg etterhvert høyt og ikke minst likt utbytte fra gang til gang :)
 
Noen tanker rundt dette..

- Kvern fint
- Rør som en mann ved vanntilsetning!
- Skyll i 3 like omganger
- Ikke vent i år og dag før du begynner å tappe ut i kokekjelen etter vanntilsetning. Har ingenting for seg. Begynn umiddelbart. Du skal resirkulere de første literne gjennom toppen av mesken uansett. Dette med å "la mesken sette seg etter vanntilsetning" har jeg en teori om at mange forveksler med "flysparging".
-  RDWHAHB
 
Tilbake
Topp