1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Lervig Lucky Jack oppskrift

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Gahr, 30 Jul 2012.

  1. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, her er oppskriften jeg fikk av Mike. Det er den originale oppskriften fra bryggeriet, jeg har bare redigert litt for ryddighetens skyld. Eventuelle omregninger til hjemmebrygg-størrelse på batchen får man gjøre selv. ;)

    Hvis målet er å klone ølet, ville jeg tenkt nøye gjennom hvordan man gjennomfører gjæringen. Husk at det store trykket i ølet (som en følge av det store volumet, 18000 liter) vil gjøre at gjæren produserer mindre estere enn i en batch på 20 liter på samme temperatur.

    Men, altså:

    Lervig Lucky Jack

    Batch size:  18.000 net
    Total grain:  3.500 kg

    Anticipated OG        11.5 % Plato
    Anticipated EBC      14.0
    Anticipated IBU      29,0
    Anticipated RDF      66,5
    Anticipated Alc. Vol.  4,70 %

    Brewhouse Eff. Calcutated at      90%

    Grain
    3000 kg Pilsner malt
    200 kg Carapale 10
    200 kg Caracrystal 150

    Mash
    Mashing-in liquor 11.500l at 52C (3,2 L : kg malt)

    Protien rest:            50°C – rest 15 mins
                            Step up 1C : minute
    Saccharification rest 1: 67°C- rest for 20 mins
    Saccharification rest 2: 72°C- rest for 20 mins
    Mash off:                78°C- rest for 5 mins

    Hops
    0,5 kg Simcoe first wort hop, 90 mins
    2,5 kg Perle T45, 10% AA,    60 mins
    lower the pH to under 5,1 before finish hops are added, ( 3 L lactic acid, 1,5kg CaCl)
    25  kg Amarillo, pellets T90  15 mins
    25  kg Chinook,  Pellets T90  5 mins
    15  kg Citra,    pellets T90  5 mins
    15  kg Citra,    dry hop after primary fermentation – at fermentation temp           

    Evaporation rate: 10%/hour
    Pre-boil wort size: ?
    Boil time: 60 min
    Pre-boil gravity: 10.4 % plato

    Minerals
    6600 g Calcium chloride added to mash water
      3 l Lactic acid added to mash water
      9 g Zink sulfate (antar dette tilsettes under koking)     
      2 ml/ 1000L Anti foam add at 95C prior to boil
      4 g per HL Protafloc Granules - in last 15 mins of the boil

    Fermentation
    WhiteLabs Californa Ale – 21C final gravity around 2.6Plato / 1 L / HL
    (Pitch wort at 25C to allow the lag time to not go to cold in room) Ferment at ambient pressure close tank at 4P left in green beer.


    Filtration/Carbonation
    Brite filteration/>4.0 haze


    Packaging
    CO₂ 4.80g/l in tank for cans/flasker, 5,1 for tank truck or fat
     
  2. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Bare det å få nyte Lucky Jack ufiltrert er grunn nok til å brygge denne.
     
  3. Sigmund

    Sigmund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tau
    Når man først er i gang, ville jeg ha økt maltmengden såpass at alkoholprosenten ender på ca. 5,6%. Det er den "ideelle" styrken for en APA. Det er bare den norske butikkgrensen på 4,75% som "tvang" Lucky Jack ned til 4,7%. Mike ville ganske sikkert ha foretrukket en noe høyere styrke, om han ikke var "nødt" til å tilpasse oppskriften til butikkmarkedet.
     
  4. Shea-Arne

    Shea-Arne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva er tanken bak å senke pH i wørteren ned til under 5.1 før aroma humle skal tilsettes?
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Etter sigende gir det bedre utnyttelse av aromastoffene i humlen om pH-en er under ca. 5,2.
     
  6. LSMB

    LSMB
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har noen prøvd en 30litersbatch av denne?
     
    SimenAngell liker dette.
  7. Treig

    Treig
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    jepp!
    gang på gang! har tredje batch ny-karbonert nå.
    Anbefales! :)
     
  8. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    [/quote]

    jepp!
    gang på gang! har tredje batch ny-karbonert nå.
    Anbefales! :)
    [/quote]

    Hvordan ser humletilsettningen ut i den oppskriften du bruker?
     
  9. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen

    Hvor er de manglende 100 kg med malt?
     
  10. Treig

    Treig
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    fra mitt hold skal det sies at det smaker langt fra Lucky Jack.. men den er uansett knallgod! leker litt med forskjellige meske-tider / temperaturer og slikt, men har ennå ikke vært "uheldig" (med unntak av siste batch som ikke vil gjære :( )
     
  11. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    100kg Mystery Malt
     
    Tveittower liker dette.
  12. roy-sv

    roy-sv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Malttypene carapale 10 og caracrystal 150. Disse var vanskelige å finne hos nettbutikkene. Eller er de synonym med andre beskrivelser.
    Vil det bli omtrent det samme om man f.eks bruker Pale malt EBC 7-9 og Crystal malt EBC 150?
    Hva mener de når det står "cara" foran?
     
  13. Shea-Arne

    Shea-Arne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan det stemme at de tilsetter 6.6kg kalsiumklorid til meskevannet???
     
  14. Runar Stock

    Runar Stock
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Alta
    3.6g/10L (etter batch size) høres ikke så gale ut det.
     
  15. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Cara betyr at det er et karamellmalt. Cara Pale er vel navnet på Viking sitt helt lyse karamellmalt, så du ser etter noe som Carapils (Weyermann eller Bestmalz) eller Caragold (Warminster). Eventuelt den aller lyseste karamellmalten du finner. Caracrystal høres ut som karamellmalt på 150 EBC, og du burde finne en variant hos de aller fleste malterier.
     
    Veggis liker dette.
  16. OrjanP

    OrjanP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Tenkte å prøve en klone (eller noe i nærheten) av denne, har forsøkt etter beste evne å skalere den i Beersmith. Noen som har betraktninger?

    Batch size 51 liter
    9,58 kg  Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)  Grain  86,00 %
    1,04 kg  Caramel/Crystal Malt -10L (19,7 EBC)  Grain  9,30 %
    0,52 kg  Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)Grain  4,70 %
    3,94 g  Simcoe [13,00 %] -First Wort 90,0 min  Hop  3,0 IBUs 
    69,01 g  Perle [8,00 %] -Boil 60,0 min  Hop  27,1 IBUs 
    70,00 g  Amarillo Gold [8,50 %] -Aroma Steep 15,0 min  Hop  0,0 IBUs 
    70,00 g  Chinook [13,00 %] -Aroma Steep 5,0 min  Hop  0,0 IBUs 
    42,00 g  Citra [12,00 %] -Aroma Steep 5,0 min  Hop  0,0 IBUs 
    1,0 pkg  California Ale (White Labs #WLP001) [35,49 ml]  Yeast  -
    42,00 g  Citra [12,00 %] -Dry Hop 7,0 Days  Hop  0,0 IBUs 

    Est OG 1050, FG 1010
    IBU 30
    EBC 17,9

    Har dog litt usikkerhet med tanke på det Gahr skriver øverst om gjæring, noe spesielt å tenke på her eller gjære som normalt for en Ale?

    Samtidig er jeg usikker på meskesteg, følge orginaloppskriften eller kjøre andre steg? Noen som har innspill?
     
  17. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Ang. gjæringen: batchens størrelse vil gjøre at en gjæring på 21 grader vil være noe helt annet enn om man skal gjære 20 eller 50 liter. Du kan med fordel legge deg en del lavere (17-18-ish)
     
  18. OrjanP

    OrjanP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Aha, slik å forstå. Takker.

    Innspill på oppskrift og/eller meskesteg?
     
  19. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Meskestega som står oppgitt i oppskriften funker bra. Virker som grain bill er fin.
     
    Aasbrygg liker dette.
  20. OrjanP

    OrjanP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Da står en variant av denne til gjæring, venter et par dager så er det tid for tørrhumling. Lukter og smaker veldig bra allerede så det blir spennende å prøve det ferdige resultatet.
    Tålmodighet er et vanskelig fremmedord...
     

Del denne siden