Litteratur for å lage den optimale lager / pils

Jeg har laget noen brygg med pils og selv synes jeg de har blitt klart bedre enn butikkpils (men det skal vel ikke så mye til). Til nå så har jeg stegmesket, god kontroll på gjærmengde og gjæringstemperatur samt bruker oksygen og lagrer kjølig noen mnd. For litt siden kjøpte jeg en pils på polet; Lederer Pils, og dette er for meg noe av det ultimate innen den sjangeren. Er det noen som har tips om litteratur eller annen info for at jeg skal kunne brygge den perfekte pils? Det finnes flere bøker man kan bestille på nett, men har ikke lyst å bestille 10 halvgode bøker om å brygge lager. Forslag hvordan få kunnskap til å kunne brygge den perfekte pils?
 
@Bårdd er vel forumets pils ekspert og har vel svar på dette
Han har skrevet ganske mye om dette, det er mye info å finne hvis du søker opp poster signert Bårdd

Hvis du beskriver hva som mangler i smaksbildet på din pils så kanskje det er lettere for en ekspert å veilede, ville bli overrasket om du fikk en komplett lager veiledning her, det er for mye å be om.

Støtter msevland, jeg har faktisk gjort det der selv, lest alt av hva Bårdd har postet her
 
Den beste bryggeboken som er skrevet er etter min mening Greg Noonans New brewing lager.. Den er omtrent like god om man brygger ale. Den krever en del lesing men har mye informasjon. Ellers er jeg svært glad i sidene til Braukaiser. Her må man lete litt men de har masse informasjon.

Ellers når det gjelder pils er det et godt råd å smake ulike typer. Liker man Tsjekkisk best eller er det Tysk som faller i smak. Personlig er jeg svært glad i upasteurisert urquell og bruker derfor gjær fra det bryggeriet. Brygg etter det man liker. Det tar noen forsøk men det blir fort bedre. Bruk samme gjærtype og lær den. For tysk øl bruk wlp 830 for lyse (enkel og svært god gjær) wlp 833 for mørke (snill og enkel gjær, svært god). For Tsjekkere wlp 800 eller 802.

Vær nøye med gjæringen gjær på 10 grader. Start gjerne på 8. Ikke skru opp eller ned temperaturen mer en 1 grad morgen og kveld. Også ved diacetylpause og coldcrash.

Lær basemalten å kjenne. Ulike pilsnermalter kan variere mye. Størst forskjell er det mellom tyske og Tsjekkiske. Tyske gir pilsnerkarakter men den er kraftigere, tyngre. Tsjekkiske gir en elegant friskhet likevel med mye maltsmak som ofte har et hint av honning. Yndlingsmaltene mine er gulv maltet Bohemian pilsner malt fra weyerman for Tsjekkiske øl, for tysk øl Premium pilsner fra samme produsent.

Bruk god humle. Let etter humle som har en frisk og kraftig aroma. Litt dårligere humle bruker jeg til bitterhumle.

Jeg bruker ikke lenger Crystal eller caramellmalt i pils. Kun basemalt og det har etter min mening løftet pilsen et godt hakk tro det eller ei. Men så dekokterer jeg pils.

mvh
Bårdd
 
Hva er en perfekt pils?

Det kommer vel an på smak og behag, som all annen mat/drikke?
 
Jeg har laget noen brygg med pils og selv synes jeg de har blitt klart bedre enn butikkpils (men det skal vel ikke så mye til). Til nå så har jeg stegmesket, god kontroll på gjærmengde og gjæringstemperatur samt bruker oksygen og lagrer kjølig noen mnd. For litt siden kjøpte jeg en pils på polet; Lederer Pils, og dette er for meg noe av det ultimate innen den sjangeren. Er det noen som har tips om litteratur eller annen info for at jeg skal kunne brygge den perfekte pils? Det finnes flere bøker man kan bestille på nett, men har ikke lyst å bestille 10 halvgode bøker om å brygge lager. Forslag hvordan få kunnskap til å kunne brygge den perfekte pils?

Jeg har hatt samme ulykkelige opplevelsen som deg. Det jeg har brygget har etter godt med lagring blitt ganske drikkelig, men akk; så har jeg smakt Lederer, og det er så langt min største pilsopplevelse. Om jeg får til noe lignende, blir jeg øl-lykkelig i stedet for ulykkelig:).

Den er veldig rein, lys og "crisp", med et fabelaktig humlebitt, og jeg innbiller meg at Bårds råd om bare å bruke pilsnermalt peker i riktig retning.
 
Jeg har laget pils en gang. Gahr pilsner. Den ble god men ganske ulik de vanlige norske pilsnertypene. Minner mest om pilsnertyper jeg har drukket i tyskland. Hvilken kommersiell type er den mest lik?
 
Jeg har laget pils en gang. Gahr pilsner. Den ble god men ganske ulik de vanlige norske pilsnertypene. Minner mest om pilsnertyper jeg har drukket i tyskland. Hvilken kommersiell type er den mest lik?
Skal ikke blande meg inn i diskusjonen (har aldri brygget pils, er ikke blitt så stor ennå), men vil anbefale å bruke Nordbrygg sin typedefinisjon når det diskuteres ulike typer pils/lager
http://norbrygg.no/bedomming-av-ol/definisjon-av-oltyper/#1a
 
Jeg har laget pils en gang. Gahr pilsner. Den ble god men ganske ulik de vanlige norske pilsnertypene. Minner mest om pilsnertyper jeg har drukket i tyskland. Hvilken kommersiell type er den mest lik?
Når jeg brygget etter denne oppskriften som forøvrig var første gang jeg brygget et pilsforsøk, så kalte jeg den tsjekkisk pils fordi FG ble noen knepp høyere enn det tysk pils skal ha, samt fargen og smaken fra munich malten. Og humlen er Saaz
Det er jo heller ikke uten betydning hvilken gjær du benytter, oppskriften du nevner lister opp en del forskjellige valgmuligheter.

Som Bårdd har skrevet utallige ganger, du bør foreta vannjusteringer (melkesyre eller fosforsyre ev. sauermalz/acidulated malt) for å senke pH samt tilsette mineraler for smak dersom du brygger med normalt norsk bløtt overflatevann. Det hever kvaliteten noen knepp vil jeg påstå.
 
Sist redigert:
Flere tips her https://forum.norbrygg.no/threads/anbefalt-litteratur.21221/

Gordon Strong sin bok Brewing Better Brew og boka Yeast samt Brewing Classic Styles er de bøkene jeg har hatt mest glede av. Boken Water av John Palmer og Colin Kaminsky er svært teknisk og detaljert dersom du vil vite mye om vannjusteringer og forstå hvorfor og hvordan, men egentlig helt unødvendig for en hobbybrygger da den er meget dyptgående og svært teknisk om emnet.

Nå har jeg kjøpt New Brewing Lager også, 122 kroner som ebok på Amazon.
 
Når jeg brygget etter denne oppskriften som forøvrig var første gang jeg brygget et pilsforsøk, så kalte jeg den tsjekkisk pils fordi FG ble noen knepp høyere enn det tysk pils skal ha, samt fargen og smaken fra munich malten. Og humlen er Saaz
Det er jo heller ikke uten betydning hvilken gjær du benytter, oppskriften du nevner lister opp en del forskjellige valgmuligheter.

Som Bårdd har skrevet utallige ganger, du bør foreta vannjusteringer (melkesyre eller fosforsyre ev. sauermalz/acidulated malt) for å senke pH samt tilsette mineraler for smak dersom du brygger med normalt norsk bløtt overflatevann. Det hever kvaliteten noen knepp vil jeg påstå.
Vi splittet batchen og brukte to forskjellige typer gjær. En del ble gjæret med wlp800, og den andre med w34-70. Syns disse ble ganske like. Vannet her er fra grunnen og har en ph på 7,8.
 
Den beste bryggeboken som er skrevet er etter min mening Greg Noonans New brewing lager.. Den er omtrent like god om man brygger ale. Den krever en del lesing men har mye informasjon. Ellers er jeg svært glad i sidene til Braukaiser. Her må man lete litt men de har masse informasjon.

mvh
Bårdd
Nå har jeg lest litt i denne boken som jeg kjøpte i formiddag, og allerede plukket opp en del nye poeng som forklarer hvorfor det er lurt å holde seg til best practices, selv om en ikke nødvendigvis forstår hvorfor, eller rettere sagt, spesielt da er det lurt.
Nå er det slik at jeg har en tilnærming som er motsatt av de som prøver å se hvor lite av best practises det er mulig å følge og fortsatt få et godt øl. Denne boken passer derfor inn i min verden.
Fornøyd med kjøpet.
 
Den beste bryggeboken som er skrevet er etter min mening Greg Noonans New brewing lager.. Den er omtrent like god om man brygger ale. Den krever en del lesing men har mye informasjon. Ellers er jeg svært glad i sidene til Braukaiser. Her må man lete litt men de har masse informasjon.

Ellers når det gjelder pils er det et godt råd å smake ulike typer. Liker man Tsjekkisk best eller er det Tysk som faller i smak. Personlig er jeg svært glad i upasteurisert urquell og bruker derfor gjær fra det bryggeriet. Brygg etter det man liker. Det tar noen forsøk men det blir fort bedre. Bruk samme gjærtype og lær den. For tysk øl bruk wlp 830 for lyse (enkel og svært god gjær) wlp 833 for mørke (snill og enkel gjær, svært god). For Tsjekkere wlp 800 eller 802.

Vær nøye med gjæringen gjær på 10 grader. Start gjerne på 8. Ikke skru opp eller ned temperaturen mer en 1 grad morgen og kveld. Også ved diacetylpause og coldcrash.

Lær basemalten å kjenne. Ulike pilsnermalter kan variere mye. Størst forskjell er det mellom tyske og Tsjekkiske. Tyske gir pilsnerkarakter men den er kraftigere, tyngre. Tsjekkiske gir en elegant friskhet likevel med mye maltsmak som ofte har et hint av honning. Yndlingsmaltene mine er gulv maltet Bohemian pilsner malt fra weyerman for Tsjekkiske øl, for tysk øl Premium pilsner fra samme produsent.

Bruk god humle. Let etter humle som har en frisk og kraftig aroma. Litt dårligere humle bruker jeg til bitterhumle.

Jeg bruker ikke lenger Crystal eller caramellmalt i pils. Kun basemalt og det har etter min mening løftet pilsen et godt hakk tro det eller ei. Men så dekokterer jeg pils.

mvh
Bårdd


Hei Bårdd.

Har du mulighet til å beskrive litt om hva du legger i å "dekoterer" pilsen din.

På forhånd takk

Geir S
 
Tilbake
Topp