M79 burton union yeast

TorfinnS

Norbrygg-medlem
brygget en skotsk 80 shillingsøl i april. Denne ble gjæret i flere bøtter der noen ble gjæret med us 05 og ei bøtte ble gjæret med m79 burton union. De ble flasket samtidig etter tre uker da FG på us 05 var nådd. 1,020. Nå viser det seg at de flaskene med m79 gjæra er kraftig overkarbonert. Det skummer over når man åpner de. Målte SG nå og det viser seg at de har gjæret ned til 1,012. Noen som har vært borti noe lignende? Det er ingen usmak på ølet.
 
Du kan jo hatt en stuck fermention på US-05 eller at det er noen andre organismer enn gjæren som koser seg med ugjærbart sukker i M79 batchen.
 
Det er andre gang vi brygger dette ølet og us 05 endte opp på ca 1,020 begge gangene. Det står at m79 har high attenuation.
 
Det er andre gang vi brygger dette ølet og us 05 endte opp på ca 1,020 begge gangene. Det står at m79 har high attenuation.
Litt slumsete å ikke måle FG på begge batchene kanskje, men 1.050? til 1.020 er jo en veldig lav utgjæring for US-05
 
Vi målte FG på alle fire batchene. De lå nokså likt 1,019-1,020. Er enig i at det er lav utgjæring på us05. Det ble mesket på 70 grader.
 
Ja som sagt, enten gjæret ikke US-05 ut, ellers så er det noe som spiser sukkeret i M79 batchen, og mest sannsynlig så er ikke det M79 gjæren
 
Du kan jo hatt en stuck fermention på US-05 eller at det er noen andre organismer enn gjæren som koser seg med ugjærbart sukker i M79 batchen.
Eller at du ikke pitchet US-05, men brukte slurry fra et tidligere brygg. Det oppfører seg ikke nødvendigvis som US-05

Det er jo California Ale gjæren som egentlig har avvik i utgjæring sett at du ikke mesket på meget høy temperatur, selv om denne tråden handler om M79;)

Ihvertfall ifølge tittelen
 
Sist redigert:
Vi brukte ny gjær. Ble mesket som nevnt på 70 grader. Det er andre gangen vi brygger dette, og det første hadde akkurat like dårlig utgjæring. Da brukte vi bare us05 og ingen m79.
 
Ja, pussig det der, US-05 med utgjæring på ~60% er vel lavt selv om det ble mesket på 70 grader.
Hadde du derimot mesket inn på 72 grader skulle jeg forstått det og det er ikke så langt unna hvis en ikke passer på å ha korrekt termometer og riktig måling i mesken.

At deretter M79 gjæren skulle greie å gjære ned til 75% på samme vørter hvor ny frisk US-05 bare klarte 60% høres ikke rimelig ut heller.

Med forbehold i tallene over da du ikke har oppgitt OG...
Tok du SG prøver over flere dager på M79 batchen og så at SG var stabil før du flasket?

Håper du finner ut av det og poster det her.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp