Maltmengde i Speidel 50 liter

lachris

Norbrygg-medlem
Hvor mye malt kan vi egentlig bruke i en Speidel 50 liter og hvordan påvirkes utnyttelsesgraden av mengden? Blir den dårligere når det er fullt?
 

Atle Andersen

Norbrygg-medlem
Jeg har ikke så god erfaring med mer enn 13kg, da går effektiviten ned.
Bruker talje og fyller og rører i malten litt og litt når jeg har den opp i røret så all malt er vått. Stopper aldri og rører underveis.
 

Andreas Habel

Norbrygg-medlem
Maks. maltmengde vi hadde var 14,2 kg, men da med 6,5 kg hvetemalt som er litt "tettere" enn byggmalt. Utbytte var 75 %. Andre brygg som hadde ca. 13 kg kom på rundt 80 % utbytte. Vi rører underveis.
 

Arcticjan

Norbrygg-medlem
Røre underveis? Tar dere av filtrene på topp og rører? Hvor mange ganger da? Hva med når dere skyller? Presser dere ned malten ? Rører dere noe eller lager "tunneller"?
 

Kristian Andreassen

Norbrygg-medlem
Pauser speidelen ved å trykke på begge pilene samtidig. Tar av filtrene på toppen og rører forsiktig, 2-3 ganger under mesking. Presser ikke malten etter skylling. Skyll med like mange L vann som kg malt. Om det blir fult kan du tappe av vørter som du heller tilbake før kok. Under skylling prøver jeg å holde jevnt 2-3 cm med skyllevann over malten.
 

Palme

 
Kjørte #1 nå på fredag i en 50 speidel. 10 kg malt, ingen røring underveis og skylling med ca. samme mengde vann som malt delt på to omganger. Effekten ble såpass lav som ~70%. Tror vi skal satse på å røre litt neste gang
 
Topp