1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Mesking/koking og ph, klarhet i øl.

En tråd i 'Brygging' startet av magne1972, 16 Mar 2018.

  1. magne1972

    magne1972
    Expand Collapse
    Moderator

    for å starte en diskusjon, jeg bruker litt mørkbrent malt i lyse øl, for å korrigere ph i mesken for økt klarning av øllet. hvilken meskeph gir best klarning av øl? jeg har lest/skjønt 5,2-5,4 i mesk, og at den synker litt i koken i etterkant, men at meskejusteringen med salt, eller bakepulver fort vill øke litt mye, jeg har kasta ph-meteret på dynga, og bruker visuell måling, noen som har kule inspill på meskejustering av lyse maltsorter veldig generelt?
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Har du tatt med det at kalsiumkonsentrasjonen også skal spille en rolle, og går videre til kun å se på pH?
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg skjønner ikke at du ikke vil ha pH-meter hvis du er opptatt av å få en bestemt pH??

    5,2, eller ned mot det for lyse øl. Jeg må slåss med syre for å komme dit, det holder ikke med rimelige mengder med salt (klorid og/eller sulfat). Å bruke mørk malt i lyse øl virker litt sjølmotsigende. Det skal ikke mye til før de ikke er lyse lenger.

    Går ut fra at du mener natron, og ikke bakepulver? Men det drar jo pH'en opp, og du snakker vel om å få den ned?

    Bruker du klarningsmiddel i kok (Whirlflock, Irish Moss, Supermoss) - og når tilsetter du det eventuelt? Jeg mener at det hjalp veldig på effekten av det at jeg begynte å tilsette det seinere, dvs. når det er igjen 7-8 minutter av kokinga.

    Clarex har fin effekt.
     
  4. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kanskje ikke diekte på tema. Men fin figur:
    upload_2018-3-17_6-35-55.png
     

Del denne siden