Min første batch står nå og gjærer. Her kommer spørsmålene:
1. Mesking
Jeg malte opp kornet og la det i en meskepose. Denne puttet jeg oppi "gryta", og lot den være der en time. I løpet av den timen brukte en en stor sleiv til å dytte rundt på innholdet i posen, så alt skulle komme skikkelig i kontakt med alt vannet. Når timen var over hadde jeg oppi kokende vann til temperaturen var ca 76grader, og lot den stå der i 10 min. Deretter løftet jeg posen opp og la risten fra komfyren under. Så lot jeg posen renne av seg, og hjalp til ved å klemme litt på den.
Jeg har lest så mange forskjellige fremgangsmåter, mange som motsier hverandre. Er dette en grei måte å gjøre det på? Jeg har lest "don't splash the wort" flere steder. Ved å la meskeposen dryppe ned i vørteren gjør jeg nettop dette. Er dette et problem, eller gjelder det bare når vørteren holder 100 grader?
2. Koking
kjelen jeg kjøpte har et element på 2400W, med utenpåliggende termostat. Elementet skrur seg dermed helt på eller helt av, og jeg må velge mellom fosskok eller ikke kok i det hele tatt. Hvor intenst skal vørteren koke? Jeg synes termostaten var latterlig unøyaktig. Finnes det noen bedre måte å kontrollere temperaturen på? Jeg tenker både på under mesking og under koking. Kan jeg f.eks. koble til en dimmer? tåler elementet det?
jeg brukte også humleposer. Disse lot jeg ligge igjen i kjelen etter at kokingen var over. Er dette dumt? Burde jeg tatt de ut?
etter en times fosskoking og deretter omstikking gjennom kjøler viste hygrometeret 1.050. I følge oppskriften skulle jeg hatt 1.040 (dette er en blonde ale). Bør/kan denne vannes ut på dette tidspunktet? I såfall, kan jeg bruke vann fra springen, eller må det kokes og avkjøles?
annet:
jeg har sett prat om tilsetninger for å endre vannets pH. Er dette nødvendig med Oslo-vann? Eller er dette avhengig av type øl man lager?
hvor lett er det å få infisert ølen? er det noen måte å se med én gang at den er infisert? Betyr infisert nødvendigvis giftig og ubruklig, eller kan den fortsatt være god? For å få vørteren over i gjæringskaret helte jeg det over i en trakt med et filter i, deretter gikk det gjennom en platekjøler så ned i gjæringskaret. For å få det til å renne brukte jeg "stjele bensin-trikset", altså sutta på slangen. Tenkte ikke på at det var dumt før det var for seint. Har gjort det flere ganger med vin før uten problem. Betyr det at ølet er definitivt infisert, eller er det litt sånn 50/50?
Når fattern legger vin rister han gjerdingsdunken gjevnlig. Bør man gjøre det også med øl, eller er det bedre at det får stå i ro?
1. Mesking
Jeg malte opp kornet og la det i en meskepose. Denne puttet jeg oppi "gryta", og lot den være der en time. I løpet av den timen brukte en en stor sleiv til å dytte rundt på innholdet i posen, så alt skulle komme skikkelig i kontakt med alt vannet. Når timen var over hadde jeg oppi kokende vann til temperaturen var ca 76grader, og lot den stå der i 10 min. Deretter løftet jeg posen opp og la risten fra komfyren under. Så lot jeg posen renne av seg, og hjalp til ved å klemme litt på den.
Jeg har lest så mange forskjellige fremgangsmåter, mange som motsier hverandre. Er dette en grei måte å gjøre det på? Jeg har lest "don't splash the wort" flere steder. Ved å la meskeposen dryppe ned i vørteren gjør jeg nettop dette. Er dette et problem, eller gjelder det bare når vørteren holder 100 grader?
2. Koking
kjelen jeg kjøpte har et element på 2400W, med utenpåliggende termostat. Elementet skrur seg dermed helt på eller helt av, og jeg må velge mellom fosskok eller ikke kok i det hele tatt. Hvor intenst skal vørteren koke? Jeg synes termostaten var latterlig unøyaktig. Finnes det noen bedre måte å kontrollere temperaturen på? Jeg tenker både på under mesking og under koking. Kan jeg f.eks. koble til en dimmer? tåler elementet det?
jeg brukte også humleposer. Disse lot jeg ligge igjen i kjelen etter at kokingen var over. Er dette dumt? Burde jeg tatt de ut?
etter en times fosskoking og deretter omstikking gjennom kjøler viste hygrometeret 1.050. I følge oppskriften skulle jeg hatt 1.040 (dette er en blonde ale). Bør/kan denne vannes ut på dette tidspunktet? I såfall, kan jeg bruke vann fra springen, eller må det kokes og avkjøles?
annet:
jeg har sett prat om tilsetninger for å endre vannets pH. Er dette nødvendig med Oslo-vann? Eller er dette avhengig av type øl man lager?
hvor lett er det å få infisert ølen? er det noen måte å se med én gang at den er infisert? Betyr infisert nødvendigvis giftig og ubruklig, eller kan den fortsatt være god? For å få vørteren over i gjæringskaret helte jeg det over i en trakt med et filter i, deretter gikk det gjennom en platekjøler så ned i gjæringskaret. For å få det til å renne brukte jeg "stjele bensin-trikset", altså sutta på slangen. Tenkte ikke på at det var dumt før det var for seint. Har gjort det flere ganger med vin før uten problem. Betyr det at ølet er definitivt infisert, eller er det litt sånn 50/50?
Når fattern legger vin rister han gjerdingsdunken gjevnlig. Bør man gjøre det også med øl, eller er det bedre at det får stå i ro?