Min første Saison - innspill?

Marius K.

Norbrygg-medlem
Hei og hå!

Om et par uker skal jeg gå i gang med å brygge Saison for første gang. Jeg har aldri brygget Belgisk øl, så tenkte det var på tide. Jeg har brukt en del tid på å lese meg litt opp på stilen, samt og høre litt podcasts etc. og har kommet frem til en oppskrift jeg tenkte prøve. Saison er jo en stil hvor man kan være kreativ, men jeg tenkte jeg skulle gjøre det nokså enkelt ved første forsøk, for heller å eksperimentere senere. Som seg hør og bør dukker det alltid opp en god del spørsmål når man skal i gang med en ny stil, men først oppskriften jeg har satt opp:

Info:
OG: 1,055
FG: 1,008
IBU: 32 (Noonan)
EBC: 8,6

Malt / Sukker
Pilsnermalt (4 EBC): 4,00 kilo (81 %)
Sukker: 0,33 kilo (7 %)
Munich malt II (28 EBC): 0,29 kilo (6 %)
Hvetemalt (4 EBC): 0,29 kilo (6 %)

Humle og andre tilsetninger:
45 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 60 min - 23,5 IBU
25 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 15 min - 5,6 IBU
30 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 0 min - 2,8 IBU

Gjærnæring og Whirlfloc @ 15 min

Gjær:
WLP566 Belgian Saison II Yeast

Så kommer spørsmålene :) :

1) Maltbasen tror jeg skal være ganske standard, men hva tenker dere om humleskjemaet? Jeg har lyst til å holde meg innenfor en pakke på 100 gram. Litt smak og aromahumle har jeg lyst på, men det skal ikke "ta over" for gjæren på noen måte. Bør jeg begrense meg på humlingen her, eller ser det alright ut?

2) Jeg hørte blant annet på brewing with style med Jamil at han for Saison anbefalte å gjære på 20 grader et par dager, for så å øke opp og treffe 27 grader på dag 7. Etter hva jeg har skjønt så har ikke WLP566 samme tendens til å "stoppe opp" som WLP565 som trenger høy temperatur for å gjære godt ut. Jeg vil likevel teste denne på en nokså høy temperatur. Hva tenker dere om gjæringsforløpet som skissert her? Skal jeg holde temperaturen på 27 grader den nesten uken frem til ølet har stått i totalt 14 dager? (Jeg har gjæringsskap med temperatursstyring).
 
Jeg har 3 forsøk med WLP565 og alle har gjæret godt ut. Den siste ble gjæret på 18-19 grader med en økning til 23 de to siste dagene (dag 20 og 21). OG var 1,075 og FG ble 1,011. Seint gikk det, men overraskende lavt til slutt.
 
Jeg skal bruke WLP566 på denne. Røret er allerede innkjøpt :)

Hva tenker folket om humleskjemaet på denne?

Hva med temperaturskjemaet for gjæringen? Skal jeg la den stå på 27 grader og gjære ut, eller redusere temperaturen på et tidspunkt?
 
Jeg er litt konservativ av meg, og foretrekker de fleste belgiske øl, Saison inkludert, uten noe særlig humlearoma. Det er gjæren og malten som er stjernene i showet. Så jeg ville droppet ihvertfall den siste tilsetningen.

Du bør ikke la tempen falle under gjæring, da risikerer du at gjæren flokkulerer ut tidlig og du får et underattenuert øl.

Du sier ikke noe om mesketemp, men den bør være lav, feks 64.
 
Neste gang jeg skal brygge Saison skal jeg meske høyt - typ 69 grader. Forrige fikk FG på 1.001 Smaker litt beskt med SÅ tørr øl.
Brukte dog en annen gjær.
 
Jeg er litt konservativ av meg, og foretrekker de fleste belgiske øl, Saison inkludert, uten noe særlig humlearoma. Det er gjæren og malten som er stjernene i showet. Så jeg ville droppet ihvertfall den siste tilsetningen.

Du bør ikke la tempen falle under gjæring, da risikerer du at gjæren flokkulerer ut tidlig og du får et underattenuert øl.

Du sier ikke noe om mesketemp, men den bør være lav, feks 64.

Ser poenget ditt angående humle. Jeg har tenkt tanken selv at jeg kanskje første gangen bare burde gjøre det helt enkelt og kutte ned på humlen for å bli kjent med gjæren og stilen, men så er det godt med litt humle og da.. Ble inspirert til dette av oppskriftene til Gahr i artikkelen om Saison. Der benytter han 30 gram humle på 15 og 2 minutter på samtlige oppskrifter. Jeg valgte å gå litt mer ned på 15 minutter for at humlen ikke skal "konkurrere" for mye med gjæren, og flyttet tilsetningen på 2 minutter til flame out for en ren "aromaeffekt", men mulig jeg skal kutt mer ned, eller kutte ut. Valgets kval :)

Når det gjelder gjæringen så kan det være jeg formulerte meg litt klønete. Tanken var ikke å redusere temperaturen under selve gjæringen, men etter at ølet hadde nådd FG. Mener jeg har lest en plass at man kunne senke temperaturen ned mot 20 grader igjen helt mot slutten, da sikkert etter at ølet er nådd FG, men husker ikke helt hvor. Det er kanskje ikke nødvendig? Det funker fint å bare la den stå på 27 grader til og med dag 14 hvor jeg flasker?

Jeg tenkte meske 90 minutter på 65 grader. Jeg brygger BIAB, og har ingen form for sirkulasjon og tilfører heller ikke varme under meskingen, så mister fort litt temperatur. Tenkte derfor ikke starte altfor lavt.
 
Neste gang jeg skal brygge Saison skal jeg meske høyt - typ 69 grader. Forrige fikk FG på 1.001 Smaker litt beskt med SÅ tørr øl.
Brukte dog en annen gjær.

Det var med den Danstar belle saison? Den har vel litt høyere utgjæring enn WLP565 og 566?
 
Tilbake
Topp