Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei og hå!
Om et par uker skal jeg gå i gang med å brygge Saison for første gang. Jeg har aldri brygget Belgisk øl, så tenkte det var på tide. Jeg har brukt en del tid på å lese meg litt opp på stilen, samt og høre litt podcasts etc. og har kommet frem til en oppskrift jeg tenkte prøve. Saison er jo en stil hvor man kan være kreativ, men jeg tenkte jeg skulle gjøre det nokså enkelt ved første forsøk, for heller å eksperimentere senere. Som seg hør og bør dukker det alltid opp en god del spørsmål når man skal i gang med en ny stil, men først oppskriften jeg har satt opp:
Info:
OG: 1,055
FG: 1,008
IBU: 32 (Noonan)
EBC: 8,6
Malt / Sukker
Pilsnermalt (4 EBC): 4,00 kilo (81 %)
Sukker: 0,33 kilo (7 %)
Munich malt II (28 EBC): 0,29 kilo (6 %)
Hvetemalt (4 EBC): 0,29 kilo (6 %)
Humle og andre tilsetninger:
45 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 60 min - 23,5 IBU
25 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 15 min - 5,6 IBU
30 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 0 min - 2,8 IBU
Gjærnæring og Whirlfloc @ 15 min
Gjær:
WLP566 Belgian Saison II Yeast
Så kommer spørsmålene :
1) Maltbasen tror jeg skal være ganske standard, men hva tenker dere om humleskjemaet? Jeg har lyst til å holde meg innenfor en pakke på 100 gram. Litt smak og aromahumle har jeg lyst på, men det skal ikke "ta over" for gjæren på noen måte. Bør jeg begrense meg på humlingen her, eller ser det alright ut?
2) Jeg hørte blant annet på brewing with style med Jamil at han for Saison anbefalte å gjære på 20 grader et par dager, for så å øke opp og treffe 27 grader på dag 7. Etter hva jeg har skjønt så har ikke WLP566 samme tendens til å "stoppe opp" som WLP565 som trenger høy temperatur for å gjære godt ut. Jeg vil likevel teste denne på en nokså høy temperatur. Hva tenker dere om gjæringsforløpet som skissert her? Skal jeg holde temperaturen på 27 grader den nesten uken frem til ølet har stått i totalt 14 dager? (Jeg har gjæringsskap med temperatursstyring).
Om et par uker skal jeg gå i gang med å brygge Saison for første gang. Jeg har aldri brygget Belgisk øl, så tenkte det var på tide. Jeg har brukt en del tid på å lese meg litt opp på stilen, samt og høre litt podcasts etc. og har kommet frem til en oppskrift jeg tenkte prøve. Saison er jo en stil hvor man kan være kreativ, men jeg tenkte jeg skulle gjøre det nokså enkelt ved første forsøk, for heller å eksperimentere senere. Som seg hør og bør dukker det alltid opp en god del spørsmål når man skal i gang med en ny stil, men først oppskriften jeg har satt opp:
Info:
OG: 1,055
FG: 1,008
IBU: 32 (Noonan)
EBC: 8,6
Malt / Sukker
Pilsnermalt (4 EBC): 4,00 kilo (81 %)
Sukker: 0,33 kilo (7 %)
Munich malt II (28 EBC): 0,29 kilo (6 %)
Hvetemalt (4 EBC): 0,29 kilo (6 %)
Humle og andre tilsetninger:
45 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 60 min - 23,5 IBU
25 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 15 min - 5,6 IBU
30 gram Styrian Golding (4,1 % alfa) @ 0 min - 2,8 IBU
Gjærnæring og Whirlfloc @ 15 min
Gjær:
WLP566 Belgian Saison II Yeast
Så kommer spørsmålene :
1) Maltbasen tror jeg skal være ganske standard, men hva tenker dere om humleskjemaet? Jeg har lyst til å holde meg innenfor en pakke på 100 gram. Litt smak og aromahumle har jeg lyst på, men det skal ikke "ta over" for gjæren på noen måte. Bør jeg begrense meg på humlingen her, eller ser det alright ut?
2) Jeg hørte blant annet på brewing with style med Jamil at han for Saison anbefalte å gjære på 20 grader et par dager, for så å øke opp og treffe 27 grader på dag 7. Etter hva jeg har skjønt så har ikke WLP566 samme tendens til å "stoppe opp" som WLP565 som trenger høy temperatur for å gjære godt ut. Jeg vil likevel teste denne på en nokså høy temperatur. Hva tenker dere om gjæringsforløpet som skissert her? Skal jeg holde temperaturen på 27 grader den nesten uken frem til ølet har stått i totalt 14 dager? (Jeg har gjæringsskap med temperatursstyring).