1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Mitt første juleøl(ale) ønsker innspill til humle og gjær.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Willaxen, 11 Sep 2014.

  1. Willaxen

    Willaxen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Hei, hiver meg på innspill bølgen.
    Jeg er en fersk brygger og tenkte å prøve meg på en juleøl til årets høytid.
    Jeg har bestilt følgende malt fra vestbrygg

    4700g maris otter palemalt
    200g Crystal 120
    100g Chocholate
    200g Chit malt
    100g Aroma malt
    200g Munich malt

    Hva kan være en passende humle og gjær til denne?
    med tanke på gjær har jeg en liten leilighet og en frysepinn av en samboer, så romtemperaturen på inneboden ligger på 23-25 grader. Eller har jeg et eget kjøleskap som kan justeres fra 4-10 grader.

    Takker for innspill:)
     
  2. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Spørsmålet er vel først og fremst hva du liker, men med de temperaturene er det litt begrenset med muligheter. Hvis du bruker kjøleskapet går det greit å bruke lagergjær, f. eks. WLP833 eller Saflager W34/70. Hvis du skal bruke alegjær tror jeg det meste vil gi veldig heftig esterpreg ved så høy temperatur. Det kan hende Safale US-05 eller WLP007 blir OK, men jeg tviler litt...

    Kan du finne et hjørne det er litt kaldere i?

    Du kan prøve en belgisk alegjær som tåler de temperaturene. Hva med f.eks. WLP530? Det kan bli et spennende øl med litt krydret esterpreg.

    Av humle ville jeg gjort det enkelt. En eller to tilsetinger av fuggle, EKG, Perle e.l.
     
  3. Audun F

    Audun F
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Årstiden er inne for å gjære ute! Varmekilde og UT200 eller STC-1000.
    I garasjen/boden og terrassen gjæres det nå på en 'grue' av murstein med en frostvakt fra biltema som bål. Trer bare over en pappeske over bøtta, som igjen står på mursteins ramma.
    Lett som en plett. Snart er det kaldt nok til å gjære pils på denne måten :)

    [EDIT] Kan sikkert reversere teknologien, og sette pappesken med gjæringskar innendørs, under et vindu. Legge ventilasjonsslange ut vinduet og tette rundt med dyne/teppe/papp osv.
    I ventilasjonskanalen setter du ei vifte som suger kald uteluft inn i "gjæringsskapet". Vifta styres av termostat som nevnt over.
     
    #3 Audun F, 14 Sep 2014
    Sist redigert: 14 Sep 2014

Del denne siden