MJ cider lukter eddik/svovel etter flasking

Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
 

Finn Berger

Moderator
Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
Det vil kanskje gi seg litt med tida.

Jeg kjenner ikke disse settene, så jeg veit ikke om det er beregna at FG skal være 1.010. Men ellers vil jo sider normalt gjære helt ut, og her ser det ut som om gjæren ikke har orka mer. Det skyldes vel da antakelig for dårlig tilgang på næring, i alle fall om det ikke har fulgt næring med settet som du har tilsatt. Gjæren trenger nitrogen og sink, som det er lite av i fruktsaft, og får den det ikke, kan gjæringa gå i stå, og det vil også bli produsert H2S.

Men hvor sterk er lukta? Er det bare en aning ville jeg tatt det med ro. Det er uansett ikke noe du kan gjøre annet enn å håpe at det går over med tida.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
Begge de settene har en beregnet FG til å havne på 1.007 så utgjæring er vel nærme nok. At den smaker som vin får meg til å lure på hvor mye av søtningsmiddel du tilsatt? Og når i forløpet du tilsatt essensen?

Svovel(H2S) aka promp er helt vanlig med disse settene om man ikke bruker, som @Finn Berger sier, gjærnæring. Jeg brygger er par av disse settene i året og jeg har funnet ut at jeg må bruke rundt 10 gram fermaid O + 6 gram wyeast gjærnæring for å stort sett unngå H2S. Jeg tilsetter det i 2 omganger, halvparten ved pitch og halvparten rundt 1/3 utgjæring.

Vil også legge til at pga et par dårlige erfaringer med den medfølgende gjæren(som jeg tror skyldes hvordan disse sette blir oppbevart i butikkene og ikke nødvendigvis hvor god gjæra til MJ er) så har jeg gått over til å bruke 2 pakker med Safcider AB-1.

Skulle det være noe H2S når cideren er utgjæret rister jeg på karet til det ikke lenger kommer CO2 ut av løsning, da skal det mye til at H2S'en ikke følger med ut av blow off.

Jeg har også cideren på fat så skulle det være noe H2S igjen kan jeg alltids flushe fatet med CO2 gjennom stigerøret til den er forduftet. Desverre så er min erfaring at middels og oppover H2S ikke forsvinner med tid.
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Disse MJ cider-settene syns jeg har smakt best etter et års tid. Jeg lagde bringebær/lime og pære for noen år siden, men syns ikke det var noe særlig, så jeg la de i kjelleren. Fant de fram sommeren etter, og ble svært positivt overraska.
 
Det vil kanskje gi seg litt med tida.

Jeg kjenner ikke disse settene, så jeg veit ikke om det er beregna at FG skal være 1.010. Men ellers vil jo sider normalt gjære helt ut, og her ser det ut som om gjæren ikke har orka mer. Det skyldes vel da antakelig for dårlig tilgang på næring, i alle fall om det ikke har fulgt næring med settet som du har tilsatt. Gjæren trenger nitrogen og sink, som det er lite av i fruktsaft, og får den det ikke, kan gjæringa gå i stå, og det vil også bli produsert H2S.

Men hvor sterk er lukta? Er det bare en aning ville jeg tatt det med ro. Det er uansett ikke noe du kan gjøre annet enn å håpe at det går over med tida.
Den ene er litt moderat mens den andre er litt på den sterkere siden når det kommer til lukt og smak :)

Jeg får krysse fingrene, takk for svar Finn :)
 
Begge de settene har en beregnet FG til å havne på 1.007 så utgjæring er vel nærme nok. At den smaker som vin får meg til å lure på hvor mye av søtningsmiddel du tilsatt? Og når i forløpet du tilsatt essensen?

Svovel(H2S) aka promp er helt vanlig med disse settene om man ikke bruker, som @Finn Berger sier, gjærnæring. Jeg brygger er par av disse settene i året og jeg har funnet ut at jeg må bruke rundt 10 gram fermaid O + 6 gram wyeast gjærnæring for å stort sett unngå H2S. Jeg tilsetter det i 2 omganger, halvparten ved pitch og halvparten rundt 1/3 utgjæring.

Vil også legge til at pga et par dårlige erfaringer med den medfølgende gjæren(som jeg tror skyldes hvordan disse sette blir oppbevart i butikkene og ikke nødvendigvis hvor god gjæra til MJ er) så har jeg gått over til å bruke 2 pakker med Safcider AB-1.

Skulle det være noe H2S når cideren er utgjæret rister jeg på karet til det ikke lenger kommer CO2 ut av løsning, da skal det mye til at H2S'en ikke følger med ut av blow off.

Jeg har også cideren på fat så skulle det være noe H2S igjen kan jeg alltids flushe fatet med CO2 gjennom stigerøret til den er forduftet. Desverre så er min erfaring at middels og oppover H2S ikke forsvinner med tid.
Hei,
Jeg hadde i full pakke med Søtningsmiddelet og essensen blandet jeg inn 24t før flasking.

Så på neste batch med Cider er det anbefalt å bytte ut gjæren som følger med og også bruke gjærnæring?
Følgte ikke med noe næring i kittet :)

jeg kommer nokk til å forholde meg til flasker på mine brygg så jeg skal riste godt når jeg har tilsatt essensen og før flasking altså?

Tusen takk for gode råd :)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg hadde i full pakke med Søtningsmiddelet og essensen blandet jeg inn 24t før flasking.

Så på neste batch med Cider er det anbefalt å bytte ut gjæren som følger med og også bruke gjærnæring?
Følgte ikke med noe næring i kittet :)

jeg kommer nokk til å forholde meg til flasker på mine brygg så jeg skal riste godt når jeg har tilsatt essensen og før flasking altså?

Tusen takk for gode råd :)
Jeg skal ikke være for påståelig i forhold til gjærkvaliteten i de settene, tross alt, kanskje noen butikker er bedre på oppbevaring enn andre, men jeg har begynt å bytte de ut ja.

Du kan gjerne riste dunken før du tilsetter essensen, så slipper noen av essens-smakene rømme ut med CO2'en som helst bare skal ta med seg H2S'en :)

Nei det er ingen gjærnæring i settene, og de eneste produktet av de jeg har prøvd som ser ut til å gjøre en vesentlig forskjell er fermaid O for nitrogen, sammen med Wyeast gjærnæring for sink.
 
Jeg skal ikke være for påståelig i forhold til gjærkvaliteten i de settene, tross alt, kanskje noen butikker er bedre på oppbevaring enn andre, men jeg har begynt å bytte de ut ja.

Du kan gjerne riste dunken før du tilsetter essensen, så slipper noen av essens-smakene rømme ut med CO2'en som helst bare skal ta med seg H2S'en :)

Nei det er ingen gjærnæring i settene, og de eneste produktet av de jeg har prøvd som ser ut til å gjøre en vesentlig forskjell er fermaid O for nitrogen, sammen med Wyeast gjærnæring for sink.
Super info, får gi det et forsøk på MJ sin pærecider :)
 

Finn Berger

Moderator
@Snalle Hvis du rister ut all CO2, må du ta med det i beregninga når du flasker og skal tilsette sukker for karbonering. Hvis ikke blir nok sider'n litt flat. 35 gr sukker til 10 liter vil gi deg det CO2-innholdet - 0,86 volumes - som sider'n normalt vil holde ved 20 grader. Jeg vil tru at 2,5 volumes er en grei mengde å gå for, så da må du legge til den mengden sukker som trengs for å komme dit, hvilket er 65 gram sukker til 10 liter. Til sammen 100 gram per 10 liter altså:).

Denne mengden sukker skulle gi deg en sider på grensa mellom "petillant" og "sparkling". Det tilsvarer karboneringa i en ganske godt karbonert pils.

Trenger du en kalkulator, er denne grei: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

NB! Her forutsetter jeg at du får rista ut all co2. Det tar litt tid, men går helt fint å få til.
 
Sist redigert:
@Snalle Hvis du rister ut all CO2, må du ta med det i beregninga når du flasker og skal tilsette sukker for karbonering. Hvis ikke blir nok sider'n litt flat. 35 gr sukker til 10 liter vil gi deg det CO2-innholdet - 0,86 volumes - som sider'n normalt vil holde ved 20 grader. Jeg vil tru at 2,5 volumes er en grei mengde å gå for, så da må du legge til den mengden sukker som trengs for å komme dit, hvilket er 65 gram sukker til 10 liter. Til sammen 100 gram per 10 liter altså:).

Denne mengden sukker skulle gi deg en sider på grensa mellom "petillant" og "sparkling". Det tilsvarer karboneringa i en ganske godt karbonert pils.

Trenger du en kalkulator, er denne grei: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

NB! Her forutsetter jeg at du får rista ut all co2. Det tar litt tid, men går helt fint å få til.
Glimrende, det har jeg ikke tenkt på :)

Forhåpentligvis så skal jeg slippe å begynne å riste på gjæringskaret når jeg bytter ut gjæren og bruker gjæringsnæring :)
men greit å vite :)

Tusen takk
 
Topp