Brygging av Münchener Helles .... Ønsk meg lykke til!

Denne er, om jeg må få være så ubeskjeden, fabelaktig god. Helles er et litt vanskelig øl, men det vet du sikkert fra før.

Brygget en oppskrift basert på denne, selv om jeg kjørte trykkgjæring med W34/70 og en del høyere temp. Syns den ble veldig bra selv iaf. Har vært alt for utålmodig dog - kjenner den har blitt bedre etter 1 mnd på fat, men nå er det jo snart tomt...
 
Brygget en oppskrift basert på denne, selv om jeg kjørte trykkgjæring med W34/70 og en del høyere temp. Syns den ble veldig bra selv iaf. Har vært alt for utålmodig dog - kjenner den har blitt bedre etter 1 mnd på fat, men nå er det jo snart tomt...
Takk for tipset. Ser interresant ut, har kjøpt inn råvarer til bryggeriet vårt på 150 liter. Det kommer som neste brygg. Er ferdig med Bayer, IPA, Pils og Weizen som no går under trykk. Første gang vi prøver under trykk og er usikker på trykket, men vi har satt det på 0,45bar. Er det noen som har erfaring her ?
 
Brygget en oppskrift basert på denne, selv om jeg kjørte trykkgjæring med W34/70 og en del høyere temp. Syns den ble veldig bra selv iaf. Har vært alt for utålmodig dog - kjenner den har blitt bedre etter 1 mnd på fat, men nå er det jo snart tomt...
Er omtrent halveis i et fat nå, 3 mnd etter brygging. Det er først da den virkelig «faller på plass» synes jeg …
 
Takk for tipset. Ser interresant ut, har kjøpt inn råvarer til bryggeriet vårt på 150 liter. Det kommer som neste brygg. Er ferdig med Bayer, IPA, Pils og Weizen som no går under trykk. Første gang vi prøver under trykk og er usikker på trykket, men vi har satt det på 0,45bar. Er det noen som har erfaring her ?
Jeg svarer (som alltid) at trykk er en velsignelse for å unngå oksygeningress ved tørrhumling og overføring til fat. Og kan fungere greit om man ikke kan gjære lagere kjølig. Ellers ser jeg ingen fordeler, dessverre.
 
Nå har jeg fått brygga en god del pils og wiener, og da hører det vel med å prøve seg på en helles, også. Men egentlig ... vel, er en helles egentlig noe annet enn en pils med litt mindre humle?

Og det er jo greit nok, men jeg synes det er litt mye styr rundt dette med helles. Som om det er noe ekstra spesielt med den i forhold til en pils, liksom. Det er jo bare en pils-variant:).
 
Nå har jeg fått brygga en god del pils og wiener, og da hører det vel med å prøve seg på en helles, også. Men egentlig ... vel, er en helles egentlig noe annet enn en pils med litt mindre humle?

Og det er jo greit nok, men jeg synes det er litt mye styr rundt dette med helles. Som om det er noe ekstra spesielt med den i forhold til en pils, liksom. Det er jo bare en pils-variant:).
Stilene flyter jo over i hverandre, og Helles ble utviklet for nettopp for å demme opp for den böhmiske pilsen på 1800-tallet. Jeg mener det allikevel er noen viktige forskjeller: Helles skal ha mer (og et ”rundere”) maltpreg – uten å være søt. Og lavere bitterhet, selvsagt. Jeg synes det blir feil å kalle den en pils. Det som gjør stilen utfordrende å brygge er at den både skal være realitivt lys – og ha godt med malt. Jeg synes Barke-maltet til Weyermann gjorde en god jobb.
 
Er omtrent halveis i et fat nå, 3 mnd etter brygging. Det er først da den virkelig «faller på plass» synes jeg …
Syns den også har endret seg etter 1 mnd - betydelig mindre krydder etter humle og mer malt. Begynner å bli skikkelig klar. Ble superstolt av denne her. Akkurat sånn jeg vil ha en lager. Så synd at det straks er tomt
 
Takk for tipset. Ser interresant ut, har kjøpt inn råvarer til bryggeriet vårt på 150 liter. Det kommer som neste brygg. Er ferdig med Bayer, IPA, Pils og Weizen som no går under trykk. Første gang vi prøver under trykk og er usikker på trykket, men vi har satt det på 0,45bar. Er det noen som har erfaring her ?
Har basert meg på det jeg har hørt fra bla. David Heath, så ligger på rundt 1 bar. Er på ingen måte ekspert, men vet at i større kar så vil trykket variere. Så kan hende det er litt andre ting man må ta hensyn til utover hjemmebryggerskala
 
Stilene flyter jo over i hverandre, og Helles ble utviklet for nettopp for å demme opp for den böhmiske pilsen på 1800-tallet. Jeg mener det allikevel er noen viktige forskjeller: Helles skal ha mer (og et ”rundere”) maltpreg – uten å være søt. Og lavere bitterhet, selvsagt. Jeg synes det blir feil å kalle den en pils. Det som gjør stilen utfordrende å brygge er at den både skal være realitivt lys – og ha godt med malt. Jeg synes Barke-maltet til Weyermann gjorde en god jobb.
Den er morsom den historia der. De brave bryggere i bryggernes organisasjon i München måtte hales baklengs og surmulende inn i en forståele av at man enten måtte begynne å brygge lyst øl eller gå under.

Mindre bitter enn en pils, hvilket gjør at maltet får prege ølet mer. Men det brygges med det samme maltet, den samme humla og den samme gjæren - og den samme prosessen. Jeg mener definisjonene overdriver forskjellene mellom disse to øltypene, og særlig gjennom å se bort fra at tysk pils ofte brygges med bløtt vann.

Men ok, jeg kan vel likevel vanskelig protestere på at det er feil å si at en helles er en pils - men den er ikke mange IBUene ifra;).
 
Syns den også har endret seg etter 1 mnd - betydelig mindre krydder etter humle og mer malt. Begynner å bli skikkelig klar. Ble superstolt av denne her. Akkurat sånn jeg vil ha en lager. Så synd at det straks er tomt
Den er morsom den historia der.
Aporopos "Snart tomt" og "Morsom historie."

Følgende "er kun lastet fra the top of my head" og gjengis garantert ikke ordrett. Å gjenfinne innleggene er verken forsøkt og anses heller ikke spesielt viktig verken for historien eller vedkomnes del som for øvrig kun postet noen få innlegg for flere år siden. Bryggekarrieren hans ble trolig relativt kort.

Hans første innlegg gjaldt hvilken feil han eventuelt kunne ha gjort, sammen med beskrivelsen om hvor kraftig han hadde ristet oksygen inn i vørter'n "Så nabokjærringa som passerte vinduet hans i det øyeblikk, så ut som å miste øya, i hvert fall holdt på å trille ut av hue hennes."

Tre uker etter flasking var ølet helt udrikkelig smakte MØØØK (med mange Ø'er ja) og hadde en vond, ekkel og kraftig gjærsmak. Etter enda èn, altså fire uker, smakte ølet fremdeles HELT FOR JÆVLIG, uten eksakt å huske formuleringen som ble brukt - og så påfølgende setning . . .

. . . "Og etter fire og en halv uke - HADDE JEG DRIKKI OPP ALT !"

Fikk smil jeg i hvert fall !
 
... oooog jeg skal brygge en Helles. Ser denne oppskriften grei ut?
Du skal ikke ha noen hopstand her? Både det og den seneste humletilsetningen i kok er kanskje ikke erketypisk for en helles. Og så ville jeg nok hatt en klorid-sulfat-ratio over på klorid-siden, eventuelt mer balansert. Denne oppskriften kunne vel like gjerne vært en tysk pils (med noe dempet IBU) som en helles?
 
Du skal ikke ha noen hopstand her? Både det og den seneste humletilsetningen i kok er kanskje ikke erketypisk for en helles. Og så ville jeg nok hatt en klorid-sulfat-ratio over på klorid-siden, eventuelt mer balansert. Denne oppskriften kunne vel like gjerne vært en tysk pils (med noe dempet IBU) som en helles?
Bomma på vannjusteringen, ja, skulle vært motsatt. Tenkte Tysk pils ... Ja, den 2. minutteren var slengt på som en ettertanke. Er litt grådig på humlesmak ... Fjerner den. Takk for tips :)
 
... oooog jeg skal brygge en Helles. Ser denne oppskriften grei ut?
Jeg trur jeg ville latt pilsnermaltet spille tydeligere førstefilolin. Mulig jeg har feil ideer om helles - jeg ser at Norbrygg vil la den gå helt opp til 14 EBC - men for meg er det et veldig lyst øl. Oppfatninga mi er vel helst basert på Augustiner sin helles, som jeg trur er ned mot 6 EBC. Men det går igjen både hos Norbrygg og BJCP at det skal har tydelig preg av pilsnermaltet. Og da skal du nok ikke ha så mye annet.

Hvis du vil ha litt smak av humla, kan du la alle IBU'ene komme fra ei tilsetning 20-30 minutter før kokeslutt. Med Perle får du et riktig trivelig krydder og treverk-preg. Jeg har akkurat ferdig en pils som jeg har humla nokså massivt med bare Perle, og det er nesten som om den skulle vært eikelagra:). Men den hadde 40 IBU, så det blir jo ikke sånn i en Helles.
 
Jeg trur jeg ville latt pilsnermaltet spille tydeligere førstefilolin. Mulig jeg har feil ideer om helles - jeg ser at Norbrygg vil la den gå helt opp til 14 EBC - men for meg er det et veldig lyst øl. Oppfatninga mi er vel helst basert på Augustiner sin helles, som jeg trur er ned mot 6 EBC. Men det går igjen både hos Norbrygg og BJCP at det skal har tydelig preg av pilsnermaltet. Og da skal du nok ikke ha så mye annet.

Hvis du vil ha litt smak av humla, kan du la alle IBU'ene komme fra ei tilsetning 20-30 minutter før kokeslutt. Med Perle får du et riktig trivelig krydder og treverk-preg. Jeg har akkurat ferdig en pils som jeg har humla nokså massivt med bare Perle, og det er nesten som om den skulle vært eikelagra:). Men den hadde 40 IBU, så det blir jo ikke sånn i en Helles.
Ja, ser den. Litt av grunnen er at jeg a) liker maltpreg på pilsen min, b) har ca 40 l (ganske lys) pils på fat, c) er tom for wienerlager. Hmmm. Men det er fint å være litt streng i.o.m. at jeg ikke har brygget Helles før.
Tenker jeg dropper victory og munich, og så kan vienna akkompagnere lavstemt i bakgrunnen. Så brygger jeg en wiener på kaka.
 
Ja, ser den. Litt av grunnen er at jeg a) liker maltpreg på pilsen min, b) har ca 40 l (ganske lys) pils på fat, c) er tom for wienerlager. Hmmm. Men det er fint å være litt streng i.o.m. at jeg ikke har brygget Helles før.
Tenker jeg dropper victory og munich, og så kan vienna akkompagnere lavstemt i bakgrunnen. Så brygger jeg en wiener på kaka.
Jeg fikk endelig dreisen på Hellesen (etter mange forsøk) da jeg prøvde Weyermann Barke som basemalt. Har også litt Vienna og Victory med for å fremme loff-preget. Utsnitt fra prosessbeskrivelsen nedenfor:
––––––––––––––––
Skjermbilde 2021-04-21 kl. 15.39.39.png
 
Jeg fikk endelig dreisen på Hellesen (etter mange forsøk) da jeg prøvde Weyermann Barke som basemalt. Har også litt Vienna og Victory med for å fremme loff-preget. Utsnitt fra prosessbeskrivelsen nedenfor:
––––––––––––––––
Vis vedlegget 51162
Så du tenker det blir feil med Böhmisk gulvmaltet? Kjøpte nettopp en sekk, det sto mellom den, og barke ....
 
Så du tenker det blir feil med Böhmisk gulvmaltet? Kjøpte nettopp en sekk, det sto mellom den, og barke ....
Litt usikker. Det er et ganske velmodifisert og ”streit” malt etter min oppfatning. Skiller seg lite fra vanlig pilsmalt. Men det lager flott øl – har brukt det selv noen ganger til tsjekkiske pilsnere.
 
Litt usikker. Det er et ganske velmodifisert og ”streit” malt etter min oppfatning. Skiller seg lite fra vanlig pilsmalt. Men det lager flott øl – har brukt det selv noen ganger til tsjekkiske pilsnere.
Mulig jeg får svinge en tur ut på Strømmen i morra. Og så senere sette en böhmer og en wiener på kaka
 
Tilbake
Topp