Mye trub

Har på de siste 4 Bryggene slitt med at det blir mye trub i gjæringskarret 4-6L Alle settene er kjøpt på brygg selv og jeg brygger i BIAB. Har også merket at vørteren ikke bunnfeller like bra. Bruker langt over en time på å sette seg. Jeg bruker også sil når jeg skal ha det i karret.
Kan det være at brygg selv knuser finere en før?
 
Bruker du klarningsmiddel, og når tilsetter du det eventuelt? Hvor lang tid tar det å kjøle ølet? Kan det være at det tar vesentlig lengre tid nå pga at kaldtvannet er blitt varmere?
 
Jeg bruker en tablett protaflock på 25 liter på 15min. Bruker ca 30 min på å kjøle ned med spiralen mens jeg rører den i sirkler. Kaldtvannet har holdt samme temp som alltid
 
Jeg bruker en tablett protaflock på 25 liter på 15min. Bruker ca 30 min på å kjøle ned med spiralen mens jeg rører den i sirkler. Kaldtvannet har holdt samme temp som alltid
Redusér til halv tablett, så ordner der seg.
 
Jeg bruker en tablett protaflock på 25 liter på 15min. Bruker ca 30 min på å kjøle ned med spiralen mens jeg rører den i sirkler. Kaldtvannet har holdt samme temp som alltid

Mulig det vil hjelpe å vente med å tilsette protaflock'en til 5 minutter før kokeslutt. Kjøletida virker grei nok.

Har du kontroll på pH? I følge Braukaiser (Kai Troester) bør den, av flere grunner, ligge mellom 5,2 og 5,4 før kok. Jeg er usikker på hvor viktig det er for proteinkoagulasjonen, siden jeg finner motstridende informasjon, men det er en mulig årsak til uklart øl om du ligger under. Det kan du fort gjøre når du brygger mørkt øl - hvis du har normalt norsk overflatevann, i alle fall, og ikke gjør noe for å justere pH'en.

Det kan være noe med maltet, også - men det er vel relativt usannsynlig. Jeg hadde en sekk med pale malt (Bestmalz) som jeg mener alltid ga meg uklart øl. Problemet ble borte med ny malt.
 
Redusér til halv tablett, så ordner der seg.

Egen erfaring, eller har du noen kilde på det? Det der var nytt for meg.

Jeg bruker Supermoss, og har alltid holdt meg til anbefalt mengde, så jeg aner ikke hva effekten ville bli om jeg doblet. Ut fra hva jeg har lest, ville jeg få økt effekt, men det ville gå ut over munnfølelsen i ølet. Og alle disse produktene er jo mer eller mindre det samme, dvs. de har karragenan som virksom ingrediens.
 
Ølet blir klart og fint på både flaske og glass men blir bare innmari mye trub i karret. I dag lot jeg vørteren stå i 1.5 time etter at kjøling var ferdig før jeg tappet på dunken og det var fortsatt mye trub, noe som jeg ikke har opplevd før. Har ikke sjekket PH men det kan jeg prøve.
Ble anbefalt en halv til en tablett på 25 liter
 
Ølet blir klart og fint på både flaske og glass men blir bare innmari mye trub i karret. I dag lot jeg vørteren stå i 1.5 time etter at kjøling var ferdig før jeg tappet på dunken og det var fortsatt mye trub, noe som jeg ikke har opplevd før. Har ikke sjekket PH men det kan jeg prøve.
Ble anbefalt en halv til en tablett på 25 liter

Ok - men jeg ser at det er et problem med så mye trub. Du kan jo prøve å skumme under oppkok. Jeg gjør det, og har litt tro på at det har noe for seg. Men i forhold til dine 4-6 liter trub, vil det nok ikke monne så mye - det blir ikke sånne mengder av det. På den annen side; du har med mye mer proteinmateriale fra mesken, siden du kjører BIAB.
 
Ok - men jeg ser at det er et problem med så mye trub. Du kan jo prøve å skumme under oppkok. Jeg gjør det, og har litt tro på at det har noe for seg. Men i forhold til dine 4-6 liter trub, vil det nok ikke monne så mye - det blir ikke sånne mengder av det. På den annen side; du har med mye mer proteinmateriale fra mesken, siden du kjører BIAB.

Skummer alltid av under oppkoket. Det som gjør at jeg tror det er malten er at dette har skjedd med de siste 4-5 brygene. Før det hadde jeg rundt 2liter trub
 
Jeg har hatt samme problem og fikk det tipset av noen på forumet, husker ikke hvem. Løste problemet for meg.

Men hvis @BrewDerp brukte samme mengde tidligere uten problemer, så kan vel det vanskelig være forklaringen?

Angående teorien om at Bryggselv har endret kverningsgraden, så ville vel det ført til at flere hadde opplevd dette problemet? Men det er jo lett å finne ut av det; det er bare å sende en mail til Bryggselv og spørre. Eller ta en telefon - eller hva man nå gjør i disse moderne tider:). Jeg tror egentlig ikke det er forklaringen, men det er jo greit å få sjekket det.
 
Det finnes flere typer Protaflock... de som jeg har kjøpt siste 3-4 gangene skal det brukes en halv tabbelett på 25 liter. Tilgigerkjøpte jeg noen som det skule brukes en tabbelet for 25 liter og to på 50... men om det er det som gjør det aner jeg ingen ting om... driter i om jeg får litt eller mye trubb i karet. Er en jævel til å vaske gjær så det går helt fint
 
Har lett litt etter info, og fant denne, fra en kar som hadde kontaktet produsenten av Whirlflock:
"BrewtieBro said:
I did actually hunt down the specialist at the manufacturer of Whirlfloc. The company that makes Whirlfloc tablets is Quest International in Ireland and the contact was Liam Holog? Anyway I learned several interesting things from this very friendly, knowledgeable and interesting man (he even wanted to idle talk for quite some time):

1. Whirlfoc is refined kappa carrageenan with some talcs to help in tabulation.

2. pre-hydrating whirlfloc does nothing at all to increase effectiveness. In fact it's not even water soluable at lower temperatures so all you'd be doing is getting it wet.

3. most interesting: do NOT add whirlfloc any earlier than 10 minutes before end of boil. It acts immediately and at most only really needs 5 minutes in the boil. If you add it earlier you will denature the carrageenan (not quite sure what that means - anyone?).

4. The manufacturer recently has done some google searching and was surprised that it has become so popular amongst homebrewers. Their target is large breweries and they only sell it through large distribution chains so wasn't aware it was going out to LHBS suppliers in the current volume.

5. if you are adding any more than one tablet for 5 gallon batch, don't bother. One tablet is 2.5 times the dosage they recommend. For record: one tablet is 2.5 grams. They recommend 5 grams per hectoliter (2 tablets to about 25 gallons).

Hope this info helps the detail chasers." (Kilde)
 
Så mengde og tidspunkt ved tilsetting av klarningsmiddel kan se ut til å være mer avgjørende for resultatet enn hva iallefall jeg hadde trodd på forhånd.
Noen som benytter denne fremgangsmåten med Supermoss, eller tilfører dere pulveret rett i vørteren under kok ?
http://www.brygging.no/file/andre/supermoss.pdf

Jeg følger den, ja. Det skal visstnok være viktig. Og så tilsetter jeg 5 minutter før kokeslutt.

Stoffet er aktivt, og denatureringsprosessen forsetter, ned til 60 grader, om jeg ikke husker feil. Det betyr at det kan være greit å vente enda lenger dersom du stopper kjølingen for å tilsette humle og la den trekke (WP/hopstand). Om stoffet denatureres (strukturen går i oppløsning), vil de partiklene det har dannet av proteiner og fenoler også gå i oppløsning.
 
Jeg følger den, ja. Det skal visstnok være viktig. Og så tilsetter jeg 5 minutter før kokeslutt.

Stoffet er aktivt, og denatureringsprosessen forsetter, ned til 60 grader, om jeg ikke husker feil. Det betyr at det kan være greit å vente enda lenger dersom du stopper kjølingen for å tilsette humle og la den trekke (WP/hopstand). Om stoffet denatureres (strukturen går i oppløsning), vil de partiklene det har dannet av proteiner og fenoler også gå i oppløsning.
Leser nå at denne bør oppbevares i tørre omgivelser ved romtemperatur.
Jeg oppbevarer min i kjøleskapet. Har aldri opplevd at dette pulveret klumper seg der, men det kan være andre grunner til at jeg kasnkje bør oppbevare denne i romtemperatur ?
 
Har lett litt etter info, og fant denne, fra en kar som hadde kontaktet produsenten av Whirlflock:
"BrewtieBro said:
I did actually hunt down the specialist at the manufacturer of Whirlfloc. The company that makes Whirlfloc tablets is Quest International in Ireland and the contact was Liam Holog? Anyway I learned several interesting things from this very friendly, knowledgeable and interesting man (he even wanted to idle talk for quite some time):

1. Whirlfoc is refined kappa carrageenan with some talcs to help in tabulation.

2. pre-hydrating whirlfloc does nothing at all to increase effectiveness. In fact it's not even water soluable at lower temperatures so all you'd be doing is getting it wet.

3. most interesting: do NOT add whirlfloc any earlier than 10 minutes before end of boil. It acts immediately and at most only really needs 5 minutes in the boil. If you add it earlier you will denature the carrageenan (not quite sure what that means - anyone?).

4. The manufacturer recently has done some google searching and was surprised that it has become so popular amongst homebrewers. Their target is large breweries and they only sell it through large distribution chains so wasn't aware it was going out to LHBS suppliers in the current volume.

5. if you are adding any more than one tablet for 5 gallon batch, don't bother. One tablet is 2.5 times the dosage they recommend. For record: one tablet is 2.5 grams. They recommend 5 grams per hectoliter (2 tablets to about 25 gallons).

Hope this info helps the detail chasers." (Kilde)

hvordan skall man gjøre hvis man legger inn en whirlpool eller humlestopp eller hva folk kaller det. ved 80-90 grader cirka 20-30min?
bør man kaste ned den halve tabletten når det gjenstår 5 min kok, eller ved 5 min igjen av WP
 
Tilbake
Topp