Når og hvordan - fange villgjær

Hei!

Har lest noen innlegg om fanging av villgjær nå (har generelt blitt helt galemattias på fermentering og surdeig på hjemmekontor-dagene), men jeg lurer litt på: Når er sesong for å fange villgjær? Har såvidt begynt å spire her i Trøndelag, er det nok, eller er det høsten som er gull verd?

Jeg har en ingefær-starter som står og fermenterer. I det jeg lager en vørter for denne (kun basert på ingefær, sitron, vann, sukker, og salt), er en slik vørter noe å i det hele tatt prøve plassere under rosebusken eller morelltreet i hagen?

Skjønner sjansen for å få til noe fantastisk er lav, - vil bare prøve noe galskap uten å kjøpe meg til suksess ;)
 

TurboJens

Norbrygg-medlem
Er vel en del som bruker Kveik, da slipper du bryet med å annskaffe villgjær, du har i hvert fall langt mer kontroll på produktet.

Frukt som har begynt å gjære har villgjær i seg, så er jo bare å bruke det.

Fange villgjær

Er eksisterende tråd på dette.
 
Jeg tror jeg ville satser på frukttrær på høsten. Alternativ legge noen råtnende, økologiske, ikke-genmodifiserte og druer druer på en rist over vørten og lukker igjen over der. Tror jeg ville forsøkt å begrense det til litt sånn frukt-gjær. Men dette har jeg ikke greie på, så jeg bare gjetter uten egen erfaring. Tror du vil ende opp med et ganske surt øl på den måten. Tror kanskje jeg ville prøvd en mask med ca 75% ale malt og 25% maltet hvete. Mellomeuropeisk humle.

Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
 
Det er nå fire dager siden jeg satte ut et par glass i hagen for å se om det var noe å fange :)

Nå er det full aktivitet i det nærmeste glasset her, og det plopper i låsen. Det skjer også noe i glasset bak, men mer usikker på hva som skjer der, og utviklingen skjer mye saktere.

Ingen aning om dette blir noe som helst å spare på, men morsomt og spennende er det ihvertfall :)

villgjær2.jpg
 

Dag Hovland

Norbrygg-medlem
Epler kan funke. Gjæret en gang mjød bare ved å legge i to epler delt i båter. Det ble sterkt, tørt og ikke noe særlig godt,(Men det kan ha vært honningen sin skyld)
Alternativ legge noen råtnende, økologiske, ikke-genmodifiserte og druer druer på en rist over vørten og lukker igjen over der.
Jeg ville absolutt unngått råtnende frukt i nærheten av ølet. Friske og fine frukter har masse gjær på seg og mindre skadelige bakterier.
blitt helt galemattias på fermentering og surdeig
Du kan også prøve å gjære øl med surdeigen, som jo også er ganske lokal. Det blir veldig fort veldig surt, så du må drikke det raskt eller pasteurisere.

Ellers er jo (upasteurisert) honning en klassisk kilde til gjær. Sjekk finnenes Kalevala f.eks.
er en slik vørter noe å i det hele tatt prøve plassere under rosebusken eller morelltreet i hagen?
Hvis den ikke er kokt sammen, men er med rå ingefær, som de fleste oppskriftene bruker, vil jo gjæringa komme fra ingefæren...
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Det er nå fire dager siden jeg satte ut et par glass i hagen for å se om det var noe å fange :)

Nå er det full aktivitet i det nærmeste glasset her, og det plopper i låsen. Det skjer også noe i glasset bak, men mer usikker på hva som skjer der, og utviklingen skjer mye saktere.

Ingen aning om dette blir noe som helst å spare på, men morsomt og spennende er det ihvertfall :)

Vis vedlegget 45280
De glassene så litt kjekke ut.
Hvor fant du de med hull til gjærlås?
Borret du selv kanskje?
 
De glassene så litt kjekke ut.
Hvor fant du de med hull til gjærlås?
Borret du selv kanskje?

Hei! Glassene kjøpte jeg på IKEA. Og borret hull selv med et flisborr kjøpt på Biltema. Ganske enkelt! Kan gi deg eksakt borrstørrelse osv når jeg er hjem fra hytta om du vil.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Hei! Glassene kjøpte jeg på IKEA. Og borret hull selv med et flisborr kjøpt på Biltema. Ganske enkelt! Kan gi deg eksakt borrstørrelse osv når jeg er hjem fra hytta om du vil.
Ja takk .
Vet ikke om jeg skal fange vilkår,men en vet aldri......
 
Topp