1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Neipa og humle og oksygen...

En tråd i 'Brygging' startet av YngveKL, 6 Mai 2020.

 1. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Prøver meg på en neipa, og har fått låne et fat av en kompis. Har satt en Helles tidligere hvor jeg prøvde oksygenfri overføring, og det gikk helt strålende. Hellesen var bare for å få prosessen "inn i fingrene". Nå har jeg satt en neipa, som sagt, og jeg tenkte på dette med humlinga i gjæringskaret. Det løste seg slik: Ved første gangs tørrhumling, mens det fortsatt var god fart i gjæringa, så gjorde jeg klart for 2ndre og 3dje. Jeg hadde humlen i hver sin lille plastpose, sammen med en neodym magnet, altså 1 oppi hver pose. Denne festes med en annen magnet på utsiden. Åpningen i posene brettes sammen og festes også med magneter. Når det er tid for tørrhumling, bare drar jeg magnetene på poseåpningen bort, og humlen faller ned. Fungerer strålende. Er sikkert litt aroma som flushes bort med gjæringen mens de "venter", men jeg lukter egentlig ingenting i boden, så det kan ikke være mye. :) Pose nummer 1 har jeg allerede tømt, pose nummer 2 venter . De rosa prikkene ved ballocken er bare noe rusk... Screenshot_20200506-081533_Gallery.jpg
   
 2. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Jeg prøvde det en gang, men posene blei hengende nedi vørteren. Har du veldig mye headspace?
   
  YngveKL liker dette.
 3. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  De henger ikke ned i vørteren, det er sjekket. Har 23 liter i karet, står litt på skrå. Posene i den høyeste enden, altså ved krana. Det er små poser med ziplock fra Ikea, de er litt stivere enn vanlige brødposer. Jeg klipte bort ziplocken, og brettet åpningen inntil humla. Brettet akkurat sånn at det var mulig for magneten å feste. Det er gjæringskar fra Europris, og de er vel bittelitt høyere enn eks. BS sine kar... :)
  Edith: pose nr 2 er på det høyeste punktet. Pose nr 1 var litt mindre, men jeg har nå dratt tom-posen opp ved siden av den andre...
   
  erikraude liker dette.
 4. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Aha, jeg brukte humleposer for å ikke få så mye gly i ølet. Med plastposer kunne jeg nok fått det til å funke, ja. Ihvertfall med en gjær som ikke vokser så innmari. Bra tenkt!
   
  YngveKL liker dette.
 5. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Poser og magneter er jo desinfisert først, så om evt plasten henger litt ned i vørteren tror jeg ikke det gjør noe særlig. De er jo ment for oppbevaring og frysing av mat... :)
   
 6. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Nei, når det er plast er det ikke så farlig. Med humleposer blei poenget litt borte. :p
   
  YngveKL liker dette.

Del denne siden