1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NEIPA uten bitterhumle

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av tveheim, 30 Mai 2018.

  1. tveheim

    tveheim
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Satte en Solstorm Neipa i helgen og ble litt forundret (og kanskje litt skeptisk) på at jeg ikke skulle tilsette bitterhumle. Er jo vant med tørrhumling av en annen verden når det gjelder NEIPA, men ingen bitterhumle var litt rart. Noen som har testet ut denne? Veldig spent på hvordan den blir! Dere finner den her: https://www.bryggselv.no/bryggselv/104811/solstorm-neipa-allgrain-ølsett-25-liter. Humleskjemaet er som følger:
    • Humletilsetning 1 (*Hop stand: Kjøl ned vørteren til rundt 80 grader,tilsett humlen og la stå i 30 min før du fortsetter nedkjølingen.)
    • 50g Mosaic 12%, 25g Ekuanot 15%, 25g Idaho 12%
    • Humletilsetning 2 (Tørrhumling dag 3):
    • 50g Mosaic 12%, 25g Ekuanot 15%, 25g Idaho 12%
    • Humletilsetning 3 (Tørrhumling dag 7)
    • 100g Mosaic 12%, 50g Ekuanot 15%, 50g Idaho 12%
    Totalt: 400 gram med humle altså, men null bitterhumle :)
     
  2. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En NEIPA skal ikke ha mange IBUene, og de du trenger får du likevel gjennom hopstand. Tørrhumlingen vil i følge Randy Mosher (ny podcast på Beersmith sin blogg om NEIPA og biotransformasjon) vil også gi bitterhet gjennom andre syrer enn alfasyren som øker opplevd bitterhet i ølet. Når det er sagt anbefalte han å tilsette en liten dæsj bitterhumle da det hjelper på å felle ut proteiner etc. ifm. kokingen.
     
  3. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    FWH er også et alternativ for NEIPA. (Juicy Bits fra Weldwerks Brewery benytter denne teknikken)
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Du har sikkert lest dette allerede, men Espen forklarer det hele her: https://www.bryggselv.no/blogg/slik-lykkes-du-med-neipa/#comment-1393 Det ligger vel en video der et sted også.
    Storselgeren Amundsen Apocalyptic Thunder Juice humles på samme måte, med samme humlemengde (400 g).
     
  5. tveheim

    tveheim
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Ja, jeg tror nok det blir bra altså, men er veldig spent på hvordan den blir :) Har laget Espen sin forrige NEIPA fra før av og synes den ble knallgod! Jeg brukte ikke fat den gangen og har heller ikke brukt det nå. Men satser på at det blir bra likevel!
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har erfaring for at det fort blir mer enn bittert nok med store mengder alfasterke humler i WP. Skal brygge en NEIPA (eller NEAPA) i morra, og sitter og lurer litt på framgangsmåte. Noen som har oppskrifter som har fungert, dvs. gitt masse humlegodsaker uten at det har blitt for bittert. Og NB; det blir fort for bittert. Opplevd bitterhet omkring 25 er det jeg er ute etter. (Beregning av IBU er håpløst i dette ølet.)
     
  7. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg tappet en NEIPA på fat tildigere i uken. Ingen humle ble tilsatt før hop stand (30 lik på ca 80 grader), og den trenger absolutt ikke å være bitrere. Prøvde A38 Juice for første gang, som nettopp skal passe godt i denne sammenhengen, og resultatet ble vellykket.

    Men det er siste gang jeg lar være å coldcrashe - krana på gjæringskaret og stigerøret på fatet tettet seg, og det ble en del svinn sammenlignet med når både gjær- og humlerester er klistret til bunnen etter CC.
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hmm - det går bra uten coldcrashing her. Filterer gjenom en humlepose når jeg tapper over i blandings-/tappekaret, men da renner den jo først gjennom krana til gjæringskaret.

    30 på 80 har gitt rikelig med bitterhet for meg - litt for rikelig, faktisk. Nå brukte jeg en tilnærmet Amundsen-teknikk på den siste, som står til gjæring ennå, med 10 minutter ved 92 (ble det vel) + 10 minutter ved litt under 70. Har en lei følelse av at den blir bitter nok, og vel så det. Men det er litt tidlig å si. Da brukte jeg 150 gram 12,5%-humler til en 25-litersbatch.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    But why?
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det var vel et riktig svar ja :)
     
  12. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    CC sies også å være viktig for å unngå chilivarmen ("hop burn") i munn og hals som du lett kan få i en NEIPA. Skal denne til festivalen? Har en lagervariant av NEIPA stående og putre nå, som jeg skal coldcrashe til dypet av den dypeste permafrost for å unngå at det svir. Jeg brukte heller ikke bitterhumle, men kjørte bare HS 10min på 70*C. Meget svak bitterhet nå på dag 7, saftig og fint. Jeg synes de bitre NEIPAene jeg har smakt har vært litt feil. Ensifret IBU er helt fint.
     
    Finn Berger liker dette.
  13. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Utfordringen med å hente IBU utelukkende fra WP er vel at det fort blir litt bingo?
    10 g/l Citra i WP @ 80'C i 30 min gir deg fort 45-50 IBU
    Senkt tempen til 75, og du er på ca 30 IBU.
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ja det er mer bingo enn om man tilsetter i kok, som er bingo fra før.

    Og i tillegg så må man tenke på OG, og om det er bevegelse i vørteren eller ikke..
     
  15. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For meg er CC et must på denne type øl. Uten CC risikerer jeg en "evigvarende" hopburn (spesielt ved bruk av cryo) og en besk/bitter smak som kan utvikle seg i løpet av forholdsvis kort tid(spesielt ved bruk av mye vanlig pellets).
     
  16. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ønsker man bitterhet, så koker man humlen lenge nok til at man er sikker på at alfasyrene er godt omdannet. Ønsker man aroma/smak, så trekker man humlen i vørter på en temperatur der alfasyrene ikke isomeriseres. Det er vel egentlig så enkelt?
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ja.
     
    AndyHagen liker dette.
  18. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    @AndyHagen. Ikke noe problem å unngå hopburn, egentlig. Etter et par-tre dager kjølig på fat kan du jo si at det har fått en sen CC der. Jeg skal ikke ta det med på NØ, men hvis det grader vært tilfelle hadde det vært helt nødvendig å tappe over på nytt fat.
     
    AndyHagen liker dette.
  19. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Vet ikke helt. Jeg lagde en NEIPA i sommer som aldri kom seg, tross både gelatin og 0*C på fatet. Var egentlig litt rare greier.
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det er fysiske partikler som ligger bak hop-burn. Så det skal egentlig bare være å få de vekk.
     

Del denne siden