1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 08 MA1 - Oatmeal Stout - Trygve Torsteinsen & Rune Arnesen (Blomsterdalen)

En tråd i 'Mørk ale' startet av Webmaster, 8 Apr 2008.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Holmn Graa Havrestaut
    Øltype: Oatmeal Stout
    Antall poeng i konkurransen: 44,00 av 50
    OG: 1060
    FG: 1017
    Farve (beregnet): 72 EBC
    Beregnet bitter: 30 IBU
    Vørtermengde: 75 l
    Sluttvolum: 70 l

    Malt & sukker
    13500 gram 63  % Pale malt          6 EBC
    3000 gram 14  % Havregryn          ? EBC
    1500 gram  7  % Caramunchen      120 EBC
      500 gram  2,3 % Sjokolademalt    800 EBC
      500 gram  2,3 % Rista Bygg      1100 EBC
      500 gram  2,3 % Sartmalt        1200 EBC
    2000 gram  9  % Lys fl. extract  20 EBC

    Vann
    45 l til innmesking
    70 l til skylling

    Meskeskjema
    60 min 67 °C
    Kommentar til mesking: Havregryna ble ristet gyllenbrune i stekeovn 2 uker i forveien

    Humle
    200 gram East Kent Golding Hel 5 %-alfa 60 min
    100 gram East Kent Golding Hel 5 %-alfa 30 min

    Krydder og andre tilsetninger

    Koketid
    Total koketid vørter: 60 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: Wyeast 1084 Flytende 2 pk
    Kommentar til gjær: 5 liter starter

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring    14 dager ved 18 °C
    Modning/sekundærgjæring  14 dager ved 10 °C
    Lagring                  7 dager ved  4 °C

    Øvrig informasjon
    Filtrert: - Velg -
    CO2: Naturlig
    Bryggedato: 8.12.2007
    Tappedato: 13.01.2008

    Kommentar: [/tt]
     
  2. pat676

    pat676
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.

    Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på denne oppskriften, men er veldig ny innenfor ølbrygging, og har derfor noen spørsmål. Jeg ser det står lys ekstrakt i oppskriften, kan for eksempel denne brukes: http://bryggeland.no/maltekstrakt-lys-1-5kg-coopers-1834.html
    Når er det ekstrakten skal oppi, sammen med maltet eller før koking? Jeg har heller aldri laget gjærstarter, kan samme ekstrakt brukes til dette?
     
    #2 pat676, 21 Mai 2015
    Sist redigert: 21 Mai 2015
  3. Trygve

    Trygve
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Hei. Så ikke spørsmålet ditt før nå. (Har vært langt utenfor folkeskikken en stund) Når vi brukte extract så var det KUN fordi mesketanken var for liten til å brygge nødvendig mengde (vi er 5 stykker som skal dele) - så vi måtte spe på med extract eller sukker. Om du har plass kan du heller bruke mer Palemalt. Eller en hvilken som helst maltextract - men jeg har ikke særlig god erfaring med de mørke typene. Gjerne den du viser til, og samme kan brukes til starter. Sukker vil gi et tynnere øl, og ikke helt i tråd med det en forventer i en havrestaut.

    Tips: Mesk inn uten havregryna. Og så legger du de på toppen og resirkulerer en god stund og rører de så vidt inn på toppen. Voila - alle problemer med stuck mash tilhører en vond fortid. Kommer til å prøve meg med 20-25 % havregryn neste gang.
     
  4. pat676

    pat676
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei og takk for hjelpen.

    Jeg skal nedskalere til ca. 1/3 så jeg får nok plass til maltet. Kan jeg da bytte extrakten med pale male i ett 1:1 forhold? slik at hvis oppskriften sier 700 gram extrakt legger jeg heller til 700 gram pale malt? Jeg ser også at bryggselv.no sier at noen av de brente malttypene (Rista bygg, svartmalt) kan senke ph'en i mesken for lav, pleier du å tilsette noe i vannet, eller går det fint med såpass små mengder?
     

Del denne siden