1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 10 LL3 - Bohemian pilsner 2 - Per Gulbrandsen (Bergen)

En tråd i 'Lys lager' startet av Webmaster, 26 Apr 2010.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Bohemian pilsner 2
    Kode: WOB 122
    Hovedklasse: 1. Lys lager
    Øltype: 1.C. Tsjekkisk pilsner
    Antall poeng i konkurransen: 31,33 av 50
    OG: 1052
    FG: 1012
    Farve (beregnet): 9 EBC
    Beregnet bitter: 35 IBU, med formel 'Tinseth'.
    Vørtermengde: 26 l
    Sluttvolum: l

    Malt & sukker
    4400 gram 88 % Pilsner malt      3 EBC
    300 gram  6 % Cara pils         5 EBC
    150 gram  3 % Melanoidin malt  69 EBC
    100 gram  2 % Wheat malt        3 EBC
     50 gram  1 % Crystal malt    150 EBC

    Vann
    22 l til innmesking
    22 l til skylling

    Meskeskjema
    70 min 67 °C
    20 min 70 °C

    Humle
    70 gram Saaz Pellet 3.2 %-alfa 60 min
    20 gram Saaz Pellet 4.5 %-alfa 30 min
    40 gram Saaz Hel    5.1 %-alfa 10 min
    40 gram Saaz Hel    5.1 %-alfa  1 min

    Krydder og andre tilsetninger
    5   gram Klar Urt   koketid 10 min
    2.5 gram Gjærnæring koketid 10 min

    Koketid
    Total koketid vørter: 100 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: Wyeast 2124 Bohemian Lager Flytende
    Kommentar til gjær: 3 liter starter

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring:   15 dager ved 9 grader
    Modning/sekundærgjæring: 13 dager ved 6 grader
    Lagring:                  3 dager ved 6 grader

    Øvrig informasjon
    Filtrert: Nei
    CO2: Tilsatt
    Bryggedato: 3.02.2010
    Tappedato:  3.03.2010

    Kommentar: Diacetyl rest et par dager på 14 grader fra 09.02.10. Brukte 1g kalsium sulfat og 2g kalsium klorid pr. 10 l vann. Tappet fra fat til flasker 06.03.10.[/tt]
     
  2. Per G

    Per G
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    En av flere pils jeg brygget for å teste ut ulike ting og den eneste som var slik noenlunde ferdig da jeg skulle sende inn. En ting som  jeg prøvde på var om det stemte at litt hvete malt gav bedre skum. Det så ut til at skummet var fint både med og uten. Den som var laget med pilsner malt som eneste malt type hadde kanskje marginalt finere skum en de andre.  En annen ting som jeg testet var om det var vits å bruke Saaz til bitterhet eller bruke Magnum  til bitterhet og Saaz berre til de senere tilsetningene. Jeg ble overrasket over hvor mye det betydde for smaken og vil nok satse på Saaz til alle humletilsetingene dersom jeg lager tjekkisk pilsner igjen.

    En annen ting er at selv om jeg mener at det er store smaksforskjeller, så svarte samboern min at dei smakte likt da jeg fant frem smaksprørver på flere av dem. Konklusjonen var vel at det blei grei pils av alt, så det er like godt å lage den slik jeg liker best selv.
     
    Ølkjell og Kim Bratberg liker dette.

Del denne siden