NM 10 LL3 - Bohemian pilsner 2 - Per Gulbrandsen (Bergen)

[tt][size=10pt]Generell informasjon
Navn på brygget: Bohemian pilsner 2
Kode: WOB 122
Hovedklasse: 1. Lys lager
Øltype: 1.C. Tsjekkisk pilsner
Antall poeng i konkurransen: 31,33 av 50
OG: 1052
FG: 1012
Farve (beregnet): 9 EBC
Beregnet bitter: 35 IBU, med formel 'Tinseth'.
Vørtermengde: 26 l
Sluttvolum: l

Malt & sukker
4400 gram 88 % Pilsner malt      3 EBC
300 gram  6 % Cara pils         5 EBC
150 gram  3 % Melanoidin malt  69 EBC
100 gram  2 % Wheat malt        3 EBC
 50 gram  1 % Crystal malt    150 EBC

Vann
22 l til innmesking
22 l til skylling

Meskeskjema
70 min 67 °C
20 min 70 °C

Humle
70 gram Saaz Pellet 3.2 %-alfa 60 min
20 gram Saaz Pellet 4.5 %-alfa 30 min
40 gram Saaz Hel    5.1 %-alfa 10 min
40 gram Saaz Hel    5.1 %-alfa  1 min

Krydder og andre tilsetninger
5   gram Klar Urt   koketid 10 min
2.5 gram Gjærnæring koketid 10 min

Koketid
Total koketid vørter: 100 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: Wyeast 2124 Bohemian Lager Flytende
Kommentar til gjær: 3 liter starter

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring:   15 dager ved 9 grader
Modning/sekundærgjæring: 13 dager ved 6 grader
Lagring:                  3 dager ved 6 grader

Øvrig informasjon
Filtrert: Nei
CO2: Tilsatt
Bryggedato: 3.02.2010
Tappedato:  3.03.2010

Kommentar: Diacetyl rest et par dager på 14 grader fra 09.02.10. Brukte 1g kalsium sulfat og 2g kalsium klorid pr. 10 l vann. Tappet fra fat til flasker 06.03.10.[/tt]
 
En av flere pils jeg brygget for å teste ut ulike ting og den eneste som var slik noenlunde ferdig da jeg skulle sende inn. En ting som  jeg prøvde på var om det stemte at litt hvete malt gav bedre skum. Det så ut til at skummet var fint både med og uten. Den som var laget med pilsner malt som eneste malt type hadde kanskje marginalt finere skum en de andre.  En annen ting som jeg testet var om det var vits å bruke Saaz til bitterhet eller bruke Magnum  til bitterhet og Saaz berre til de senere tilsetningene. Jeg ble overrasket over hvor mye det betydde for smaken og vil nok satse på Saaz til alle humletilsetingene dersom jeg lager tjekkisk pilsner igjen.

En annen ting er at selv om jeg mener at det er store smaksforskjeller, så svarte samboern min at dei smakte likt da jeg fant frem smaksprørver på flere av dem. Konklusjonen var vel at det blei grei pils av alt, så det er like godt å lage den slik jeg liker best selv.
 
Tilbake
Topp