1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Noen som har en oppskrift til Aas pilsner?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av kjellebass, 16 Sep 2015.

  1. kjellebass

    kjellebass
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppsal, Oslo
    Aas har lenge vært min favoritt blant norsk pils fra de store bryggeriene. Jeg har litt lyst til å prøve og lage noe liknende, evt. kanskje spice den litt opp. Noen som kjenner til en oppskrift som er i nærheten?
     
  2. Ketil

    Ketil
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Drammen
  3. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Pilsner er en balansekunst. Skulle du klare å brygge noe som er helt likt, men etterpå «spice den opp litt», så har du ikke lenger et øl som smaker som Aas pilsner. Forskjellene på ulike pilsnere er veldig små. Få noen til å arrangere ei blindsmaking med 8-10 ulike, og sammenlign smakene, så vil du oppdage at det er minimale nyanseforskjeller.

    Det som gjør en pilsner til det ølet det er, handler like mye om prosessen som om oppskrifta. Finn ei oppskrift på en pilsner, og start derifra, så kan du begynne å tilpasse når du først har en riktig god pils. Det er ting som gjæringstemperatur, gjæringstrykk, koketemperatur, effektivitet og malingsgrad som er like avgjørende som det du ser i oppskrifta. Selvfølgelig betyr IBU, mengde karamellmalt og gjærstamme en god del, men det er ikke der du finner nyansene som er så viktige.
     
    Miguel liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    En pils er som å ha to tvillinger foran deg, bare at den ene har føflekken fem cm høyere opp på magen enn den andre. Og av en eller annen bisarr grunn foretrekker du den ene fremfor den andre og klarer å argumentre for det. Så smal er ekte pils-sjangeren. Og det er fantastisk. All kred til bryggerne som klarer å plassere denne føflekken på akkurat samme sted fra gang til gang.
     
    #4 Miguel, 17 Sep 2015
    Sist redigert: 17 Sep 2015
    Sjakkt og Terje J liker dette.
  5. kjellebass

    kjellebass
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppsal, Oslo
    Dette er muligens det beste innlegget jeg har sett på Norbrygg-forumet til dags dato!:-D Jeg bøyer meg i støvet og sier meg 100% enig!
     
    JanRune liker dette.
  6. kjellebass

    kjellebass
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppsal, Oslo
    Tanken var å ta utgangspunkt i Aas Pilsen og deretter gjøre tilpasninger for å lage min egen Kjellebass-pils. Aas er et bra utgangspunkt. Små endringer hver gang er planen.
    Har nylig satt en Budvar-klone og tenker å jobbe frem min egen favorittpils utifra den. Med Aas pils som utgangspunkt så jeg for meg et parallelløp med eksperimentering.
    Brygging er utrolig spennende! :)
     
  7. TTL

    TTL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Moss
    Med Pilsnermalt, carapils 5%?, magnum bitterhumle, og tysk eller tjekkisk aromahumle ibu 20?, og en passende lagergjær er jo ett greit sted å begynne. Danish lager? Kanskje litt acidmalt,1-2 %?
     
    kjellebass liker dette.
  8. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og der er det kronet en ny Metaforenes Konge! Bøyer meg i respekt!
     
  9. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og der er det kronet en ny Metaforenes Konge! Bøyer meg i respekt!
     

Del denne siden