1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Nøgne Ø Blonde, vannmengde til koking/skylling

En tråd i 'Brygging' startet av Roargutten, 27 Nov 2015.

  1. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Hei
    Jeg er helt fersk når det kommer til Allgrain brygg, tenkte jeg i helgen skulle prøve meg og har da endt på en klone av Nøgne Ø Blonde. Har handlet alt jeg trenger til den av råvarer.

    Jeg brygger på en 36 liter BIAB så jeg kommer til å gå for skylling av malten for å få ut mere av sukkerstoffene.

    Jeg lurer da på om noen kan hjelpe meg med hvor mange liter jeg bruker til meskingen og hvor mange liter jeg bruker til skyllingen?

    Oppskriften jeg skal bruke inneholder 4,94 kg malt.

    mvh
    Roar Harlem
     
  2. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Ingen gjør dette helt likt så fasit finnes vel ikke.
    Du kan bruke f eks 13l vann til meskingen. Av det får du ca 8-9l til koking.
    Men du må nesten si noe om hvordan du skal skylle.
    Jeg skyller på vanlig måte og stanser når jeg har stort nok volum eller gravity på 1.010 på det som kommer ut av skyllekaret. Måler ofte mot slutten.
    Ved partiskylling? tror jeg du får ut mest sukker ved å dele vannet i to omganger.
    2 x 10 liter vil kanskje passe? Andre med mer erfaring får korrigere meg.
     
  3. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Dette blir min første gang med Allgrain, så helt nøyaktig hvordan dette skal/blir gjort er jeg ikke 100'% sikker på, men tenkte å meske ut malten i kjelen med en uviss mengde vann, si da f.eks 13 liter, for så å ta meskeposen over i et rent gjæringskar og skylle denne der i nytt forhåndsvarmet vann i ca 10 min. Har også en rist jeg vil bruke til å la meskeposen dryppe av seg over til slutt.
    Er dette en grei fremgangsmåte? Oppskriften sier en OG på 1,044 så dette er jo selvsagt målet.

    Dette skal så koke i 90min med 10g magnum før jeg etter endt koketid skal tilføre 66g Saaz og 33g Cascade.
    Gjæren jeg har er en WLP400.

    Skal ende opp med ca 22-23 liter til slutt, evt det som må til for å nå en OG på 1.044.
     
  4. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Ja det går sikkert greit det. Jeg bruker også pose og løfter over til gjæringskar men med kran og pinnekjøttrist i bunn. Bruker bare et litermål når skyllevannet skal over i karet.
    Et lite tips. Det blir litt søl når du løfter over fra mesk til skylling.
     
  5. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Høres ikke dumt ut med et litermål, men hvor mange liter ca må jeg bruke for å skylle?
     
  6. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Hva med å først meske med f.eks 18 liter i 45min. Ta maltposen over i et gjæringskar hvor jeg har over f.eks 14 liter 75 grader vann og lar dette ligge 15min hvor jeg innimellom løfter meskeposen opp/ned i skyllevannet?
    Dette skal koke i 90 min så da fordamper vel ca 6-7 liter? Da bør jeg sitte igjen med ca 25 liter. Men vet jo ikke hvordan dette blir i forhold til OG ?
     
  7. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Mål gravity når du har kokt noen minutter. Da kan du justere humle, koketid, evt spraymalt etc.
    Forventet OG kan kanskje de som skyller slik du tenker å gjøre si noe om.
    -Har du jod så sjekk før du avslutter meskingen, spesiellt hvis du mesker ved lav temperatur.
     
  8. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Meskingen skal skje ved 65 grader i henhold til oppskrift.
     
  9. jorgm

    jorgm
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    I det regnestykket mangler du vel vannet som tapes til malten?
     
  10. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Takker for et godt innspill, og ja, du har nok helt rett. Der er grunnen til at jeg spør, jeg er ny i dette så kjekt med litt tips.
    Hvor mye vann ca, vil bli "borte" i malten?
     
  11. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tror det blir sagt ca 0,8l vann pr kilo malt
     
    Roargutten liker dette.
  12. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Det vil altså bety at når jeg begynner meskingen med 18 liter så sitter jeg igjen med 14 liter vann ca.
    Da bør jeg skylle med 18 liter etterpå? Da vil jeg ende på 32 liter før kok.
    90 min kok med 6-7 liter fordamping vil ende med ca 25 liter ferdig til gjæring?

    Er det da noen mulighet for å finne ut om dette er en passe mengde for å oppnå riktig OG?
     
  13. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Det betyr ikke så mye men du kan regne med ca 1l pr kg. Du blir kanskje lei av å holde posen lenge.
    Hvis du får 25l i gjæringskaret så inkluderer dette grums fra malt og humle. Og når du skal flaske går det gjerne vekk et par liter. En blonde blir vel ikke humlet så hardt.
    Jeg tror du kan nå OG med opplegget ditt. Du er nesten nødt til å erfare dette selv med din (skylle)metode.
     
  14. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Har ei rist jeg skal legge over kjelen å sette meskeposen på så jeg slipper å holde den.
    Ikke veldig mye humle i en Blonde nei.
    Er inneforstått med at det vil bli noe tap pga humle og malt.

    Mengden til flasking er egentlig ikke veldig viktig.
    Målet med dette første forsøket er vel i bunn og grunn å få litt erfaring. Selvsagt er det også moro å få et velsmakende og friskt øl.
    Regner ikke med at det første Allgrain brygget blir perfekt, men moro å få til noe som smaker godt, og også lære av evt feil jeg gjør slik at neste brygg kan bli enda bedre.
    Har prøvd meg med noen ekstraktbrygg så noe har jeg vært borti tidligere.
     
  15. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Startet direkte med biab og all grain. Og det ble myyyye bedre enn forventet.
    Men så var ikke forventningene særlig høye heller.
    F eks var det ingen som trodde det ville bli kullsyre i flaskene.
    Noen må ha likt det for jeg er visst snart oppe i 70 brygg med biab nå.
     
  16. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Har vel blitt noe drikkanes øl da ja, ettersom du har brygget 70 brygg, enten har noe av det vært godt, eller så er du jævlig sta :p
    Er overbevist om at det fult mulig å lage bra øl med BIAB også, mye er jo det samme som med en grainfather eller en bb..

    Har ikke de veldig høye forventningene til mine første BIAB brygg jeg heller, og sikter heller på å prøve meg frem, lære av de erfaringene jeg får underveis og ellers bare nyte ølet (hvertfall om det er drikkanes).
    Skulle ølet vise seg å være helt udrikkelig får jeg heller gi det bort til noen med vanndestilator.
     
  17. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Det har sine bakdeler å lage mye også. Man mister lett kontrollen.
    Tenkte jeg i kveld skulle teste hvordan nr 54 var blitt.
    Men dengang ei. Rubbel og bit var blitt gitt bort. Så lagerbeholdningssystem må på plass.
    Men karboneringsflaska smakte godt :)
     
    Roargutten liker dette.
  18. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Et par tips til. Siden du mesker tynnt og ikke sjekker med jod så kan du legge til f eks en halvtime ekstra mesketid.
    Og utmesk på 78 grader gir litt høyere OG.
    Det er også enklere å røre i mesken hvis du ikke bruker posen i gryta. Tenker da på fare for svidd mesk/vørter i når du går fra 65 til 78C. Har brukt posen kun i skyllekaret de diste gangene og tror jeg fortsetter med det.
    Rør hele tiden opp til utmesk ellers så får du for ujevn temperatur.
     
  19. Roargutten

    Roargutten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Årnes
    Vil det si at du koker mesker med malten rett i vannet i gryta, så siler du det gjennom posen når du tømmer kjelen?
     
  20. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Ja. Men har bare gjort det et par ganger så snakker ut fra det.
    -Men koker gjør vi senere.
     

Del denne siden