1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Torsdag 3. desember vil forumet være utilgjengelig fra ca 17:30 og ut kvelden. Når forumet kommer tilbake vil det være med nytt utseende.
    Fjern notisen

Nybegynner for bruk av fat og co2.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Espen's brygg, 20 Mai 2017.

Tags:
  1. Espen's brygg

    Espen's brygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sunnmøre
    Hei,

    Jeg har noen spørsmål angående cornelius fat og co2 system.

    1) Hvor lenge holder ølet seg på fat, og hva bør trykket på tanken være ved langtids lagring feks. 6-8 mnd?

    2) Hor lang modningstid trenger ølet etter tapping på fat, eller når er ølet drikkeklar fra fat, etter gjæring?

    3) Har noen erfaringer med tappetårn og co2 regulatorer fra ebay? har du noen å anbefalinger ?

    4) Så har jeg et spørsmål om flasking, i oppskrifter står det "gjæring i romtemperatur 14 dager så kaldt" må ølet lagres kjølig etter dette, selv om jeg ikke skal drikke det på 5-6 ukers tid?

    Mvh Espen
     
    #1 Espen's brygg, 20 Mai 2017
    Sist redigert: 20 Mai 2017
  2. Henrik Håvardsholm

    Henrik Håvardsholm
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    1: holder lenge. Men avhengig av temp.
    Lav temp= lang lagring (ølkjeller)
    1-2år har gått fint. Men noen svake øltyper tåler ikke så mye som sterke øl.
    Trykket jeg har er 1bar, ved temp. i kjøleskap.(5grader)

    2:
    Spørs hvor stort fatet er, hvor høyt trykk du kjører inn osv.
    Noen kjører inn 2-3 bar, og slår av.
    Så venter et par dager og mater på igjen.
    Jeg setter trykket på det man skal ha i henhold til øltype, deretter står det på i 14 dager.
    Men om man har høyere trykk og rister fatet, får man karbonert fortere.
    Men uten 100% kontroll..

    3: tappetårn ok, regulatorer, ulik kvalitet! Men billig er ofte dritt. Kjøp den nest billigste;)

    4: skal det stå lenge (år) bør det stå kaldt!
    Men noen uker/mnd går fint i romtemp.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  3. Espen Notodden

    Espen Notodden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    2: Det kommer ann på resten av prosessen. Selv kjører jeg cold crash med gelantin før ølet går på fat, karbonerer ved å trykksette det til 50psi i 24 timer på -1C og da er det gjerne drikkeklart når ølet er karbonert hvis jeg er heldig, eller etter 2-3 dager, litt avhengig av prosess(-feil) eller øltype..

    3: Har kun erfaringer med ball lock koblinger fra kina. En av mine lakk som et uvær og på 17mai så sto jeg der med tom Co2 flaske, så tør ikke å anbefale dem i alle fall..

    4: Øl holder seg best kaldt, til nærmere frysepunktet desto bedre. Noen øl skal dog oppbevares ved kjellertemp for modning.
    Er som Henrik sier at noen uker i varmen går greit, men dersom du skal drive med fat syns jeg det er like greit å få seg en fryser eller et kjøleskap først som sist :)
     
    Henrik Håvardsholm liker dette.
  4. Espen's brygg

    Espen's brygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sunnmøre
    Takk for svar :)

    Trur jeg går for utstyr levert fra norske netthandeler eller lokale brygg forretninger.:):beercheers:
     
  5. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    1) Hvor lenge holder ølet seg på fat, og hva bør trykket på tanken være ved langtids lagring feks. 6-8 mnd?
    Svar:Minst like lenge som på flaske. Du flusher og purger fatet med CO2, og et fat er helt lystett, så det blir mindre oksidering og lysskadet enn øl på flasker.

    2) Hor lang modningstid trenger ølet etter tapping på fat, eller når er ølet drikkeklar fra fat, etter gjæring?
    Svar: Dette kommer an på ølstilen. Hveteøl og pale ale/ipa er klar nesten med en gang fatet er karbonert. Andre øl som f.eks imperial stout o.l. trenger noe mer modning, men det er tilfelle for øl på flasker og.
     
  6. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har et oppfølgings spørsmål! Når dere lagrer øl på fat lenge, har dere de konstant tilkoblet CO2? Også etter se er ferdig karbonert?
     
  7. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Nei, det er ikke nødvendig.
     
    Easybrew og Ekornskurken liker dette.
  8. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tror dette ville overkarbonert - har opplevd selv å glemme et fat på 2 bar i en uke og etterpå bare tappe ut skum. Så nei.
     
  9. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Problemet ditt er jo at det er for høyt trykk, ikke at det står for lenge på. Jeg har mine fat koblet til hele tiden (de som er i kjøleskapet), men trykket er bare 1 bar og jeg har nydelige øl.
     
    Ekornskurken liker dette.
  10. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så lenge du har rett karbonering trykk i forhold til temperatur og øltype så kan det stå på hele tiden uten at det blir overkarbonert.. Jeg bruker å ha ca 1 bar på 4-5 grader som er fint for meg som liker godt karbonert øl(ca 3.0 co2). Riktig i forhold til øltype og temp er ca 0,7 bar. Men som sagt så gir 1 bar perfekt øl for meg.

    Men 2 bar gir nok mest skum ja ..

    Ligger karboneringstabell både i forumet her og på nett.

    Her er en artikkel om co2 som både har tabell og guider til tvangskarbonering.

    https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-co.1449/

    Og her er en annen dansk side med sin guide

    http://lundteknik.dk/vejled/tvangskarbonering-og-co2.pdf

    Easybrew
     
  11. Espen's brygg

    Espen's brygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sunnmøre
    Dette ble en lærerik post :)
    men jeg har et oppfølgings spørsmål:
    Må jeg ha gjær stopper i ølet eller er det noe annet som er lurt å gjøre før jeg setter ølet på fat? utenom det vanlige som vasking osv. o_O

    - Espen
     
  12. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Har aldri brukt gjærstopp i øl. Gjæren stopper av seg selv når utgjæringen er ferdig.
     
    Espen's brygg liker dette.
  13. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Cluet var vel å tvangskarbonere passivt, bare glemte den på for lenge i det eksempelet. Likevel litt overrasket at det går fint å la den stå tilkoblet på 1bar over lengre tid, men ok cool.
     
  14. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hvilket trykk man må ha for å oppnå ønsket karbonering er helt avhengig av temperatur. Man kommer jo til et metningspunkt hvor ølen ikke tar opp mer gass når trykket er konstant.
     
  15. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Rett karboneringstrykk som fx. 1 bar ved 5-8 grader kan stå på til evig tid men har ikke noen hensikt etter at karbonering er oppnådd eller etter tapping.
    Kulekobling kan handles hvor som helst men det må være spesifisert typen CMB og da er det lettest og kjøpe dem i norge
    legger ved bilde av rett og feil, mange av de "feile" co2 kobligene har en merkelig hvitfarge så de trenger vi ikke lese på.
     

    Vedlagte filer:

Del denne siden