Brygga noe som egentlig var planlagt som en imp. stout i går og opplevde da noe merkelig. Målte før kok (etter å ha blandet godt) til ca 1.068. Forventet meg da en OG på noe rett over 1.070.
Måling etter kjøling viser kun 1.060. Forstå det den som kan..
Ja ifølge naturlover så må det vel være en målefeil... Men jeg målte altså kald vørter i begge tilfeller. Målte med ny-kalibrert refrakometer. Kan smuss/grums i vørteren ha en betydning, altså at det ikke var skikkelig kontakt mellom flatene på instrumentet..?
Når du bruker refraktometer får du mest stødig måling hvis plata ser helt ren ut, ingen luftbobler eller kornrester etc. Har du dårlig kontakt vil du lese av for lavt mener jeg.
Regner med at du lot prøven ligge på glasset i begge tilfeller før du leste av siden du sier du målte kald vørter.
Humleoljer kan også tulle litt med avlesningen. Jeg har merket det kun på høy og og mye humle-brygg. Men da har den vist for mye.
Dette får vi nesten hver gang vi brygger...måler med hydrometer på 20grader...har konkludert med at vørteren er for dårlig blandet da vi brygger med bb30 som er ganske høy i forhold til bredden, når vi sirkulerer mens vi venter på kok(kun for å teste teorien med dårlige målinger) får vi nøyaktigere målinger
Jeg opplevde noe lignende nå med mitt første brygg. Uten at jeg kan garantere at det er årsaken, så mistenker jeg at jeg ikke hadde blandet det godt nok ut før jeg målte. Så moralen min er å sørge for at brygget er skikkelig blandet neste gang.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.